Ryzen 5 5600 UV nasıl yapılır?

Çağrı SANSAR

Hectopat
Yer
Tokat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci: AMD Ryzen5 5600 - ID-Cooling SE 214-XT
Anakart: Asus TUF Gaming B550-Plus Wi-Fi II
Ram: XPG Spectrix D41 TUF RGB 2x8 3200 MHz
Ssd: Kingston KC3000 2 TB M.2 - WD SN570 Blue 500 GB M.2
Ekran Kartı: Asus Dual RX 6700XT
Kasa: Asus TUF Gaming GT301
PSU: Asus TUF Gaming 650 Watt 80+ Bronze
Monitör: ASUS VP249QGR 23.8″ 144Hz 1ms Display Port, HDMI FreeSync Full HD IPS
@Quistin UV konusunda yardımcı olur musunuz? Bir de dediğiniz işlemi yapınca sistem boştayken yüksek frekansta çalışmayacak değil mi? Çünkü manuel voltaj ve frekans verip de yapılan UV'de sürekli aynı frekansta çalıştığı için boşta bile sıcaklık yüksek oluyor.

İşlemci: Ryzen 5 5600
Anakart: TUF Gaming B550-Plus Wi-Fi II

Ben frekansıda boşta 4.4 GHz'e ayarladım zaten yakın zamanda soğutucu alacağım diye takmadım ama 1.1 voltaj da kullanıyorum CPU Core voltage olarak değiştirilebiliyor benim anakartımda.

Ben frekansıda boşta 4.4 GHz'e ayarladım zaten yakın zamanda soğutucu alacağım diye takmadım ama 1.1 voltaj da kullanıyorum CPU Core voltage olarak değiştirilebiliyor benim anakartımda.
Sıcaklık ne durumda yük altında?

Frekans yüksekte kalsa bile yüke girmedikçe ısınmayacaktır. Ayrıca UV'de mümkün olan en düşük Voltaj'da yüksek frekansta kullanmak ilk amaç olduğundan aslında serin çalışacaktır. En önemli faktör işlemci yükü ve verilen voltajdır ısıyı arttıran. E tabi bir de soğutucunun da ne kadar desteklediği. Ben en son 1.13v 4.5GHZ olarak kullanıyordum 5600X'i. Boşta 40-45, yükte 70 civarı oluyordu maksimum. Şimdi All Core Curve Optimizer ayarında PBO açık kullanıyorum ama. Çok da memnunum çünkü zaten yükte değilse voltaj ve ısı derdi de olmuyor gündelik kullanımda. En azından oyunumda veya işimde ihtiyacım olduğunda verebileceği maksimum performansı veriyor.

Soğutucu stok maalesef. Fark eder mi çok hocam?

Yakın zamanda soğutucu alamayacağım o yüzden yapmak zorundayım.

Stok ile şu anda UV yapman mantıklı olur. Şimdilik 4.2 GHZ sabit bir hız belirle mesela. Buna uygun en kararlı ve düşük volttajı bul. Bunun için mesela 1.05 gibi bir voltajdan başla. Voltaj yeterli gelmezse zaten BIOS ekranına geri yönlendirir seni. Sonra 1.06 1.07 şeklinde yükseltirsin. Bzen BIOS kendince sen 1.06 yazsan bile 1.0623 gibisinde rakamlar verirse onlara dokunmana gerek yok. Otomatik bir ayara düzeltiyor yani. OCCT'nin Power testini öneririm. O testi verdiğin her bir ayar için her defasında 25 dakika kadar çalıştır. Genelde bir hata varsa bana hem 25 dakika içerisinde CPU Error yazısıyla belirtti. Sonra bir tık daha voltaj yükselterek tekrar denedim. En son CPU error almayana kadar bu şekilde 4 5 saat uğraştım. 1.1v civarlarında takılırsan çok ısınmayacaktır bence işlemci. Yeni bir soğutucu aldığında 1.2v'ye kadar yolu var. Ona paralel de GHZ yükseltme ansın var. Ama zaten 1.2v üstüne çıkacaksan UV'nin bir anlamı kalmıyor. OCCT'de CPU ısı değerlerini de takp et. Eğer seni 4.2 tatmin etmediyse aynı işlemleri 4.1 GHZ ile tekrarla.

@Quistin gördüğünüzde bi yardımcı olun, eğer stabil olmazsa yukarıdaki denilenleri deneyeceğim.

@Quistin gördüğünüzde bir yardımcı olun, eğer stabil olmazsa yukarıdaki denilenleri deneyeceğim.

Hocam benim ayar sabit vermiyor sadece voltajı düşürüyor bu sayede aynı voltajda öncekine göre daha yuksek MHz'ye çıkïyor. PBO limits off olunca Max'da 30W falan daha az çekiyor. Hafif bir perf kaybi oluyor fakat voltajı düşürmeniz de MHz'yi artirdigi icin oradan gelen ekstra performans bu 30W farkı kapatıyor. Perf aynı kalirken daha az elektrik ile sıcaklık dusuyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…