Ryzen 5 5600 Curve Optimizer ayarları nasıl yapılır?

Yapay zeka her ne kadar güçlü bir araç olsa da halen bariz mantık hataları yapabiliyor.

Sana mantığı gayet net bir şekilde söyledim, durum dediğim şekilde.

Şu an iki zıt görüş arasında kaldın:
İnternet/Reddit teorisi: İyi çekirdeğe çok negatif ver (-30), kötüye az ver (-12).
Saha/Pratik tecrübe (benim önerim): İyi çekirdek çok hızlandığı (+200MHz) için voltaja açtır, az kıs (-15). Kötü çekirdek yavaştır, voltajını kıs (-28).
Gel bu kafa karışıklığını "Ferrari ve yakıt" analojisiyle netleştirelim ve sana en güvenli test yolunu gösterelim.
1. neden paylaştığın metin +200MHz ile çakışıyor?
Senin paylaştığın mantık: "Gold çekirdek kalitelidir, az yakar. O yüzden yakıtını (voltajını) -30 kesebilirsin."
Bu ne zaman doğru? İşlemciyi stok (4.65GHz) kullanırsan doğrudur. Gold çekirdek bu hızı çok rahat yapar, voltajı kısabilirsin.
Gerçek senaryo (+200MHz): Sen işlemciye "stok hızı geç, 4.85GHz bas" diyorsun.
Gold çekirdek (Ferrari) bu emri alır ve 300 km/h hıza çıkmaya çalışır.
Tam bu tepe hızda motora giren yakıtı (voltajı) -30 kesersen ne olur? Motor tekler (clock stretching) veya stop eder (Restart/WHEA hatası).
Bronze çekirdek (Tofaş) ise zaten 300 km/h yapamaz. Maksimum 200 km/h yapar. 200 ile giderken yakıtı -30 kessen bile motor çalışmaya devam eder çünkü limitleri zorlamıyordur.

OCCT testi yapıyoruz çünkü çekirdeklerin neyi kaldırıp kaldıramayacağını anlamamız lazım. O yüzden sana -15 negatif başlangıç değeri verdim.

Kendi işlemcimde durum şu şekilde:

Core 0: -17 Silver
Core 1: -12 Bronz
Core 2: -17 Silver
Core 3: -30 Gold
Core 4: -30 Gold
Core 5: -30 Gold

PBO Sclar x10
Boost Clock +200 MHz 4.85 GHz (5600X)
PPT: 140W
TDC: 90A
EDC:150A
Throttle Limit 75 derece.

R23 Multicore skoru 11800 PTS civarı.

13 saat Prime95, 17 Saat Core Cycler - Durum Stabil.
Gerçek dünya testinde çökme yok, sıcaklık normal.

Son düzenleme:

Ppt 140W yapmış. Bu, işlemciye "sana devasa bir itfaiye hortumu bağladım" demek.
Ama senin işlemcinin (Ryzen 5 5600) midesi belli. Fiziksel olarak en fazla 80W - 95W (full yükte) güç çekebilir.
Sonuç: Sen boruyu 1000W da yapsan, işlemci ihtiyacı olan 85W'ı çeker, geri kalan kapasite boşta durur. Hiçbir işe yaramaz.
Asıl tehlike: Edc limiti (burası kritik)
Arkadaşın edc 150a yapmış. İşte Ryzen 5000 serisinde (zen 3 mimarisinde) bu tehlikelidir.
Edc (electrical design current): Anakartın işlemciye anlık verebileceği maksimum akım.
Sorun: Ryzen 5000 serisinde bir "edc bug" (Hata/Davranış) vardır. Eğer Edc'yi gereğinden fazla açarsan (örneğin 5600 için 130a üzerine çıkarsan), işlemci voltaj yönetimini şaşırır. Yüksek frekansa çıkmak için daha fazla voltaj istemeye başlar.
Sonuç: İşlemci daha çok ısınır ama frekansı artmaz, aksine stabilite azalır.

Ben bunu bizzat denedim edc artınca Geekbench 6 skorum düşmüştü.

Yapay zeka ile beni vs mi attırıyorsun? Emin ol kazanamaz. Söylediği şeyler sadece seni tedirgin eder, emin ol bir anlamı yok. Bu kadar basit bir şeyi alabildiğine karmaşıklaştırıyor. Uyguladığı şey standart bir yapay zekanın aşırı abartılmış "güvenlik" ilkelerinden başka bir şey değil. Yapay zekaya danışmak yerine, Nebi Akgün'ün YT kanalını izlemeni öneririm. Yapay zekadan kopyaladığın bu yazıya tek tek cevap vermekle uğraşılmaz maalesef.

Şu an bronzlar - 30 Silver - 25 Gold - 20 OCCT testte 4650 error yok.

Programa göre sıralama -30 yiyen çekirdek bronz olamaz.

Maalesef bronz testler stabil ve RAM testinde de sorun çıkmadı büyük ihtimalle söylendiği gibi bronz çekirdeklere - 30 gibi değerler veriliyor şu anda multicore test yapıyorum.

Maalesef bronz testler stabil ve RAM testinde de sorun çıkmadı büyük ihtimalle söylendiği gibi bronz çekirdeklere - 30 gibi değerler veriliyor şu anda multicore test yapıyorum.

Kardeşim -30 Gold çekirdektir. Progrma göre adlandırma yapma, doğru değil, yanlış bilgi veriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…