Ryzen 5 5500 sistem oyun oynarken PC tamamen donuyor

ByStalker

Kilopat
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Meslek
Youtuber & Gamer
Herkese merhaba. Sizlere danışmak istedim...
1-2 hafta önce Rust oynarken benzer şey başıma geldi ancak bir daha denediğimde Rust oynarken 15.5GB RAM kullandımda olduğunu görünce RAM'dendir diye düşündüm, sonuçta Rust sıkıntılı bir oyun neticede.
Ama bu sefer bugün Path of Exile oynarken (arkada tarayıcı ve YouTube'da müzik açık / 5-6 sekme açık) bir anda ekran dondu oyun ve sağ tarafta AMD ölçümler menüsü açıktı. Donduktan sonra öylece onlar kaldı hiçbir şey yapamıyordum ama tarayıcıdan müzik çalmaya devam ediyordu ses geliyordu.
Isı değerleri GPU cor: 64-66 derece civarındaydı, CPU ise 65 derece civarındaydı (13.3-13.5 GB RAM kullanımı mevcuttu ekran donduktan sonra gördüğüm değerler sabit ve aynıydı. Sıklıkla olan bir şey değil ancak can sıkıcı bir şey. 2 hafta içerisinde 2 kere oldu. Anakart ya da güç kaynağından olabilir mi acaba?

Sistemim:
AMD Ryzen 5 5500 soket AM4 4.2 GHz 19MB 65W 7nm işlemci.
ROG-STRIX-RX 5600XT-T6G-Gaming ekran kartı.
MSI A320M PRO-VH Plus anakart.
XPG Gammix D30 2 X 8 GB 3200 MHz DDR4 CL16 Black Edition RAM.
FSP Hydro 600 600W 80+ Bronze ATX Power Supply.
Samsung 860 EVO MZ-76E500bw SATA 3.0 2.5" 500 GB SSD.
AOC 23.8" 24G2SPU 1ms 165Hz HDMI, DisplayPort G-Sync Gaming monitör.

Donduktan sonra arkada sürekli tekrar eden bir ses çalıyormu? Yoksa en son ne açıksa o çalmaya devam mı ediyor ?

Hocam size söyleyeceğim tek şey RAM'ları stok haline alıp öyle denemenizdir çünkü benim arkadaştada 3600MHz'lik RAM'lar vardı ve onu 3200 CL16 değerine düşürdük herhangi bir sorun olmadı şu ana kadar düzeldi donması ve kapanması.

Donduktan sonra arkada sürekli tekrar eden bir ses çalıyor mu? Yoksa en son ne açıksa o çalmaya devam mı ediyor?

Sürekli çalan ya da takılan bir ses yok. Normal olduğu gibi YouTube'da açık olan parça çalmaya devam ediyordu. Ben sadece son ekran olan Path of Exile'ı görüyordum ve hiçbir tuş, kombinasyon işe yaramıyordu reset dışında.

XMP açık dediğiniz gibi deneyebilirim.

Hocam ekran kartında'da olma ihtimali var şöyle siz (o.c) yapmışsanız ufak bile onu da stoka çevirin veya driveri DDU ile silip baştan indirip kurabilirsiniz. Sürücüler bazen hata verebiliryor başıma geldi ve eski ekran kartım olmazsa şu an RTX 3060 atmıştım bile.

Ben de benzerini yaşamıştım. Kablo bağlantılarını kontrol edin. Bende ekran kartına giden kabloda bir sıkıntı vardı.

Hocam ekran kartında'da olma ihtimali var şöyle siz (o.c) yapmışsanız ufak bile onu da stoka çevirin veya driveri DDU ile silip baştan indirip kurabilirsiniz.

O.C ya da benzer bir şey yapmadım. Öncesinde RX 570 kullanıyordum DDU ile temizleyip bu karta geçtim. Geçmeden önce de tarayıcıda birkaç kere donduğu ve resetlemek zorunda kaldığım olmuştu.

Daha demin benim 1 tane fan yağsız kalmıştı örnek fiziksel olarak bunda da hocamın dediği gibi olabilir.

O.C ya da benzer bir şey yapmadım. Öncesinde RX 570 kullanıyordum DDU ile temizleyip bu karta geçtim. Geçmeden önce de tarayıcıda birkaç kere donduğu ve resetlemek zorunda kaldığım olmuştu.

Hocam baştan DDU ile silip tekrar kurun RAM'ları da stok alıp deneyin büyük ihtimal ondandır bir de GPU Power kablosunu kontrol eder misiniz?

Bende ev için fiziksel sunucu kuracağım lakin bakan eden yok Sizin'de bir bilginiz varsa alırım bir bilginizi.

Hocam VRAM'den de kaynaklanıyor olabilir ekran kartının modeli 6 GB VRAM'li ancak Path of Exile veya Rust oynamadığım için o oyunlardaki VRAM kullanımını da net söyleyemeyeceğim. Baktığım kadarıyla Rust da 10 GB RAM gerektiren bir oyun, VRAM yetmeyince RAM'e de bir miktar yüklenmiş ve RAM yetersiz kalmış olabilir. Dediğim gibi öyle aşırı sistem yoran oyunlar mı bilemediğim için net bir yorumum yok ancak tabii bu da donma sorunu için bir ihtimal.

GPU Power 8+6 şeklinde takılı ve LED'leri yanıyor. RAM'lerden olabilir cünkü 1-2 ay önce tarayıcıda 1-2 kere bu durumun aynısını yaşamıştim. Güç kaynağım 5 yıl oldu bundan olmasından korkuyorum açıkçası. Forza 4, LoL, Just Cause tarzı oyunlarda bu sorunu da hiç yaşamadım.

Öncesinde 4 GB VRAM ile oynuyordum Path of Exile da bir problem yoktu hocam. Diğer bileşenler kuşkulandırıyor beni.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…