Ryzen 7 2700X 4.2 GHz olmuyor

Melkorxx

Hectopat
Merhabalar, yeterli soğutma sistemim olduğu için Ryzen 7 2700X işlemcime OC yapmaya karar verdim. Forumdan bilgi alarak OC yaptım.
Sistemim stock halde 1.4v da 3.9 GHz'de çalışıyordu. Ara ara Turbo Boost ile tek çekirdek 4.3 GHz'a çıkıyordu. Sıcaklık ise stres testinde Max 60 derece oluyordu. Fakat voltaj dalgalanmaları sebebi ile sürekli işlemci ısısı da dalgalanıyordu. Ani fırlamalar oluyordu. Bu yüzden overclock yapmak istedim.
BIOS'dan işlemci voltajı 1.33 v yaptım frekans ise 4.15 GHz yaptım. Pbo ve Turbo Boost kapattım. Sistemim çok güzel çalıştı. Yarım saat stres testinde Max 75 derece gördü ve sorunsuz geçti.
Fakat ben bu değeri 4.2 yaptığım zaman voltaj dahi versem stres testinde PC'nin ekran gidiyor reset atmadan PC ekranı gelmiyor. 4.2 de 1.45 voltaja kadar çıktım sonuç aynı. 4.15 de çalışan işlemci nasıl oluyorada 4.2 de çalışmıyor anlamadım.
Bir de bu OC işlerinde pbo kapatılması gerekiyor mu? Kapatmadıgim zaman daha fazla voltaj istiyor çünkü.
Bir de başka bir ayar yapmama gerek var mı? Yoksa sadece voltaj ve frekans ayarlayıp pbo kapatınca yeterli mi?
Sistem özellikleri:
-Ryzen 7 2700X.
-ASUS TUF B450 PRO GAMING.
-Corsair 2x8GB 3000 MHz RAM.
-Cooler Master MB520 kasa ve Cooler Master Masterliquid ML240L soğutma sistemi?

Sorun anakart olabilir. B450 anakart o voltajla fazla ısınıyor olabilir. Sonuçta 2700X 105W TDP değerine sahip.

Bir de Ryzen işlemciler bir yerden sonra deli gibi voltaj istiyor. Mesela bendeki 1.1 voltaj ile 3.8 GHz çalışan işlemci voltajı 1.3 üstüne çıkarmadan 4.0 GHz olmuyor.

Otomatik voltaj ile dene öyle de açılmazsa büyük ihtimalle sorun anakarttadır.

Bende anakart olduğunu düşünüyorum. Stres testinde anakart 33 derecede geziyor ama bu değer doğru mu bilemedim. Otomatik voltaj ile de açılıyor stres testinde bir yerden sonra kapanıyor. Açılmama gibi bir durum söz konusu değil. 4.15 ghz da çok stabil. 4.2 de sıkıntı.
Bütün her şeyi sıfırla. Voltaj otomatikte iken Clock değerini 4.3 yap. Halen sorun çıkartıyorsa anakart değiş.
Anakart değiş derken hocam? Anakart arızalı mi? Yoksa yetersiz mi?
Ram lere voltaj verdin mi hiç
Ramlara d.o.c.p profili ile 3000mhz yaptım hocam
Kimse cevaplamamis pbo kapalı olması gerekiyor değil mi?

Anakart köprüleri o voltajla çok ısınıyor olabilir. 30 derece olması imkansız gibi bir şey. Yani arızalı değil ama o işlemci ile o değeri kaldıracak potansiyeli yok

B450 anakartlar için 2700X işlemciyi stokta ancak çalıştırır deniyor. Bence 4.15 GHz gayet iyi. Öyle bırakın.

İşlemciyi 4.2 GHz'e ayarla ve alttaki ayarları dene.

Voltajı 1.4V'a ayarla.
Digi+ VRM'ye girip CPU Loadline Calibration ayarını medium yap.
Power phase control'ü extreme yap.
CPU switching frequency değeri 200 olması lazım. Onu 300 yap.
Core performance boost'u kapat.

Kullandığın anakarttaki VRM'ler çok da iyi sayılmaz. 2700X için keşke Tomahawk veya X serisi anakart seçseydin.

O anakartta VRM'lerde ısı sensörü yok diye biliyorum. Yani en azından TUF Plus Gaming de yok.

İngilizce dinlediğini anlayabiliyor musun?

Alttaki resimde anakart VRM sıralaması var.

Son düzenleme:
Hocam stres testi yaparken aida64 de motherboard diye derece yazıyor onu dedim. Öyle yazıyor 4.15 yeterli aslında ama bakalım
Söylediklerinizi uyguluyorum hocam şimdi sonucu yazarım. Çok teşekkür ederim uzun uzun anlamışsınız. Bu anakart 600₺ gibi bir rakama geldi o yüzden bunu aldım. Bir de psu x470 desteklemedigi için b450 tercih etmek zorunda kaldım.
Hocam bu dediklerinizi yaptım. Öncelikle tekrar teşekkür ederim. Sistemimi bu atarlar ile açıp 15 dk civarında stres testi yaptım. Stabil bir şekilde testi sonlandırdim. Ekran gitmedi öncekiler gibi. Fakat işi 87 lere kadar çıktı sonra 80-88 arasında gitti geldi sürekli. Voltaj düşürme deneyim mi bu ayarlar ile?
1.36v kadar gelebildim. 1.35 de ekran gitti yine. 1.36 volt da sorunsuz test yaptım. Fakat ısı hala fazla stres testinde 85 leri görüyor.
4.15 ghzda kalsam sanki daha iyi olacak gibi geldi.

Son düzenleme:
Sistemi oyun için kullanıyorsan stres testini bu kadar önemsemene gerek yok. Stres testinde 85 derece olsa da oyunlarda 75'i geçmez diye düşünüyorum.

Loadline calibration ayarını high'a yükseltip ve CPU Switching frequency değerini 350'ye yükseltip voltajı biraz daha düşürmeyi deneyebilirsin.

Sistemi oyun için ve bazı telefonlara yazılım için kullanıyorum. Yani sizin dediğiniz gibi sistem hiç zorlamıyorum hocam. Oyunlarda max 50 derece şuanda. Teşekkür ederim bütün yardımlarınız için hocam çok sağolun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…