EDC,PPT ayarlarına ellemene gerek yok zaten PBO açınca tüm limitleri kendisi kaldırıyor.Biraz BIOS'u kurcalamak istedim PBO olayları hoşuma gittiğinden ötürü. Sizce şu değerler nasıl?
Eki Görüntüle 1125568
Max CPU Boost Clock Override ayarını +150 MHz yaptım, Curve Optimizer sekmesinden de ''All Core'' işaretledim, ''Negative'' seçip aşağıdaki sekmeye -15 yazıp kaydedip çıktım.
Stabilitesini ölçme amaçlı Prime 95 Small FFTs testi yaptım 5 dakika, hiçbir sorun olmadı. Onun üstüne CPU-Z Bench testi yaptım, çoklu puanım arttı ancak tekli pek değişmedi. Scalar ayarından kaynaklı olabilir mi pek bilmiyorum açıkçası. GTA 5 ve LoL testi yaptım, oyunlarda rahatlıkla 5000 MHz görüyorum.
Bu arada işlemcim 4.7 GHz boost frekansına, PBO ''Auto'' ayarıyla 4.85 GHz'ye kadar stok halde çalışıyor. +150 yazınca 5.0 GHz olabiliyor kısacası.
Bu konu hakkında bilgisi olanlar varsa konuya bakabilirse sevinirim.
EDC, PPT vs. ayarı ellemedim. Sadece Override +150, Curve Optimizer Negative 15 basıp çıktım ve stabilite testi yaptım stabildi.
@304191
Stok haline göre sıcaklık değerlerim 1-2 derece azaldı. Curve Optimizer -15 yaptığımdan dolayı mı?EDC, PPT ayarlarına ellemene gerek yok zaten PBO açınca tüm limitleri kendisi kaldırıyor.
Bunları yaparken sıcaklık değerleri nasıl?
Biraz BIOS'u kurcalamak istedim PBO olayları hoşuma gittiğinden ötürü. Sizce şu değerler nasıl?
Eki Görüntüle 1125568
Max CPU Boost Clock Override ayarını +150 MHz yaptım, Curve Optimizer sekmesinden de ''All Core'' işaretledim, ''Negative'' seçip aşağıdaki sekmeye -15 yazıp kaydedip çıktım.
Stabilitesini ölçme amaçlı Prime 95 Small FFTs testi yaptım 5 dakika, hiçbir sorun olmadı. Onun üstüne CPU-Z Bench testi yaptım, çoklu puanım arttı ancak tekli pek değişmedi. Scalar ayarından kaynaklı olabilir mi pek bilmiyorum açıkçası. GTA 5 ve LoL testi yaptım, oyunlarda rahatlıkla 5000 MHz görüyorum.
Bu arada işlemcim 4.7 GHz boost frekansına, PBO ''Auto'' ayarıyla 4.85 GHz'ye kadar stok halde çalışıyor. +150 yazınca 5.0 GHz olabiliyor kısacası.
Bu konu hakkında bilgisi olanlar varsa konuya bakabilirse sevinirim.
EDC, PPT vs. ayarı ellemedim. Sadece Override +150, Curve Optimizer Negative 15 basıp çıktım ve stabilite testi yaptım stabildi.
@304191
Hocam sıcaklıkla alakalı bir problemim yok. Şu an malum yaz ayındayız normal değerlerime 8-9 derece kadar ilave oldu ancak hala stres testleri için kabul edilebilir değerlerdeyim. Şu an P95 Small FFTs testinde 5 dakika sonucunda maksimum 88 derece görüyorum (kış aylarında 80 dereceye kadar düşüyordu) +150 MHz Override -15 Curve girdiğimde ise sıcaklık değerim maksimum 87 gördü. O dediğiniz EDC, PPT vs. ayarlarını ellememe gerek yok sanki. Bu arada işlemcim CTR 2.1 en güncel sürüm teste göre "Golden Sample" gözüküyor. Ki Ryzen Master üzerinden all core denerken de bunun doğruluğunu anlamıştım. 4.8 GHz 1.4 V stabildi.Selamlar, PBO2 konusunda ince ayar çekerken benim yöntemim PBO'nun PPT/TDC/EDC limitlerini stok değerlere yakın hatta bazen daha aşağısında tutarak sonrasında istediğim boost hızını belirlemek ve en son aşamada curve optimizer ile undervolt yapmak. Boost arttıkça curve optimizer ile ulaşılabilen stabil undervolt potansiyeliniz doğal olarak azalıyor, misal +0 MHz ile -20 stabil olan bir çekirdek +100 MHz verince -10'a düşmenizi gerektirebiliyor, bu noktada iş silikon piyangosu. Her çekirdek için ince ayar yapmak en sağlıklısı fakat çok zaman tüketen bir iş, zamanım var ve her çekirdeği en optimize şekilde çalıştırmak istiyorum diyorsanız uğraşılabilir elbette.
PBO Scalar ise pek sıcak baktığım bir seçenek değil. Bu seçeneği artırdıkça işlemcinin riskli yükler altında aldığı voltaj doğrudan artıyor. Eski 3600XT işlemcimde Scalar'ı 10x'e aldığımda 8-10 derece gibi ciddi sıcaklık farkları ölçtüğümü ayrıca belirtmek isterim. Sonuç olarak sıcak bakmıyorum.
5800X için konuşursak, Ryzen 5000 serisinin en sıcak çalışan işlemcisi ve fabrikadan geldiği gibi zaten çok yüksek güç limitlerine sahip, bu yüzden PBO'yu otomatiğe bırakmak yerine bu ayarları manuel olarak ya stok seviyesinde tutmak ya da azaltmak bana göre mantıklı. Cinebench ya da Blender tarzı yüklerde biraz performans kaybı yaşanabilir fakat tek çekirdek/düşük yük/oyun performansı kovalarken serin çalışan bir işlemci daha yüksek boost hızlarına, daha uzun süre erişiyor. (Eğer tam tersini istiyorsanız, PBO limitlerini azaltmak yerine artırmayı deneyebilirsiniz, burada gerçekten mesele soğutmanıza ne kadar güvendiğiniz. Şahsen hep PBO kullanmış birisi olarak hep PBO limitlerini stok ayarlara yakın tuttum, bana göre hem enerji tasarrufu hem sıcaklıklar hem oyun performansı açısından en mantıklı yöntem bu, fakat herkes oyun oynamak için işlemci almıyor, onu anlayabiliyorum.)
5800X için:
PPT: 140-120
TDC: 95-80
EDC: 140-120
Arası değerler denenebilir. Açıkçası 5800X'in stok ayarlarda güç limitleri nedir bilmiyorum, yanlış hatırlamıyorsam PBO kapalıyken limitlerinizi Ryzen Master üzerinden öğrenebilirsiniz, fakat ben 140/95/140 olarak hatırlıyorum. Bu stok limitler ile işlemciniz aşırı ısınıyorsa biraz altına düşebilirsiniz, elbette güç limitlerini kısmak işlemcinin tam potansiyelinde çalışmasına engel olacak fakat 5800X değilde 5800 gibi çalıştırmak istiyorum diyorsanız mantıklı bir seçenek. ''AMD ECO mode'', tam olarak bunu yapıyor bu arada, bu bahsi geçen PPT/TDC/EDC limitlerini kısarak işlemcinin daha tasarruflu ve serin çalışmasını sağlıyor.
Curve Optimizer limitlerine gelirsek, bunu en sona bırakmanızı isteme sebebim boost artırdığınızda önceden stabil olan UV, stabilitesini kaybedebiliyor. Bu yüzden önce kafanızda bir max boost hedefi belirleyin, sonra onun üzerinden yola çıkın derim.
Hocam sıcaklıkla alakalı bir problemim yok. Şu an malum yaz ayındayız normal değerlerime 8-9 derece kadar ilave oldu ancak hala stres testleri için kabul edilebilir değerlerdeyim. Şu an P95 Small FFTs testinde 5 dakika sonucunda maksimum 88 derece görüyorum (kış aylarında 80 dereceye kadar düşüyordu) +150 MHz Override -15 Curve girdiğimde ise sıcaklık değerim maksimum 87 gördü. O dediğiniz gibi EDC, PPT vs. ellememe gerek yok sanki. Bu arada işlemcim CTR 2.1 en güncel sürüm teste göre "Golden Sample" gözüküyor. Ki Ryzen Master üzerinden all core denerken de bunun doğruluğunu anlamıştım. 4.8 GHz 1.4 V stabildi.
Tamamen oyun oynuyorum bu sebeple 4.8 1.4 all core değeri umrumda olmadı. PBO'ya yeltendim. Şu an bu haliyle oyunlarda 5000 MHz rahatlıkla görebiliyorum. +150'den önce maksimum 4850 görüyordum.PBO, Scalar kullanmadığınız sürece manuel OC'a kıyasla kat kat daha güvenli, en sevdiğim yanı bu diyebilirim. Eğer aynı 4.8 GHz boost hızına PBO ile ulaşabiliyorsanız, manuel OC ile kıyasla çok çok daha sağlıklı olur bana sorarsanız. Şahsen CTR'ın yeni sürümünü denemedim, denemeye ihtiyaç duymadım desem yeridir. PBO ile oyunlarda ve oyun benzeri düşük güç tüketen yüklerde 4.85 GHz boost hızlarını görebildim, fakat işlemcimi ortalama 1.2v gibi bir değerde çalıştırmak çok tatlı geldiğinden ve çoğu oyunda GPU darboğazından dolayı bir fark göremediğimden tekrar +0 MHz boost yani 4.65 GHz stok hızına düşürdüm.
Eğer çoklu çekirdek işleri ile uğraşıyorsanız manuel OC daha iyi sonuçlar verebiliyor, fakat 1.4v manuel OC için önermeyeceğim bir voltaj, daha azıyla zarar gören işlemciler var.
Tamamen oyun oynuyorum bu sebeple 4.8 1.4 all Core değeri umurumda olmadı. PBO'ya yeltendim. Şu an bu haliyle oyunlarda 5000 MHz rahatlıkla görebiliyorum. +150'den önce maksimum 4850 görüyordum.
Scalar mantığı tam olarak nedir hocam biliyor musunuz? 1X ile 10X arasında ne gibi farklar var?