Ryzen 9 7900 sistemde PBO açılmalı mı?

Agen

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, başlıkta da belirttiğim gibi sistemimde PBO açmalı mıyım? Bunu merak ediyorum. Öncelikle sistemimden bahsedeyim.

İşlemci: AMD Ryzen 9 7900 3.7 GHz.
Ekran kartı: 4070 Super.
Anakart: MSI PRO B650M-B.
RAM: 32 GB (16×2) 6000 MHz DDR5.
Sıvı soğutucu: Corsair H100 240 mm.
PSU olarak da 850 W Gen5 bir PSU kullanıyorum.

Sistemimi kendim birleştirdim ve alıp birleştirdiğim günden beri hiçbir BIOS ayarı vb. yapmadım, öylece direkt kullanmaya başladım. Bugün RAM'lerimin 4800 MHz'de çalıştığını gördüm ve anakartım 6800 desteklediği için 6000'e çekmek istedim. BIOS'ta bunu ayarlarken sistem kendi kendine PBO'yu aktif etti. Ne olduğunu bilmiyorum ve biraz araştırdıktan sonra en iyisinin bilen kişilere sormak olduğuna karar verdim. Sizce sistemimde PBO açmalı mıyım? Bir zararı var mıdır? Bilgisayarım uzun süre açık kalıyor ve sık sık oyun oynuyorum. 12 saat gibi abartılı saatlerde bile açık kalıp oyun oynansa sorun oluşturur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
PBO varsayılan olarak açık gelir ve PBO ayarlanılmadan (teknik bilgi gerekli) açmak ya da kapatmak fayda sağlamaz.

Şöyle ki ben hiç ellemedim zaten RAM'leri ayarladıktan sonra F10 basıp kaydetmek istediğimde bu ayarın enable a çekildiğini gördüm. O şekilde araştırdım ve açık hale geldikten sonra Görev Yöneticisi'nden baktığımda işlemci 4.5 ve 5.10GHz değerleri arasında çalışmaya başlamıştı. Önceden 3.7 idi. Sonradan açıldı yani.

PBO ile RAM'lerin akalası yok, kapatırsan daha az ısınır işlemci, hatta o ekran kartı ile sadece oyun için açmaya gerek bile yok bu işlemcide. Ben PBO ve CPB kapalı şekilde kullanıyorum hava soğutucu ile, bugüne kadar hiçbir fark hissetmedim günlük kullanımda.

Hayır öyle değil sanırım anlatamadım. RAM'leri açarken sistem kendi kendine onu da açtı kaydetmek için F10'a bastığımda onda ki değişikliği de gördüm.

PBO'nun açık ya da kapalı olması hiçbir şeyi değiştirmez hocam içindeki ayarlarla oynamadıysanız. İçeriği kısaca işlemcinin çektiği gücü ve frekanslarını arttırmasını sağlıyor ancak bilinçsizce kullanılmamalı.

Eskiden 3.7'de çalışıp artık4.5 ve 5.1 GHz arasında çalışmasının sebebi de muhtemelen CPB'yi açmanız. Bunun herhangi bir zararı yok, tam tersi eskiden işlemciniz temel saat hızının üstüne çıkmadığı için tam performansta kullanamıyormuşsunuz.

Son düzenleme:

Ama ben öyle bir ayar açmadım yine kendi kendine açmış olabilir mi? Tek yaptığım RAM'ler de ki sınırı 6000'e çekmekti.

Ama ben öyle bir ayar açmadım yine kendi kendine açmış olabilir mi? Tek yaptığım RAM'ler de ki sınırı 6000'e çekmekti.

XMP ile beraber açılmış olabilirler. Dediğim gibi, bir zararı yok.

İşlemcinin base hızı 3.7 GHz iken Boost hızı 5.4 GHz'e kadar çıkıyor. Anladığım kadarıysa daha önce sürekli 3.7'de geziyormuş, Boost hızlarına çıkmamasını Ryzen 9 7900 almanıza rağmen Ryzen 7 7700 performansı alıyorsunuz diye özetleyebilirim aşırı kaba bir şekilde, mantık aynı.

Peki hocam teşekkür ederim. Bir de size şunu sormak isterim bilmediğim için yine söylediğim gibi hiçbir ayar yapmadım. Bios dan fan eğrilerini ellemeli miyim? Yada yapmamı söyleyeceğiniz önereceğiniz bir ayar var mıdır? Sizin de söylediğini gibi tam performans almak isterim sistemimden.

Sıcaklıklar yüksek değilse fanlarla uğraşmanıza gerek yok. Standart kullanıcı için XMP ve CPB açmak yeterli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…