Rehber Ryzen 5 3600 + PermaFrost 240 + MSI B450M PRO-Max M.2

EQUARIA

Hectopat
Makaleler
5
Daha fazla  
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Bugün, aldığım PF240 geldi ve zorlansam da montajı gerçekleştirdim. ARGB girişi olmayan, tek SYS-Fan girişi olan ve PUMP girişi olmayan Pro-Max'e kontrolcü ile bağlayarak bu bağlantıyı yaptım. Normalde %40 kullanımda 81 dereceyi gören işlemcim; %100 kullanımda maksimum 77, minimum 42, ve normal değeri 67 derece olacak şekilde 41 dakikalık bir OCCT testinden geçti. 40. dakikanın sonlarına doğru sıcaklık değeri biraz artmaya başladı. Ben blokları kasaya takmaktan korkarken kablolama işi beni daha çok sıkıntıya soktu. Sonuç olarak her şeyi yerli yerinde taktım. Yardım isteyen arkadaşlara da bu konuda yardımcı olabilirim. İşin gerçeği ben sıcaklık değerlerinin daha çok düşmesini bekliyordum. SYS-Fan'a bağlı olan soğutma fanları 7.4V ve 1350RPM ile çalışıyor. Voltaj olarak da 1.3V'a sahip işlemcim. BIOS'da 3.6GHz gözükse de Ryzen Master'da 4.2GHz gözükmekte. Hiçbir şekilde Overclock da yapmadım henüz. Bilmiyorum olması gereken değerler bu mu? CPU-Fan'a bağlı olan pompa 3300+ RPM ile çalışmakta. Sıcaklıkların düşmesi için yapmam gereken ayarlar varsa buraya yazarsanız sevinirim. Rehberi okuyan arkadaşlar da bu sayede bilgilenmiş olurlar. CPB açık mı kapalı mı bilmiyorum. Son olarak kasaya sığma konusuna gelelim. Thermaltake Commander G33 ve XPG D30 Red 3200MHz RAM'lerimle tam uyuştular. RAM'ler bildiğiniz üzere yüksek profilli yani biraz büyük ve soğutucuyla aralarına bir tırnak sığmaz bile belki. Eğer Arctic Liquid Freezer II 240mm alsaydım büyük ihtimalle olmayacaktı. 280Mm'den bahsetmiyorum bile. Kesinlikle hiçbir 280mm bu RAM ve kasa kombinasyonu ile kasanın içine sığmaz.

Dosya Ekleri

• normal.png
    237,2 KB · Görüntüleme: 88
  • 8248BB4F-F5E9-4627-96C3-55AEAFEDB07B.jpeg
    197,9 KB · Görüntüleme: 76
  • 4ECA75A9-7FBD-4817-AE80-7E02B6BA481C.jpeg
    199,4 KB · Görüntüleme: 67
  • 97FB0D0F-B002-45D4-96C7-9B5F6B3844F6.jpeg
    111,2 KB · Görüntüleme: 60
  • 1247D657-8BE4-4CEC-8B1B-A931F9B4518F.jpeg
    212,8 KB · Görüntüleme: 62
  • FEEE0C41-4F83-4CA9-A1CF-3773837E0F8A.jpeg
    164 KB · Görüntüleme: 69
Son düzenleyen: Moderatör:
CPB açık mı kapalı mı bilmiyorum.
BIOS üzerinden bakabilirsiniz. Core Performance Boost Auto ise açıktır, Disabled veya off yazıyorsa kapalıdır.

Hayırlı olsun, çok şık bir soğutucu. Bağlantı olayını da halletmişsin, sevindim.

Hocam hayırlı olsun. Lakin benimkine fazla demiştiniz ama benimki sizden daha yüksek değerde olmasına rağmen daha soğuk... Hayırlı olsun hocam tekrardan bol ocli kullanın .

Hocam pompanın önüne kablo koymussunuz kocaman
Kablolamayı daha tam düzeltmedim sadece rgb kabloları düzgün halde. Yarın kablolamayı halledince tekrar fotoğraflarım.
Hocam hayırlı olsun. Lakin benimkine fazla demiştiniz ama benimki sizden daha yüksek değerde olmasına rağmen daha soğuk... Hayırlı olsun hocam tekrardan bol ocli kullanın .
Ben de onu anlamadım zaten. Daha düşük olmasını bekliyordum açıkçası. Sanırım odanın 37 derece olmasından kaynaklı.
BIOS üzerinden bakabilirsiniz. Core Performance Boost Auto ise açıktır, Disabled veya off yazıyorsa kapalıdır.

Hayırlı olsun, çok şık bir soğutucu. Bağlantı olayını da halletmişsin, sevindim.
Sayenizde halledebildim hocam. Tekrar teşekkür ederim. Bu arada CPB açık sanırım. Çünkü ani voltaj sıçramaları ve derece yükselmeleri var. Eğer kapatırsam sıcaklık düşer mi? Bir de voltaj azaltırsam ne olur? Sıcaklık düşer mi ve performans kaybeder miyim? @BerkayZ87

Son düzenleme:
Başlıkta yazdığı üzere R5 3600.
Konuda aradım ben de.

CTR yapın.

Açıkçası OC yapmak gibi bir isteğim ve ihtiyacım yok. Amacım sıcaklık değerlerini düşürmek. Ryzen Master'da maksimum GHz 4.2 gözükmekte ve işlemci genel olarak 4.0-4.2 aralığında çalışmakta.
CPB kapattım ve inanılmaz bir sıcaklık değişimi oldu. Şu an maksimum 50 minmum 39.5 derecede OCCT testinde. Eğer ciddi bir performans düşüşü olmazsa overclock bile yapabilirim.
CPB kapalı sıcaklık değerleri:

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    80,5 KB · Görüntüleme: 47
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…