Ryzen 5 3600 Overclock Yaparken Bilgisayar Bozuldu

mgoksu

Kilopat
Gigabyte B450M S2H anakart ile overclock yapıyorduk, ekran gitti kasa fanları bazen ışık veriyor ne yapmalıyım?
Ryzen 5 3600
Gigabyte B450M S2H
8 GB 3000 MHz RAM
inno3D RTX 2060 6 GB

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayarınızı açabilmek adına Clear CMOS yaparak BIOS sıfırlayın.

Size ulaşabileceğim bir yer var mı? Konuyu daha fazla açmak istiyorum.
Konuyu daha fazla açın ki burada sizin gibi başına bu tür olaylar gelenler faydalanabilsin.
Ayrıca O.C fazla geldiğinde PC 1 2 kere kapanıp açılır ve BIOS kendini güvenli şekilde sıfırlayarak açar diye biliyorum.

Olayı tamamen anlatıyorum uzun sürebilir. Arkadaşımın Ryzen 5 3600ü boşta 50 60 derecelerdeydi, biz de internetten video izleyip düzeltmeye çalıştık. Technopat'ın Ryzen 5 2500x ile yaptığı derece düşürme videosu vardı. Ondaki anakart MSI olduğundan ayarlar farklıydı ve biosu yeni yeni öğreniyorduk. Frekansı 40 yapıp voltajı +100 yaptık bilgisayar kapandı. Arkadaşım açmayı denedi açılmadı, arkasındaki düğmeyi 0a alıp tekrar 1e almasını söyledim. Bilgisayar kapalı iken yanan ışıklar yanıp sönüyordu. Tahminimce güç gelip gidiyor. Arkadaşım bilgisayardan pek anlamıyor ve görüntülü aramadayken yaptık. Kasayı açıp cmos'u çıkartıp diğer tarafa, sonra yine ipk yerine takmasını söyledim. Yapamamış ve yarın onlara gideceğim zaman deneyeceğim.
NOT: Umarım 40'ı 4 Ghz sanıp 40 Ghz yapmamışızdır.
Bilgisayarınızı açabilmek adına Clear CMOS yaparak BIOS sıfırlayın.
Video izlediğimde cmosu çıkartıp diğer yere, sonra ilk olduğu yere geri takıyordu. Arkadaşımda cmos'un üstünde bir şey yokmuş.

Son düzenleme:
Neredeyse 20 yıldır BIOS lar korumalı olarak işliyor yani fazla katsayı veya fazla voltajda açılmayacak ve kendini sıfırlayacaktır. Buraya kadar olması gerekenleri anlattım burdan sonrası için hata kodları ve görüntü paylaşman lazım en azından ben bu şekilde anlayıp çözüm bulmaya çalışabilirim.

Başka bir konu daha açtım oraya bakabilirsjn, cmos'a baktım 2 pinli iletken bir şey değdirdim olmadı. Bios pilini çıkarttım olmadı. Her şeyin fanı dönüyor ama işlemci fanını sökmediğimizden göremedik işlemciye bir şey olup olmadığını.
Hata kodu yok ve monitöre görüntü vermiyor yeni kablo falan da aldık görüntü yok.
Sorun çözüldü, anakart yanmış.

Son düzenleme:
Hayır hocam. OC fazla geldiğinden dolayı PC açılmıyor. BİOS sıfırlaması yapıp açabilirsiniz. İşlemci o kadar kolay 'yanacak' bir parça değil.

Bunu neye göre söylüyorsunuz hocam? Bilinçsiz şekilde voltaj verilirse, veya gerilim belli bir frekansı taşıyamacak kadar düşerse tabiki işlemci fiziksel zarar da görebilir. Hatta bilinçsiz yapılan bir OC işlemciyi hemen bozmasa dahi, 6-7 ay içinde bozabilir, %30-40'a kadar performans kayıpları yaratabilir, bazı durumlarda tamamen bozabilir. İşlemciniz ölürken sizin hiç bir şeyden haberiniz olmaz, kapı bağlantıları köprüler kopar yavaş yavaş degrade olur gider. Anakart yanma ihtimali de var.

Lütfen OC işlemini gerçekten ne yaptığınızı biliyorsanız yapın, aksi takdirde karışmayın. Zaten Ryzen 3000'ler fazla OC olmuyor, yeterince zorlamış AMD fabrikadan çıkarken. Bu inat neden anlamıyorum. Forumlarda her gördüğünüzü yapmayın lütfen, her konu açana da güvenip bilgisayarınıza hemen işlem uygulamayın. Geçmiş olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…