Ryzen 7 1700 gaming mod ve XMP zarar verir mi?

OnlyNix

Hectopat
Daha fazla  
Öncelikle sistemi bildireyim;

MSI Tomahawk B350
AMD Ryzen 7 1700 3.0GHz/3.7GHz 16MB Cache
Corsair Vengeance 16GB 3200 MHZ
MSI GamingX GTX 1070 8GB

2018-11-19 tarihli son BIOS güncellemesini de yaparak arayüzden gaming modu ve XMP profile-2 seçerek basit overclock işlemini yaptım. Bu işlemlerden sonra işlemci 3.2GHz seviyesine RAM 3200MHZ seviyesine geldi.

Bazı programların görsellerini iletiyorum, COD4, BF5, AC Origin gibi oyunları 75-120 FPS arası değişken seviyelerde oynuyorum. (COD4 ve BF5 High AC ultra ayarlarda)

Bu FPS değerleri 75HZ monitör kullandığım için bana yeterli. Sormak istediğim overclock işlemlerinden anlamadığım için uzun vadede sisteme bir zarar verir miyim?

İşlemcinin kendi stock fanını kullanıyorum elimde cooler master Hyper 212 evo soğutucu var AMD4 aparatı satın almadığım için takamıyorum, bu işi hemen halletmeli miyim?

Başka yapmam gereken ayarlar var mıdır? Bu ayarları adım adım tarif edin ben iş yapmayım kafasında değilim örnek başlangıç seviyeleri için makale iletebilirseniz okuyarak ilerleyebilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de XMP ve gamig modda kullanıyorum. neden zararı olsun ki ısınma çok olmadıkça, bilmediğimden soruyorum.

Bende bilmediğim için sordum gerçekten çünkü bu ayarların detaylarında voltaj ayarları da var. Hız aşırtma sonrası bu değerleri de değiştirmek gerekir mi? Bilemiyorum.

Bu arada bu dediğim ayarlardan bağımsız olarak aynı anda kasa kapağını da kapatmıştım. 1 defa mavi ekran aldım forumda farklı konuları incelediğimde ısınma kaynaklı olabileceğini okudum.
Hata kaynağı hal.dll idi. Kapağı tekrar açıp 5 dk boyunca aid64 ile kararlılık testi yaptım bir sorun oluşmadı.

Herhangi bir zararı yok. Islemci sıcaklığı kritik düzeye ulaşmadığı sürece sadece yüksek performans alırsınız. Bunun dışında hiçbir kötü yanı yok. Ha uzun sureli kullanımda işlemci sürekli yükte çalıştığı için işlemci ömrü kısalabilir.

Testlerini yaptım ısınma sorunu olmuyor. Ram 3200 olduğu için işlemciyi de bu seviyeye almıştım. Tecrübesiz olduğum için sorun olmaması adına destek istedim. Cevap için teşekkür ederim.

Bellekler için XMP profili kullanmak herhangi bir sorun oluşturmaz.
Ancak BIOS üzerinde Game Boost seçeneği aktif hale getirildiğinde AMD nin üst sınır olarak belirtmiş olduğu 1.4V veriyor direk. Anakartınız, B350 serisi olduğu için 1.35V çekirdek voltajının üzerine çıkmamanızı tavsiye ederim. Hava soğutma sistemlerinde AIDA64 sistem kararlılık testini 10 DK üzerinde çalıştırarak sıcaklık ve voltaj değerlerinin kararlılığını gözlemlemeniz gerekiyor.
Ryzen 2400G için kullandığım bazı ayarlar mevcut, Ryzen işlemciler genellikle benzer tepkiler veriyorlar.
Cryorig M9a ve AM4 Upgrade Kiti

@SouL32tr öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim.
Yazımını okudum ve çok beğendim. AM4 kitine ihtiyacım olacağı için Cooler Master'ın böyle bir hizmeti var mı? Mesaj atıp öğrenmeye çalışacağım.
Hyper 212 bağladıktan sonra 3.7 GHZ alıp 1.35V değerine alıp kararlılık testi sağlayacağım.

Sormak istediğim bir konu daha var. GPU ayarlarını bende yukarıya çekmek istiyorum. Senin test örneklerinden adım adım ilerleyerek deneyeceğim. Sence bu ayarları BIOS üzerinden mi yapmalıyım? MSI After Burner üzerinden mi?

GPU için OC işlemini pek tavsiye etmiyorum. Benim incelememde belirtmiş olduğum GPU Ryzen 5 2400G içindeki entegra Vega 11 GPU içindi. Harici ekran kartlarında OC işlemini tavsiye etmiyorum.

GPU için OC işlemini pek tavsiye etmiyorum. Benim incelememde belirtmiş olduğum GPU Ryzen 5 2400G içindeki entegra Vega 11 GPU içindi. Harici ekran kartlarında OC işlemini tavsiye etmiyorum.

Tamamdır öyle diyorsan acemi birisi için hiç girmeyim o işlere.

Overclock yaptığına değdiyse o şekilde kullanmanın bir mahsuru yok. Değmediyse boşu boşuna yüksek sıcaklık yüksek fan sesine maruz kalırsın. Elinde 212 Evo var madem AM4 aparatını al derim.

AM4 aparatı ucuz olsun ama ne zaman geleceği önemsiz beklerim dersen buradan alabilirsin. Biraz pahalı olsun ama hemen gelsin dersen buradan alabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…