Ryzen 9 9950x3D anakart ve RAM seçimi nasıl olmalı?

deluxe

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar uzun bir aradan sonra merhaba,

Mevcut sistemim Ryzen 7 5800X OC. 5GHz.
Arctic cooler Freezer 360mm itme ve çekmeli 6 fan.
32 GB DDR4 RAM.
4060 Ti.
700W real Platinium PSU.
2K 360Hz OLED monitör.

Genel olarak Rust oynuyorum. Bu yüzden ekran kartım oldukça yeterli olsa bile işlemci istediğimi bana veremiyor. En basitinden aynı sistemde R7 5800x3D işlemci farkı olan arkadaşlarım minimum +30 FPS fark ile oyunu akıcı olarak oynayabiliyorlar.

Bu yüzden sistemi R9 9950x3D'ye yükseltme kararı aldım. En entegre ve optimize çalışan oyunlarda bana hiç gecikme yaşatmayacak.
Arka soketlerine USB bağlandığında parazit etkisi yaratmayacak güçlü bir anakart ve maksimum uyumlulukla çalışan RAM arayışım mevcut.

Bu süreçte Fiyat/performans ölçeğini korumak esas.

Bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür eder iyi sosyaller dilerim.

ramlar ddr5e geçecek kaçarı yok biliyorsundur.

8000mhz ram seni rust gibi rami sömüren bir oyunda çok rahatlatacaktır.

Anakart için X serisi daha iyi olacaktır. R9 9950x3D gibi zirve seviye işlemci için sakın A sınıfı giriş seviye anakart sakın alma en az B alman gerek ama X serisi çok daha iyi olacaktır. Fiyat performans için MSI X870-P Wi-Fi modeli iyi bir seçim olur.

RAM konusuna gelince 8000 MHz'nin gereksiz olacağı fikrindeyim. 6000 MHz'de daha kararlı olacaktır. 6000 ile 8000 arasında 3-5 FPS fark için 8000 MHz RAM almaya değmez bence. Onun yerine düşük CL değeri olan 6000 MHz RAM'lar daha mantıklı geliyor bana. Alttaki 6000 MHz CL30 gayet iyi bir RAM. Tavsiyem yapıştır geç.

Oyun için 32 GB fazlasıyla yeterli uzun bir süre RAM yükseltme gerekmeyecektir. İleride sadece ekran kartı yükseltme yapmanızı tavsiye ederim bu sisteme 4060 Ti zayıf kalmış. Her ne kadar işlemci tabanlı oyun oynasanızda daha üst segment ekran kartları daha fazla FPS almanıza yardımcı olacaktır. Tabii ki de karar sizin.

Son bir şey. Monitörünüze bayıldım 2K 360 Hz ve OLED. Neyse güle güle kullanın. :)

ramlar ddr5e geçecek kaçarı yok biliyorsundur.

8000mhz ram seni rust gibi rami sömüren bir oyunda çok rahatlatacaktır.
DDR5 için kaçınılmaz olduğunun farkındayım,
Asıl cevap aradığım kısım DDR5 için 8000mhz aldığımda cl değeri , yani en düşük clyi veren en yuksek mhz rami alacağım. Fakat amd ile uyumlu olan en performanslısı hangisi.

Mesela, ddr4 zamanında bir ram vardı amd fuarında görmüştük. Tam uyumlu çalışıyor diye gskill vb bir markaydı bu tarz cozumler arıyorum.

Anakart için X serisi daha iyi olacaktır. R9 9950x3D gibi zirve seviye işlemci için sakın A sınıfı giriş seviye anakart sakın alma en az B alman gerek ama X serisi çok daha iyi olacaktır. Fiyat performans için MSI X870-P Wi-Fi modeli iyi bir seçim olur.

RAM konusuna gelince 8000 MHz'nin gereksiz olacağı fikrindeyim. 6000 MHz'de daha kararlı olacaktır. 6000 ile 8000 arasında 3-5 FPS fark için 8000 MHz RAM almaya değmez bence. Onun yerine düşük CL değeri olan 6000 MHz RAM'lar daha mantıklı geliyor bana. Alttaki 6000 MHz CL30 gayet iyi bir RAM. Tavsiyem yapıştır geç.

Oyun için 32 GB fazlasıyla yeterli uzun bir süre RAM yükseltme gerekmeyecektir. İleride sadece ekran kartı yükseltme yapmanızı tavsiye ederim bu sisteme 4060 Ti zayıf kalmış. Her ne kadar işlemci tabanlı oyun oynasanızda daha üst segment ekran kartları daha fazla FPS almanıza yardımcı olacaktır. Tabii ki de karar sizin.

Son bir şey. Monitörünüze bayıldım 2K 360 Hz ve OLED. Neyse güle güle kullanın. :)
Teşekkür ederim, yükseltme hevesiyle aldığım güzel bir monitör oldukça memnunum, daha iyileri sizlerin olsun.

ASRock X870 STEEL LEGEND WIFI​

Bu ürün ile teknik yapı açısından kıyaslama şansımız var mı veri yolları, aktarım hızı, elektrik direnci vb çok anlamadığım konular.

Ya da hangisi iyidir, usblerde parazit olmaması oldukca önemli benim için

Son düzenleme:
DDR5 için kaçınılmaz olduğunun farkındayım,
Asıl cevap aradığım kısım DDR5 için 8000MHz aldığımda CL değeri, yani en düşük CL'yi veren en yuksek MHz RAM'i alacağım. Fakat AMD ile uyumlu olan en performanslısı hangisi.

Mesela, DDR4 zamanında bir RAM vardı AMD fuarında görmüştük. Tam uyumlu çalışıyor diye G.Skill vb bir markaydı bu tarz cozumler arıyorum.

Teşekkür ederim, yükseltme hevesiyle aldığım güzel bir monitör oldukça memnunum, daha iyileri sizlerin olsun.

ASRock X870 Steel Legend Wi-Fi​

Bu ürün ile teknik yapı açısından kıyaslama şansımız var mı veri yolları, aktarım hızı, elektrik direnci vb çok anlamadığım konular.

Ya da hangisi iyidir, USB'lerde parazit olmaması oldukca önemli benim için.

Tamamen benzer olduklarını söyleyebiliriz. MSI markanın BIOS arayüzü daha kolay olduğundan ve desteklediği teknolojiler daha fazla olduğundan açıkçası bence daha iyi. Ayrıca fiyat farkına ASRock almak değmeyeceği için attığım ürünün daha albenisi olduğunu düşünüyorum.

X serisi anakartlar hem kalite ve malzeme sağlamlığından elektrik direncine kadar genel anlamda b serisinden daha iyi. Ve b serisi ise a serisi anakartlardan daha iyi denilebilir.

Attığım modelde PCI-e X16 sayısı 4 tane attığınızda ise 2 tane var MSI modelin 3 ses jakı asrosk marka olanın 2 tane var. Ayrıca MSI modelin Wi-Fi bant genişliği ASRock olanın 2 katı. Sonrasında

USB girişleri ise MSI (tip A)
2X USB 3.2 gen 1
2X USB 3.2 gen 2 => ASRock 1 fazla gerisi aynı.
4X USB 2.0

Genel anlamda performansları benzer olsa da ben olsam ucuz olan MSI marka olanı alırdım. Tabii karar sizin.

Tamamen benzer olduklarını söyleyebiliriz. MSI markanın BIOS arayüzü daha kolay olduğundan ve desteklediği teknolojiler daha fazla olduğundan açıkçası bence daha iyi. Ayrıca fiyat farkına ASRock almak değmeyeceği için attığım ürünün daha albenisi olduğunu düşünüyorum.

X serisi anakartlar hem kalite ve malzeme sağlamlığından elektrik direncine kadar genel anlamda b serisinden daha iyi. Ve b serisi ise a serisi anakartlardan daha iyi denilebilir.

Attığım modelde PCI-e X16 sayısı 4 tane attığınızda ise 2 tane var MSI modelin 3 ses jakı asrosk marka olanın 2 tane var. Ayrıca MSI modelin Wi-Fi bant genişliği ASRock olanın 2 katı. Sonrasında

USB girişleri ise MSI (tip A)
2X USB 3.2 gen 1
2X USB 3.2 gen 2 => ASRock 1 fazla gerisi aynı.
4X USB 2.0

Genel anlamda performansları benzer olsa da ben olsam ucuz olan MSI marka olanı alırdım. Tabii karar sizin.
sistemim beyaz beyaz model anakart hiç frna olmayacaktır biraz daha araştıracağım

Peki ram seçimi en kararlı performanslısı en dusuk cl değeri max mhz mi olacaktır

Ek olarak soğutma yeterli gelir mi ?

Sistemim beyaz beyaz model anakart hiç frna olmayacaktır biraz daha araştıracağım.

Peki RAM seçimi en kararlı performanslısı en dusuk CL değeri Max MHz mi olacaktır.

Ek olarak soğutma yeterli gelir mi?

Beyaz sistem diziyorsanız zaten biraz daha maliyeti olacaktır. Fiyat farkı sorun değilse ASRock marka olan pişman etmez zaten. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

16x2 32 GB 6000 MHz CL30 ile 16x2 32 GB 8000 MHz CL38 RAM arasında yaklaşık 4.5k fiyat ve yaklaşık 3-5 FPS fark var. Sizce deger mi 5 FPS için 4.5k fark? Değer diyorsanız 8000 MHz alın yok değmez diyorsanız CL30 6000 MHz RAM gayet iyi tatmin edecektir.

Soğutmanız yeterli gelecektir.

Beyaz sistem diziyorsanız zaten biraz daha maliyeti olacaktır. Fiyat farkı sorun değilse ASRock marka olan pişman etmez zaten. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

16x2 32 GB 6000 MHz CL30 ile 16x2 32 GB 8000 MHz CL38 RAM arasında yaklaşık 4.5k fiyat ve yaklaşık 3-5 FPS fark var. Sizce deger mi 5 FPS için 4.5k fark? Değer diyorsanız 8000 MHz alın yok değmez diyorsanız CL30 6000 MHz RAM gayet iyi tatmin edecektir.

Soğutmanız yeterli gelecektir.
Corsair DDR5 Vengeance RGB 2x32GB 6000 CMH64GX5M2B6000Z28
G.SKILL Trident Z5 Royal Neo Series (AMD Expo) DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL28

Bu 2 ram arasında kaldım 64gb kit olarak mı alınmalı yoksa tek slot 32gb mı amdler ilk çıktığında dual channel performans düşüklüğünden bahsediliyordu

Oyun içinse 16 ideal ama 32 mükemmel olur. 64 ise gereksiz. Bende oyun oynuyorum 16x2 kullanıyorum. 32 GB'yi geç 20 GB RAM kullanımı zar zor bazen görüyorum bakma oda her şey oyunda full artı full ayarlarda oynarsan belki 20 GB ram kullanılıyor. Bana kalırsa 32 GB al yeterli 2x16 6000 MHz CL30 al CL 28'ler çok pahalı ve CL 30 RAM'lar ile arasında pek bir fark yok. 32 illa az gelir dersen istersen önce 16x2 al tatmin etmezse aynisindan 1 tane daha alıp 48 olarak kullanırsın. Yani kısaca 3x16'dan 48 GB RAM olur. Anakartında 4 ram yuvası olacak. Zaten oyunlarda göreceksin ki 32 GB RAM kullanan oyun yok. Yaklaşan bile yok. Boş yere 64 almaya değmez. Yine de karar senin.

Corsair DDR5 Vengeance RGB 2x32GB 6000 CMH64GX5M2B6000Z28
G.SKILL Trident Z5 Royal Neo Series (AMD Expo) DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL28

Bu 2 ram arasında kaldım 64gb kit olarak mı alınmalı yoksa tek slot 32gb mı amdler ilk çıktığında dual channel performans düşüklüğünden bahsediliyordu
Dediğin ram'lari bulamadım. Link atarsan daha kolay görebilirim.

2x32 alacaksan eğer bunu (RGB'li 7.5k Rgb'siz 7k) alıp geçebilirsin. 6000 MHz ve Cl30. Diğer marka ve modellerde aynı değerde ise ucuz olanı almak daha mantıklı başka marka Cl30 6000 MHz ram 11 12k yani daha yüksek fiyat olması onu daha iyi yapmıyor. Zaten performans aynı. Ayrıca patriot viper venom ram sağlam marka ürünüdür. Technopat'ta bir çok kişi aldı. Ve tavsiye edende çok kişi var.

Son düzenleme:
Oyun içinse 16 ideal ama 32 mükemmel olur. 64 ise gereksiz. Bende oyun oynuyorum 16x2 kullanıyorum. 32 GB'yi geç 20 GB RAM kullanımı zar zor bazen görüyorum bakma oda her şey oyunda full artı full ayarlarda oynarsan belki 20 GB ram kullanılıyor. Bana kalırsa 32 GB al yeterli 2x16 6000 MHz CL30 al CL 28'ler çok pahalı ve CL 30 RAM'lar ile arasında pek bir fark yok. 32 illa az gelir dersen istersen önce 16x2 al tatmin etmezse aynisindan 1 tane daha alıp 48 olarak kullanırsın. Yani kısaca 3x16'dan 48 GB RAM olur. Anakartında 4 ram yuvası olacak. Zaten oyunlarda göreceksin ki 32 GB RAM kullanan oyun yok. Yaklaşan bile yok. Boş yere 64 almaya değmez. Yine de karar senin.

Dediğin ram'lari bulamadım. Link atarsan daha kolay görebilirim.

2x32 alacaksan eğer bunu (RGB'li 7.5k Rgb'siz 7k) alıp geçebilirsin. 6000 MHz ve Cl30. Diğer marka ve modellerde aynı değerde ise ucuz olanı almak daha mantıklı başka marka Cl30 6000 MHz ram 11 12k yani daha yüksek fiyat olması onu daha iyi yapmıyor. Zaten performans aynı. Ayrıca patriot viper venom ram sağlam marka ürünüdür. Technopat'ta bir çok kişi aldı. Ve tavsiye edende çok kişi var.

hedefim donanımlar arasında en düşük gecikme oyun içerisine yansıyan en düşük gecikme
şuan nvidiadan baktığımda 30mslere kadar çıkıyor. Bütçede bir sınırlama söz konusu değil

Fiyat performanstan kastım.

örnek vermek gerekecek olursa bir ram 6000mhz 28cl 8k fiyatındaysa
aynı rame 9-10k vermemek. bunu yaparken de sistemin gecikme değerlerini arttırmak gibi bir niyetim hiç yok.

Değerlendirmeyi o yönde yapabilirseniz çok sevinirim.
3'ü için 80-100k bütçe ayırdım yeterki bu sorunları yaşamayayım.

Ekran kartının hafif geleceğinden bahsetmişsiniz.
Amacım 1080p 'de düşük ayarlarda da olsa +200 fps sabit oynamak min.
Gerekirse onu da değiştiririz. işlemciden alacağım saf güce odaklanmak istiyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı