Her gün bolca gördüğüm soru. Kısa cevap isteyenler için:
Eğer 2020 üretimi bir Ryzen 5 3600 kullanıyorsanız yeterlidir. 2019 üretimi ya da daha eskiyse yetersizdir. Bunun nedeni fan kalitesi falan değildir, ikisinde de Wraith Stealth vardır.
Bunun nedeni silikon kalitesidir. Eski Ryzen 5 3600'ler çok yüksek voltajlarda çalışırlar. Yeni R5 3600'ler çok düşük voltaj değerlerinde yüksek GHz'lerde stabil bir şekilde çalışabilmektedirler. Ben 2020 model bir R5 3600 kullanıyorum. CPB kapalı hiçbir şekilde ısınma yok, ancak 3.6GHz'de çalıştığı için güçlü bir ekran kartınız var ise darboğaz olabilir.
Ben 2 aydır undervolt rehberleri okuyorum ve elde edindiğim bilgileri sizlerle paylaşayım.
İlk önce BIOS'tan CPB kapatıyoruz. Bu özellik işlemcinin Turbo frekansına(4.2GHz) çıkmasını engelliyor. Stok hızlarda çalışıyor(3.6GHz).
Sonra Ryzen Master indiriyoruz.
Manual kısmına geliyoruz.(Bu bilgiler 2020 model R5 3600'ler içindir)
Voltajı 1.15 yapıp saat hızını 4.1GHz deneyerek başlayabilirsiniz. Şimdi bunun stabil olup olmadığını anlamak için Cinebench R20 indiriyoruz. 1.15 ve 4.1GHz yapıp onaylıyoruz, ancak Ryzen Master'ı kapatmayın. Cinebench testini başlatın, arkada başka uygulama çalışır durumda olmasın. Test kısa sürüyor zaten. Test süresinde sıcaklıkları Ryzen Master ya da HWMonitor üzerinden kontrol edin. Eğer sistem test süresince reset atmadıysa daha düşük voltajları deneyebilirsiniz. 4.1GHz 1.125V deneyin şimdi. Eğer yine reset atmadıysa 4.1 GHz 1.1v deneyin. Yine mi reset atmadı? Burada kalın
. Daha fazla ileri gitmenize gerek yok. Sıcaklıklar sizi yine tatmin etmediyse bu sefer 4.0GHz 1.075V yapabilirsiniz(kullanıyorum). Bu da testten geçtiyse ne yapacağız? Bu ayarları BIOS'a girmemiz gerekecek. Bunu şu an buradan anlatamayacağım çünkü her anakartın BIOS'u farklıdır. Niye BIOS'a giriyoruz diye soracak olursanız Ryzen Master ayarları sistem kapandığında silinir. Yani Ryzen Master sadece stabiliteyi denemek içindir. Bu arada Ryzen Master'ı bilgisayarı kapatmadan önce Default'a alıp çıkın. Benden bu kadar
bir hatam varsa yazın lütfen.
Eki Görüntüle 713604
Moderatör'e teşekkürler