Ryzen 7 9800x3D istenilen performansı vermiyor

imphoetus

Hectopat
Daha fazla  
Ryzen 7 9800x3D ve RX 9070XT sistem kurdum. Birkaç sorun oluştu. Mesela Valorant'ta gayet iyi değerler alıyorum ama yırtılmalar yaşıyorum. Monitörüm 240 Hz aldığım FPS 600 civarı. AMD FreeSync açmama rağmen böyle. Monitör yükseltmeye mecbur muyum, bu sorunu monitör yükseltmeden çözemem mi?

Diğer sorun ise LoL'de istediğim değerleri kesinlikle alamıyorum. Ne yaparsam yapayım FPS düşmesi yaşıyorum. 240 sabit aldığımda ara ara FPS 190'lara düşüyor ve rahatsız ediyor. Normalde böyle bir sistemin 237'den aşağıya düşmemesi gerek. Ryzen 7 7800x3D sistemi olan yayıncılarda böyle mesela. FPS kilidini kaldırdığımda işin garibi 500 FPS'ten minimum 320'ye düşüyor. Yani gayet yüksek değerler ama LoL'de malum FPS kilitlemediğinde oyun oynanmıyor. 240'a sabitlemek zorundayız yani.

Acaba AMD ayarlarımda mı bir sorun var, yoksa kart yeni piyasaya sürüldüğü için belli yazılımsal sorunları mı var?

İşlemci Turbo game mod açık. Buna rağmen LoL'de işlemci kullanımı %40 üstüne çıkmıyor.

Yırtılma (tearing) gelen FPS monitör HZ'inden yüksekse oluşmaya başlar. Takılma (shuttering) ise gelen FPS monitör HZ'inden düşükse yaşanır. Freesync ve Gsync takılmaya çözümdür. Monitör HZ'i gelen FPS'e göre değişir sürekli.
Yırtılmayı önlemek için:
Oyun içinden kare hızı sınırlama ile FPS'in monitör HZ'inin altında kalan değer seçmelisin. Oyun içinde ayarı yoksa ekran kartı sürücüsünde var, oradan yapmalısın.
Diğer alternatif Vsync açmak, ama bu seçenek gecikmeyi arttırıyor. Bu gecikmeyi telafi için Nvidia ekran kartı kullanıyorsan ve oyun destekliyorsa Nvidia reflex ayarını maksimumda kullanmak. Oyun desteklemiyorsa AMD ve Nvidia ekran kartı sürücüsünde düşük gecikme ile ilgili ayar vardır, onu maksimumda kullanın.
Takılma ve yırtılmaya karşı gözleriniz hassas ise en ideal çözüm:
Freesync veya Gsync + Vsync + Nvidia refleks engüçlü modda veya ekran kartı sürücüsünden en güçlü düşük gecikme modu seçmek.
240 HZ oled monitörüm var ve Battlefield 1, Battlefield 2042, Rainbow Six Siege, Pubg ve Delta Force'da bu komboyu kullanıyorum.
Yabancı bir incelemede bu şekilde (Freesync veya Gsync + Vsync + Nvidia refleks engüçlü modda veya ekran kartı sürücüsünden en güçlü düşük gecikme modu seçmek) ortalama 1 MS gecikme ile son derece akıcı bir deneyim elde etmiş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…