Ryzen 5 3600'ü CPB kapalı kullanıyorum 3 aydır. Havalar soğuduğu için 3.6'dan 4.2GHz'ye çıkarmak istiyorum ama anakartın BIOS'u karmaşık geldi. Bir de sürekli yüksek GHz ve voltaj PC'ye zarar verir mi? BIOS'tan hangi ayarı değiştirmem lazım?
CPB açarsan yük altında gerektiğinde 4, 2GHz'yi görecektir zaten ekstra bir şey yapmanıza gerek yok bilgisayarınıza zarar vermez fakat stok soğutucu kullanıyorsanız sıcaklık değerleri biraz yüksek olacaktır.
CPB açarsan yük altında gerektiğinde 4, 2GHz'yi görecektir zaten ekstra bir şey yapmanıza gerek yok bilgisayarınıza zarar vermez fakat stok soğutucu kullanıyorsanız sıcaklık değerleri biraz yüksek olacaktır.
Bu konularda pek bilgin yoksa hiç karıştırmamanı öneririm, biraz araştırıp mantığını kavramaya çalış illa yapacağım dersen de, video izleyerek de tam oturtmaya çalış, overclock dediğin zaten biraz da deneme yanılma. Mesela ben 3700x işlemcimi x570 anakartımla 4.3 ghz'a sıvı soğutma ile tüm çekirdekleri ancak çıkartabildim. CBP (Core Boost Performance) ve PBO (Precission Boost Overdrive) kapalı bir şekilde yaptım. Değerleri yazmak istemiyorum çünkü bu iş deneme yanılma işi, gider birisi benim yaptığım ayarla dener bilgisayarına bişey olur yanıltmayayım. Ama mantık olarak Override moda almalı ve Vcore çarpanını yavaş yavaş artırarak yapmalısın. Tabi bu voltaj ile doğru orantılı Vcore voltajı ve SoC voltajı dengelemelisin. Çok üstlere çıkmayacaksan SoC voltajı auto da bırakabilirsin. Bu şekilde ben tüm çekirdekleri 4300 mhz ye çıkarabildim. Sıvı soğutmayla 72-73 dereceleri görüyor ama yük altında stok soğutucuyla işin zor.