Ryzen 9 3900X ısınıyor

Melkiadesk

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Merhaba, yaklaşık 2 sene önce açtığım konu hakkında tekrar bir bilgi edinmek adına farklı donanımlar ile yaptığım testlerde elde ettiğim sonuçları sizinle paylaşmak istedim.

Yakın bir vakitte kasamı yeniledim ve daha serin bir kasaya geçtim.

Eski Kasam: RAMPAGE FUSION 4x120mm RAINBOW FANLI USB3.0 MidT ATX GAMING KASA fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
Yeni Kasam: Nzxt H Series H6 Flow Cc-h61fb-01 Siyah Atx Mid Tower Gaming (OYUNCU) Kasa Fiyatı, Yorumları - Trendyol

Uzun zamandır da sıvı soğutma olarak Cooler Master Masterliquid ML240l V2'yi kullanıyorum. Eski kasamın içi çok dar olduğu için sıvı soğutma kasanın sağ tarafında yer alıyordu yeni kasamda ise sıvı soğutmayı üst tarafa yerleştirdim ve macun olarak şuanda CoolerMaster MasterGel Pro versiyonunu kullanıyorum çok yakın bir vakitte Arctic MX-6 ile termal macunumu yenileyeceğim.

Kasamı ekran kartında oluşan sorundan ötürü güncellemiştim fakat hazır güncellerken belirli testler yapıp hava sıcaklığının ne kadar etkili olacağınıda gözlemlemek istedim. Farklı oyunlarda işlemcinin sıcaklığını test ettim, aşağıya görselleri bırakıyorum.

Oyun testlerinde yeni kasa istinasız bir şekilde min 10 derece fark attı(Tüm oyunlar max grafik ayarlarında test edildi)

Oyun Testleri.png

Fakat CPU testlerinde ise 2 sene önce açtığım konudaki görselleri kullanarak birşey fark ettim.

2 Sene önce yaptığım AIDA 64 Testi;

2.PNG

Şuan yaptığım CPU testleri;

321321.png

321321321.png

Fikrinizi almak istediğim konu ise şu oldu, günlük kullanımda yeni kasa sıcaklığa doğrudan etki ederken neden şuanda testlerde daha kötü sonuçlar alıyorum?

CPU'yu stres testine sokar sokmaz 90 dereceleri görüyor, 1-2 dakika OCCT testini sürdürdüm sıcaklık 95'lere kadar çıktı, OCCT testinde sistem 200W lara kadar çıkıyor fakat AIDA testlerinde 130'u geçmiyor dolayısıyla sistem 90-92 dereceleri geçmiyor.

Dosya Ekleri

• 321321321.png
    321321321.png
    260,5 KB · Görüntüleme: 33
Soğutma sisteminizde bir problem var. Bu kadar hızlı ısınması, pompanın çalışmadığını işaret ediyor. Montajınızı bir gözden geçirin ya da pompayı kontrol edin.

Soğutma sisteminizde bir problem var. Bu kadar hızlı ısınması, pompanın çalışmadığını işaret ediyor. Montajınızı bir gözden geçirin ya da pompayı kontrol edin.
Konuyu açmadan az önce kasayı tekrar açıp kabloları kontrol ettim, kabloları yanlış takmışımda.

Bir videodan yardım alarak kabloları tekrar düzenledim ve CPU Fan ve Pump Fan yuvalarına gerekli kabloları yerleştirdim. Sonuç değişmedi.

Montajı yanlış yapsaydım eğer, oyunlarda bu denli bir sıcaklık düşüşü yaşanırmıydı ?

veya sistem masaüstünde bu denli sıcak çalışır mıydı? Şuanda 34 derece gibi bir değerde çalışıyor.

Oyun testlerinde de gördüğüm gibi daha fazla güç çekiyor, daha fazla kullanıyor fakat daha az ısınıyor.

Sistemi oyun odaklı kullanıyorsanız kafaya takmayın..

Sistemi oyun odaklı kullanıyorsanız kafaya takmayın..
Sistemi her zaman oyun odaklı kullanmıyorum işim gereği(yazılım) farklı programlar(Adobe proıgramları) kullandığım zamanlar oluyor, bu kullanımlarda sorun çıkartacak mı ondan endişeliyim.

Sıcaklık anlık olarak çıkabiliyor yaptığınız işlem boyunca 3-4 saat gibi geniş sürede ölçün.

"Kabloları yanlış takmışım sonra düzelttim" ifadesini biraz açayım belki videoda yanlış anlatım olmuş olabilir.

Soğutucusunun kafasındaki 2 girişin bir tanesi RGB diğeri ise güç, Güçü CPU Fan soketine taktım, rgb'yi ise kasadaki rgb portlarından birisine taktım.

Fanlardan çıkan rgb kablosu power suppyldan gelen kabloya monte ettim(Maalesef molex ile bağlantı yapılabiliyor sadece)

Fanlardan çıkan güç kablosunu ise Pump Fan soketine taktım

Sıcaklık anlık olarak çıkabiliyor yaptığınız işlem boyunca 3-4 saat gibi geniş sürede ölçün.
3-4 dakika bekledikten sonra sıcaklık sabit kalmadığı sürekli olarak yükseldiği için testi durdurmak zorunda kaldım zira 95-96-97 olarak ilerliyor sayı sabit kalmadan.

Bu durumda işlemci yanabilir düşüncesiyle testi direk sonlandırıyorum.

İşlemci kaç dereceye kadar çalışabiliyor?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı