Ryzen 7 3700X olan sistem sürekli reset atıyor

THECARİZMA

Zeptopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, forumda yeniyim. İsmim ramazan, yaşım 35.

Bir haftadır çektiğim sıkıntıyı dile getirmek istiyorum ve bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Aktif olarak kullandığım sistemim:
• MSI A320M Pro-E anakart
• Ryzen 3 1200 işlemci
• MSI 1050 Ti ekran kartı
• XPG 2x8 GB RAM

Uzun zaman sonra artık sistemi yükseltme zamanı geldi diyerek işlemci bakmaya karar verdim. Uygun fiyata Ryzen 7 3700X buldum. Anakartımın BIOS güncellemesi ile bu işlemciyi desteklediğini öğrendim. İşlemciyi taktım, BIOS güncellemesini de yaptım. Ancak bilgisayar sürekli Windows onarım ekranına geçmeye çalışıyor ve yeniden başlatma döngüsüne giriyor. Saatlerce bu şekilde devam ediyor.

Yaptığım BIOS güncellemesi en güncel sürüm olduğu için onu yüklemiştim, ancak dikkat etmediğim bir detay vardı: Güncelleme beta sürümmüş. Anakartımda BIOS flashback özelliği olmadığı için geri dönüş yapamadım. Ancak Ryzen 3 işlemci ile çalıştığında hiçbir sorun yaşanmıyor.

Yeni aldığım Ryzen 7 işlemciyi bir arkadaşımın bilgisayarında denedim. İlk taktığımızda BIOS reset atarak fabrikasyon ayarlarına döndü. İkinci denemede sorunsuz çalıştı ve Windows açıldı. Yani işlemcide bir sorun olmadığından eminim.

Bu durumdan sonra “bu iş böyle olmaz” diyerek yeni bir anakart almaya karar verdim. MSI B550M Pro-VDH Wi-Fi anakartını satın aldım. Buna ek olarak bir sıvı soğutucu ve M.2 SSD de aldım. Ryzen 7 işlemciyi yeni anakarta taktım ve bilgisayarı başlattım. Ancak yine aynı sorunla karşılaştım: Bilgisayar sürekli reset atıp duruyordu.

“Hadi, M.2 SSD'ye sıfırdan bir Windows kuralım, belki uyumsuzluk vardır” dedik. Ancak Windows kurulum ekranına geçmeye çalışırken yine reset atmaya başladı. Kendi işlemcim olan Ryzen 3 1200'ü taktım, sorunsuz bir şekilde Windows'u kurdum. Kurulum sonrası kendi hard diskimde yüklü olan eski Windows'a da sorunsuzca erişebildim. BIOS'ta herhangi bir ayar yapmadan Ryzen 7 işlemciyi yeniden taktım. Ancak aynı şekilde, reset döngüsü devam etti.

Kendi işlemcimle (Ryzen 3 1200) şu anda sorunsuz bir şekilde bilgisayarı kullanabiliyorum ve bu yazıyı da bu şekilde yazıyorum. Ancak Ryzen 7 işlemciyi taktığımda reset problemi devam ediyor. İşlemcinin çalıştığından eminim çünkü arkadaşımın bilgisayarında sorunsuz bir şekilde denedik.

Sonuç:
Yaptığım yükseltme işlemlerinde, kendi işlemcimle hiçbir sorun yaşamıyorum. Ancak Ryzen 7 işlemciyi taktığımda bilgisayar sürekli reset atıyor. Ryzen 7 işlemci çalışıyor, bundan eminim (arkadaşımın bilgisayarında test ettim).

Yardımlarınızı bekliyorum sayın üstadlarım. Bilgisayardan anlarım ve yıllardır bu işlerle uğraşıyorum. Daha önce benzer bir durum IDE ayarları ile çözülmüştü, ancak şu an tıkandım. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bios ekranını görebiliyor musunuz? Görebiliyorsanız bios ekranında da reset atıyor mu?

Anladığım kadarıyla :
  • Satın aldığınız Ryzen 7 3700X işlemciniz sağlam (arkadaşınızın anakartında sorunsuz çalışmış)
  • Satın aldığınız MSI B550M Pro-VDH Wi-Fi anakart sağlam (eski işlemci ile sorunsuz çalışıyor) Yeni anakartın (MSI B550M Pro-VDH Wi-Fi ) 3700x desteği 7C95v20 numaralı bios ile gelmiş ve 2020 çıkış tarihli. Sizin bios muhtemelen daha yenidir.
  • Bunlar dışında elde kalan parçalar ekran kartı, psu ve ram

Aklıma ramle alakalı bir sorun gibi geliyor.

BIOS ekranını görebiliyor musunuz? Görebiliyorsanız BIOS ekranında da reset atıyor mu?

Anladığım kadarıyla:
  • Satın aldığınız Ryzen 7 3700X işlemciniz sağlam (arkadaşınızın anakartında sorunsuz çalışmış)
  • Satın aldığınız MSI B550M Pro-VDH Wi-Fi anakart sağlam (eski işlemci ile sorunsuz çalışıyor) yeni anakartın (MSI B550M Pro-VDH Wi-Fi ) 3700X desteği 7C95V20 numaralı BIOS ile gelmiş ve 2020 çıkış tarihli. Sizin BIOS muhtemelen daha yenidir.
  • Bunlar dışında elde kalan parçalar ekran kartı, PSU ve RAM.

Aklıma RAM'le alakalı bir sorun gibi geliyor.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim hocam.
BIOS ekranını görüyorum hiçbir sıkıntı yok saatlercede dursa reset yok işlemciyi görebiliyorum orada sıcaklığı vs BIOS olarak 2024 3.ay ıle geldi bende 8.ay olan tam sürüm ile değiştirdim. Elde kalan parçalarım da sağlam büyük ihtimal çünkü diğer işlemci ile hepsi sıkıntısız saatlerce oyun ve işlem yaptığımı biliyorum.

AMD forumlarında BIOS resetleme ve ardından XMP kapatma önerilmiş denemekte fayda var.

Ekleme: 850W PSU sahibi bir kullanıcı 1000W PSU alarak bu sorunu çözdüğünü söylüyor. Haliyle insanlar şaşırmışlar böyle saçmalık olmaz demişler.

Son düzenleme:
AMD forumlarında BIOS resetleme ve ardından XMP kapatma önerilmiş denemekte fayda var.

Ekleme: 850W PSU sahibi bir kullanıcı 1000W PSU alarak bu sorunu çözdüğünü söylüyor. Haliyle insanlar şaşırmışlar böyle saçmalık olmaz demişler.

BIOS resetleme yaptım ve XMP kapalı olarak standart yanı o şekilde de denedım dun aklıma gelmedı degıl hocam. Acaba dedım PSU mu yetersız fılan. Hesaplamaları yaptığımda hep 300W cıktı bendekı de 400W karsılar herhalde diye es geçtim hep. Onu da denemek lazım doğru söylüyorsunuz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı