Ryzen 5 3600'ü 4.2GHz sabitlemek zarar verir mi?

Yer
Kahramanmaraş
Selam arkadaşlar, ASUS B550M anakart üzerinde Ryzen 5 3600 işlemciyi stock fanla kullanıyorum. İşlemci oto ayarlarda devamlı 1.35-1.4v arasında Volt kullanıyor, çekirdek hızı yaklaşık 4GHz oluyor ve sıcaklık AIDA64 testi yaparken 90 dereceyi gördüm. Bu şekilde Cinebench testlerinde 3550-3600 arası puan alıyor.

Bende undervolt yapmaya karar verdim sıcaklıkları düşürmek için. Ryzen'in kendi uygulamasında voltajı 1.25 olarak ayarladım ve çekirdek hızını da sabit 4200 MHz yaptım. Bu şekilde ortalama 10 derece bir sıcaklık düşüşü oldu ve Cinebench testinde skor anlamında ortalama 200 puanlık bir artış oldu. Call of Duty Warzone'da oyun testi yaptım orada da 77 dereceyi gördüm. Stock fan kullanmam ve işlemcinin yapısı itibarıyla şu anki sıcaklıklardan memnunum ama daha önce hiç overclock işine girmediğim için bilmiyorum, bu şekilde düşük voltajla çalıştırıp 4.2GHz sabitlemek işlemciye zarar verir mi? ya da stabilite açısından yapmam gereken test vs. var mı? Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum

Son düzenleyen: Moderatör:
4100GHz, 1.1125v, maksimum 81 derece bu şekilde kullanıyorum 3-4 aydır bir sorun yaşamadım hiç.

Her işlemci farklı ancak, 4.2 Ghz için 1.25 biraz fazla olmuş genel anlamda. Bence ya frekansı arttırmayı ya da voltajı düşürmeyi deneyin biraz daha.

Merhaba, aynı işlemciyi 4.ghz de 1,2v stabil ve serin bir şekilde çalıştırıyorum, 4,2ghzde de 1,2 volt çalışır, aida testinde max 65-66 derece alıyorum, 4,5 ghz yapıp 1,31750 voltajda çalıştırdığım oldu ama oakdar zorlamanın anlamı yoktu benim için, uygun bir soğutucu da almanız uygun olur.
biostan (cpu ratio 40) 4 ghz yapıp voltajı manuel 1,18750 yapıp denermisiniz, daha serin olacaktır.

3600'ü tam bir senedir 4.2 GHz 1.144 voltajda kullanıyorum herhangi bir sorunla karşılaşmadım çok şükür. Serin serin çalışıyor, oyunlarda en yüksek 58 derece, sentetik testlerde 70/75 derece sınırlarında.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…