Çözüldü Ryzen 5 5600 sistemde WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR mavi ekran hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Merhaba iyi sosyaller, bir arkadaşıma kendi sistemimle benzer özellikte bilgisayar aldık. Heyecanla RDR 2 oynamak istedi fakat "WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR" hatası alıyor.
Öncelikle sistem özellikleri;
Ryzen 5 5600 işlemci,
Gigabyte B450M anakart,
XFX 6700 XT ekran kartı,
1 TB Goodram M.2 SSD,
2x8 GB 3600 MHz RAM,
650 watt PSU,
Windows 11 Pro,
AMD Adrenalin sürüm 23.3.1.

Bilgisayar işletim sistemi kurulu geldi, CPU Z işlemci stres testinde problem olmadı, benzer şekilde adrenalin yazılımı üzerinden ekran kartı stres testinde de problem olmadı, CS:GO oyununda da problem olmadı fakat RDR 2 oyununda oyun içi benchmark testinde sorun olmamasına rağmen oyun başlar başlamaz yukarıdaki mavi ekran alındı. Bilgisayar yeniden başladığında AMD driverı silinmişti. Adrenalin Pro 22.Q4 kurularak tekrar denendiğinde 45 dk sorun olmadı fakat daha sonra siyah ekranla beraber sistem yeniden başladı. Herhangi bir mavi ekran ya da hata mesajı alınmadı, tekrar oyuna girildiğinde bu sefer de video Memory 0 MB görünüyordu. Tekrar güncel driver (23.3.1) ile denediğimde oyuna girişte 2 defa daha aynı mavi ekranı aldım.
Yardımcı olabilecek varsa memnun olurum, iyi günler.

Çözüm
Psu kaynaklı çıkan hatalarda genelde Windows WHEA hatası yerine başka hatalar gösteriyor. Hikaye de genelde değişmiyor. Örneğin oyuna girdiğimde direkt mavi yiyorum. Ya da 2 dkka içinde yiyorum. Gibi hikayeler oluyor. Ya da en çok gösteren ekran donuyor hiçbir şeye tepki vermiyor cihaz oluyor. Bu tarz hikayelerde PSU'yu arıyorum. Bazen driver hata vermesine rağmen sorun PSU'da olabiliyor. Açıkçası bu durumu ne yazık ki windows anlayamıyor. Anlayıp doğru hata kodu verdiği çok nadir. Yani diğer parçaları deneyip PSU'yu sonra deneyebilirsiniz.

Ancak aldığınız hata bana işlemci gibi geliyor. Hata kodunu sorgulayıp ayrıntıya inince işlemcinin hata verdiğini görüyorum. Bu yüzden işlemci dedim. Siz yine de firmayla görüşün bi. Haberdar edersiniz. PSU'yu imkan varsa deneyin. Ama dediğim gibi onda olduğunu düşünmüyorum. İyi akşamlar dilerim. Süreçle ilgili haberdar edin. Merakta kalmayalım
Merhabalar dump dosyanızı paylaşın.

İlk olarakta aşağıdaki işlemi uygulayın. Birebir aynı şekilde yaptığınızdan emin olun.
- DDU kullanmak için rehberi takip edin.

- AMD Ekran kartı sürücünüzü verdiğim linkten son sürümü indirin. Bunun için linke girip search your product kısmınnın yanındaki yere tıklayıp grafik kartınızın modelini yazarak (Örnek RX580) alta doğru listelemeden seçin. Yazmaya başladıkça liste azalacak. Kendi kartınızı seçip alttan submit butonuna basarak yönlendirmesini sağlayın. Uygun Windows sürümünüzü seçip indirin.

İnternetsiz güvenli moda girmek için :
* Sisteminiz açılıyorsa çalıştır kısmına msconfig yazıp açılan sekmede üstten başlangıç kısmına tıklayıp alttan güvenli başlatma seçip en az seçin. Kaydedip çıkın.
* Yine sisteminiz açılıyorsa yeniden başlata eliniz shift tuşu basılı şekilde tıklayarak mavi menü gelene kadar bekleyin. Gelişmiş başlangıç ayarları diyerek yeniden başlatın. Seçenekler geldiğinde internetsiz güvenli mod f kaçtaysa o tuşa basın.
* Sistem açılmıyorsa (Sadece güvenli modda açılıyorsa) : Açılışta F8 sürekli basıp kurtarma seçenekleri ekranında başlangıç seçenekleri tıklayın. Gelişmiş başlangıç ayarları diyerek yeniden başlatın. Seçenekler geldiğinde internetsiz güvenli mod f kaçtaysa o tuşa basın.

Driver kaldırma ve tekrar driver yükleme işlemini internetsiz güvenli modda yapmalısınız.

Sorun devam ederse 1-2 sürüm eski driver deneyin. Hala sorun devam ediyorsa DDU ile kaldırıp bu sefer kendiniz kurmayın. Windows yüklesin. Hepsine rağmen sorun devam ediyorsa dönüş sağlarsınız.
Bunlardan sonra sorun devam ederse geri dönüş sağlayın. Yeni raporlarınız ile.
İşlemler bittiğinde sorunla ilgili geri dönüş yapın. Devam ediyorsa yeni oluşan dump raporlarını atarsınız. Kolay gelsin.

Teşekkür ederim mesai sonrası atacağım.

Tekrar merhaba minidump dosyası : RDR2 mini damp.zip değişiklikleri yaptıktan sonra mavi ekran almıyorum ama rdr 2 de 45 50 daki Hocam tekrar merhaba geç oldu ama dediklerinizi tamamladım. Aynı hata devam ediyor oyuna giriyorum 30 dk civarı "WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR" hatasını alıyorum. Minidump dosyası: Minidump 031323-11765-01.zip 4 adet dosya mevcut. Ben de inceledim hepsi aynı gibiydi. Bios güncel chipset güncel. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi akşamlar.

Merhabalar, @xxMFIxx hocam ekran kartını kendi sistemime takıp test ettiğimde hiçbir problemle karşılaşmadım bilginize. Yardımlarınızı bekliyorum. İyi günler.

Tekrar merhaba konu çözülmedi ama çözüldü işaretlenmiş. Üstteki mesajda ilk yazmaya çalıştıklarım hatalı düzeltmeye çalıştım ama eksik şekilde kalmış acaba ondan mı çözüldü görünüyor? Tekrar mı açmalıyım konuyu?

Son düzenleme:
Tekrardan merhabalar,

- Sadece RDR2 oyununda mı bu sorunu yaşıyorsunuz? Eğer öyleyse oyun kaynaklı olabilir. Crack oyun, Türkçe yamalı oyun gibi.

- Bilgisayarınıza bir yerden virüs girmiş galiba WR64.sys isimli bir dosya görüyorum. Microsoft'a ait değil. Virüs programlarının veri tabanları bunu madenci virüsü olabileceğini söylemiş. Sisteminize Eset Smart security kurup güncelleştirmelerini yapıp tam tarama açın. Çıkan virüsleri sildirin. Alttaki linkten indirebilirsiniz. İşiniz ve silmeniz bitince sistemi yeniden başlatın.
(Trial sürüm hakkınız var kullanın)

- RAM hızınız 2133 görünüyor. 3600'e kadar desteklediğini görüyorum. İsterseniz daha yüksek değerler ayarlayabilirsiniz. 3600 değil de yakın bir değere çıkarılabilir.

-Wifi driverınızın sorun verdiğini görüyorum. Anakartınızın Wifi özelliği yok. Muhtemelen USB aracılığıyla kullanıyorsunuz. Bunun driverını tekrar yükleyin.
-Chipset driverınızı güncelleyin.

Ek olarak Whea hatası arızalı bir donanıma işaret eder genelde. Sürücü güncellemelerini yapın. Sorun çözülmezse linkini atacağım Windows ile temiz kurulum deneyin. Kendiniz driver kurmadan bütün Windows güncelleştirmelerini yapın. Daha sonra sorun devam ediyor mu bakın.
Link

Temiz kurulumdan sonra da devam ediyorsa arızalı donanımı bulmak için testler yaparız. İşlemlerden sonra dönüş yaparsınız. Kolay gelsin.

Hocam dönüş yaptığınız için çok teşekkür ederim. İsletim sistemi satıcı tarafından kurulup gönderildi. Sadece RDR 2 de sanmıştım ben de ama dün Whicher 3 de de aynı problemi yaşadım. Oyunlar orijinal steam ve epicgames ürünleri. Wifi da sıkıntı olduğunu biliyorum sorunu çözmek için kasayı kendi evime getirdim kendi wifi adaptörümü taktım kopmalar yaşıyordum o sorunu driver güncelleyerek çözdüm. Ram konusunda 3600 mhz iken de aynı problem vardı xmp kaynaklı olup olmadığını görmek için düşürmüştüm. Anladığım kadarıyla olay temiz kuruluma gidiyor ben Microsoft'un sitesinden kurulum dosyasını flash belleğe yazdırmıştım. Aksam temiz kurulum yapıp tekrar deneyim. Eğer sorun yasamaya devam edersem vaktinizi alıyorum ama sizin için de sıkıntı yoksa buraya yazarım. Arkadaşım konsol alacaktı zorla bilgisayarcı yaptım kendim de sorumluluk hissediyorum. Teşekkür ederim iyi günler.

Bu konuda endişe etmenize gerek yok. Zaten bizler vaktimiz olunca birilerine yardım edebilmek için giriyoruz. Yani hepimizin normal hayatları var. O yüzden mesajlar geç olabiliyor. Siz yazın ben olmasam başka birisi yardım eder. Sorununuzu elimizden geldiğince bilgimiz yettiğince çözmeye çalışalım çözemezsek düşünürüz. Ya da size yol gösteririz Temiz kurulumdan sonra deneyin bakalım sorun yaşarsanız atarsınız dump.

Teşekkür ederim. Temiz kurulum yaptım Epicgames ve Steam hariç hiç bir üçüncü parti yazılım kurmadım windows güncelleştirmelerini tamamladım ve driverları kurmasını bekledim kendim hiç bir şey kurmadım fakat yine aynı hatayı bu seferv1 saat 20. Dakika civarı aldım yine minidump dosyasını ekliyorum. 031423-4859-01 -14.03.2023.zip
Satıcı da hiç ilgilenmiyor şunu bir halledeyim onlarla da ilgili konu açacağım. İyi akşamlar.

@xxMFIxx hocam tekrar merhaba, sisteme ramleri teker teker takarak memtest86 uyguladım herhangi bir aksaklıkla karşılaşmadım, ssd nin smart verileri de düzgündü, ekran kartını da kendi bilgisayarımda 4 saate yakın kesintisiz oyun oynayarak test etmiş oldum. Kalan parçalardan işlemci için cpu z kullanarak yaklaşık 20 dk stres testi yaptım ve bir hata almadım fakat stres devam ederken işlemci puanı başlangıçtaki 4000li değerlerden giderek 200 lere kadar düştü ve tekrar 1000 civarına arttı. Stresi durdurup beklemeden tekrar strese bastığımda 4500 den devam etti. Bunun gösterim kaynaklı bir hata olduğunu düşündün fakat içime de bir kurt düştü. Fotoğrafını ekliyorum. Son olarak test etmediğim iki bileşen kaldı (power ve anakart). Sizin düşünceniz nedir?

Unutmadan sıcaklık 79 lu derecelerde kaldı.

Dosya Ekleri

• 20230316_001001.jpg
    329,5 KB · Görüntüleme: 29
Son düzenleme:
windows güncelleştirmelerini tamamladım ve driverları kurmasını bekledim
İşletim sistemi kaynaklı bir sorun olmadığını görmüş olduk.
memtest86 uyguladım herhangi bir aksaklıkla karşılaşmadım
RAM'ler temiz o zaman.
ssd nin smart verileri de düzgündü
Verileri bizimle de paylaşırsanız iyi olur. Ama sorun SSD'de değildir zaten. Onunla ilgili hiçbir hata verisi yok.
ekran kartını da kendi bilgisayarımda 4 saate yakın kesintisiz oyun oynayarak test etmiş oldum
Sorun sanırım işlemcinizde. Garantiye gönderebiliyorsanız gönderin. Gönderemiyorsanız imkânınız varsa başka bir işlemci deneyerek bakın.

-Stres altında sürekli aynı değeri vermese bile yakın değerler vermelidir. İşlemci. Isı kaynaklı problemi olması için 100 dereceye yaklaşması veya geçmesi lazım. 75 derece dediniz öyle bir durumda yok o zaman.

Amazon.com.tr'den işlemci sipariş edip cihazda deneyip aldığınız işlemciye zarar vermeden bakın. Eğer sorunlarınız düzelirse ister kullanın isterseniz de tekrar paketine koyup amazona geri iade gönderin. Ürüne zarar vermediğiniz sürece iadede sorun olmayacaktır.

Ya da çevrenizde google map'ten bakıp puanı yüksek 4.7 üstü bilgisayar servislerini telefonla arayıp durumu söyleyip bakabilir misiniz diye sorun. İşlemcinizi söyleyin. Onlar test ederler. En mantıklısı garantiye göndermek. Üretici firmaya yollamak her zaman daha iyidir.

İzlediğiniz yolla ilgili dönüş yaparsınız İyi günler dilerim ve geçmiş olsun.

SSD icin fotograf paylaşiyorum kendi yazılımı üzerinden ilgili değerler N/A biraz bekleyince bazıları geldi ama tatmin etmedi bende crystal disk info ile baktım.

SSD icin fotograf paylaşiyorum kendi yazılımı üzerinden ilgili değerler N/A biraz bekleyince bazıları geldi ama tatmin etmedi bende crystal disk info ile baktım.
Sinerjinin arıza kaydını takip ediyorum oradan gelecek yoruma göre göndermeyi düşünüyorum. Eğer süreç uzayacak olursa termal macun alıp kendi bilgisayarımın islemcisi ile deneyeceğim. Psu ile ilgili bir problem olma olasılığı hakkında görüşünüz nedir? Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• 20230315_234931.jpg
    123,4 KB · Görüntüleme: 33
  • 20230315_234922.jpg
    308,9 KB · Görüntüleme: 25
Psu kaynaklı çıkan hatalarda genelde Windows WHEA hatası yerine başka hatalar gösteriyor. Hikaye de genelde değişmiyor. Örneğin oyuna girdiğimde direkt mavi yiyorum. Ya da 2 dkka içinde yiyorum. Gibi hikayeler oluyor. Ya da en çok gösteren ekran donuyor hiçbir şeye tepki vermiyor cihaz oluyor. Bu tarz hikayelerde PSU'yu arıyorum. Bazen driver hata vermesine rağmen sorun PSU'da olabiliyor. Açıkçası bu durumu ne yazık ki windows anlayamıyor. Anlayıp doğru hata kodu verdiği çok nadir. Yani diğer parçaları deneyip PSU'yu sonra deneyebilirsiniz.

Ancak aldığınız hata bana işlemci gibi geliyor. Hata kodunu sorgulayıp ayrıntıya inince işlemcinin hata verdiğini görüyorum. Bu yüzden işlemci dedim. Siz yine de firmayla görüşün bi. Haberdar edersiniz. PSU'yu imkan varsa deneyin. Ama dediğim gibi onda olduğunu düşünmüyorum. İyi akşamlar dilerim. Süreçle ilgili haberdar edin. Merakta kalmayalım

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…