Ryzen 9800x3D vs 7800x3D


Yani, zaten ben 5090 takıp 1080P'de kullanmayacağım ki, 7800x3D almamın tek sebebi var oda ileride daha güçlü ekran kartı takınca darboğaz olmaması. Şu an zaten 7500F'de taksam 7800x3D'yide taksam aynı FPS'yi alacağım. Bazen amaçtan şaşmamak gerekiyor, tamam çok iyi şeyler geliyor ve gelmeye de devam edecek, bunun sonu gelmez ki. Benim amacım 2K/60 mesela, bunu 4080'de yapar, 5070'de. Beklememin gereği yok.
 

Orası biraz farklı 7800x3D kullandığınızda minimum fps, %0.1, %1 fps bunlar daha yüksek olur oyunlarda. Veya rekabetçilerde aralarında çok ciddi fark olur. Ama olay kart besleme kısmına gelirse evet 7800x3D uzun ömürlü olacaktır epey. 5090'ı da çok rahat besleyecektir. 4090'ı 1080p'de bile besliyor hatta.
 
X3D işlemciler kendi serisi içerisinde sahip olduğu aile sıralamasına göre her zaman tam 6 ay sonrasında çıkmıştır. 5800x3D ve 7800x3D'de öyle olmuştur. Muhtemelen 9800x3D'de de öyle olacaktır. Kaldı ki satışa çıkması, Avrupa tezgahlarına düşmesi ve sonrasında da Türkiye'ye gelmesi de bir o kadar sürebilir ve belki de bir o kadar da sürmeyebilir. Belli değil. O yüzden X870 anakartları beklemek, 9800x3D'ü beklemek şu an için vakit ve moral hırsızlığı olur kendimize. PCI-e 5.0 ve M.2 5x5 destekleyen bir anakart aldıktan sonra çok da X800'lü anakartları beklemeye de pek gerek yoktur. Tek fark BIOS olacak MSI'nin kendi açıklamasından okudum. E tabii ki de anakartların tek tük farkı olacak üretim şekli olarak ama biz anakart stiline değil performansına ihtiyacımız var. PCI-e 6.0 güncel olarak var ama 4090 bile PCI-e 4.0, anakartlar 5x4 SSD hızını destekliyor ama aşırı ısınması sebebiyle ve performansa etki etmesi sebebiyle birçoğu hala 4x4 kullaniyor. 6x4 gelse muhtemelen sıvı soğuma gerekli olacak zira yeni camm2 tipi RAM'lara sıvı soğutma sistemi kullaniyorlar düz SSD tarzı blok soğutmalar veya işlemci fan soğutucu tipinde camm2 uyumlu soğutucular kullandılar ısıdan yine performans düşüşü oldu. Her ne kadar yeni olsa da videoları hep örnekli ve kayıtlı YouTube'da. Sana olan önerim herhangi AM5 olan bir anakart al geç, sadece ses kartı iyi olmasına dikkat et gerisini çok takma. İdarelik 7800x3D al 9800x3D çıkınca da satarsın yenisini alırsın.

Kendim için birkaç şey araştırırken seninle de paylaşmak istediğim birkaç bilgi var. Şimdi bu 800 serisi anakartlar 8000MHz ve üstü RAM desteğine sahip olacak. Mesela camm2 tipi RAM'lar DDR5 olarak geçiyor ama standart ve de maksimum hızları açıklanmadı. Henüz RAM pazarında güncel olarak 8800MHz'e kadar RAM'lar satılıyor zaten. Türkiye de 8200MHz'e kadar RAM bulabiliyorsun. 8000MHz'i destekleyen anakart bulabiliyorsun AMD için, Intel için 8700MHz var Z700'lü serilerinde fakat dediğim gibi üstünü desteklemediği için yeni anakartlar için şu an camm2 veya AM5'e ve yeni Intel'in arrow Lake'e özel olan RAM'lar şu an hazır da Computex'te tanıtıldı 10600MHz RAM'lar var ve bir makale de bu anakartlar 17000MHz'e kadar çıkacakmış. Şöyle söyleyeyim, ohalde yeni seri anakartları beklemek en doğrusu olacaktır. Ve ona göre de RAM almak hem işlemci ve hem ekran kartı adına çok fazla performans farkı yaratacaktır. Ben de aynı sen gibi bu soruyu sormaya başladım kendime bu sabah. 9800x3D çıkana kadar anakart RAM ve ekran kartı tezgahları çok değişecektir. O yüzden az daha sabır ile elimizdekilerle yeni sistemi bekliyelim. Yoksa israf olur.
 
Son düzenleme:
Elimde 1050 Ti ile i7 7700 var, ben bununla yetinemiyorum, alacağım şeyler bana hayli hayli yetecek zaten, bu durumda daha fazlası için bekleyip para ödemek israf olur benim için. 17.000 MHz destekli anakart çıksa bile RAM'ler bu hızda ne kadar stabil olacak asıl soru bu.
 
RAM 1 sanye de ulaştığı maksimum MHz'e eş değer işlem yapmaya çalışıyor. Bu ister 1000 MHz ister 10000MHz. İşlemcinin desteklediği RAM kadar hızlıdır sistemim konusu tartışmaya açık çok garip bir meseledir. Oyun, render, edit ve de herhangi bir işlemde yüksek frekans işlemciyi az da olsa rahatlatıp hızlandırıyor çünkü bir sonraki işleme ne kadar hızlı giriş yapiyor ne kadar çok işlem yapiyor bir önceki işleme de bir şey yarım kalıp yeni işlemeye de dahil olacak mı bunu RAM'ın frekansı ve hızı belirtiyor. Çünkü RAM'ın; working Memory'in detaylı açıklaması Türkçe karşılığı olarak rastgele erişim belleği, çalışma hafızası ve çalışma belleğidir. İşlemci her ne kadar etki etse de ne kadar farkında olmasaktra oyun için RAM daha önemlidir ki hızını ve kalitesini ekran kartı belirtse de, oyun haricinde yapacağın herhangi bir işlemin performansını yine RAM'ın CL tepki hızı ve buna mukabil frekansı olacaktır. CL artıyor belki yüksek frekansta evet ama 2 katı fazla işlem yapabiliyorsun aynı anda. Her türlü optimize ediyor bu kendini BIOS ve Windows yazılımları sebebiyle. Yani şöyle bir şey bile yapsan olur mesela Ryzen 5 5600 işlemcisi ve 7600 XT alıp 4000-4400MHz arası destekleyen anakart ve RAM alabilirsin. Ya da 5800x3D ve 7600 XT alabilirsin. Sana samimi olmam gerekirse bende 4133 MHz XPG RAM'lar var 4400MHz overclockta kullanıyorum. 5800x3D işlemcim var ve 3 tane RX 6400 kullanıyorum. CrossFire açip kullanıyorum. Her oyunu da destekliyor ve 2K 260Hz ekranım var ASUS'un 2K Ultra ayar oynayamadığım oyun yok. Kulağa saçma ama öyle.
 

Bugünde yeni bir şey öğrendim
CrossFire dediğiniz şey NVIDIA'daki SLI sanırsam, bu gerçekten müthiş bir şey.
 
Evette bir tane 7600 XT taş çıkartır 3 tane RX 6400'e. Ben şöyle yapmayi planliyordum 7800x3D 7700xd almayi düşünüyordum. Taki bir haberi duyana kadar kararlıydım. Intel aklımı aldı resmen. Intel'in haberinden sonra 9800x3D ve Intel XE2 işlemcili ekran kartı almaya karar verdim. Ki onun da çıkmasına az kaldı. Aynı AMD gibi X3D sistemli ekran kartı çıkartıyor. Şöyle düşünmen lazım, her türlü işlemciyle karşıkaştırmalı olarak; FHD veya 2K için: 5800x3D +60 FPS = 7800x3D +60 FPS 9800x3D +60 FPS. Buna ek olarak XE2 işlemcili GPU alırsan ki Allah bilir o da ne kadar etki edecektir. Eğer oda FHD ve 2K oyunlar için bir 60FPS kadar etki edecek olursa rakip ekran kartlarına göre o zaman F/P olarak en iyi sistem double X3D sistemi olur. Ben şahsen şundan eminim 4K Ray Tracing konusunda yüksek RAM frekansı ve hem CPU'dan yana ve hem de GPU'dan yana çift X3D işlemi oyunları semalara uçaracaktır.

Sistemi bugün değiştirdim. 5333MHz destekleyen DDR4 RAM buldum 2x8 16 GB şeklinde. ASRock'un B550 Phantom anakartını buldum 5400MHz destekliyor. 5800x3D'yi taktım tekrar. 5400MHz'te çalışıyorlar şu an RAM'lar. Ekran kartı 4070 Ti Super aldım. Hepsini ikinci el şeklinde hem takas hem sat yeniden al şeklinde ayarladım. Bence bu sistem beni bir süre idare eder.
 
Son düzenleme:
Dediğiniz şeylerden pek bir şey anlamadım, özellikle ''FHD veya 2K için: 5800x3D +60 FPS = 7800x3D +60 FPS 9800x3D +60 FPS.'' Bu bölümde, biraz fazla abartıyorsunuz gibime geldi, birde RAM hızı o kadar fark yaratmıyor ki karşılaştırmalara bakınca, ayrıca elinizdeki sistem mis gibi daha niye uğraşıyorsunuz ki? Zaten 4070 Ti Super'in yapacağınız double x3d sistemden daha iyi olacağını düşünüyorum. İntel ona muadil bir ekran kartı çıkarabilir mi ki? Hayatta olmaz, daha çok yeni. Çıkartsa bile o kartta DLSS, FG, Ray Tracing desteği olacak mı? Ben komple yeni sistem alıp 4-5 sene hiç ellemeyeceğim mesela, 1050 Ti i7 7700'den 4070 Ti Super R7 7800x3d, işlemciyi yüksek tutuyorum bu sayede ileride ekran kartı değiştirdiğimde işlemci değiştirmeyeyim. Her zaman benim işlemcimden, ekran kartımdan daha iyi ürünler çıkacak. Ama benim hedefim FPS'yi verdiğim paraya oranla en çok değiştirecek olan şeyi olmak, tamam mesela 5800x3d ile 7800x3d arasında diyelim ki 30 FPS oynuyor, elimde 5800x3d varsa bunu kullanır, daha sağlam bir ekran kartı alırım, çünkü 30-40 FPS için o kadar parayı vereceğime vermem daha iyi. Bu arada bu bilgiyi öğrendiğiniz yeri atabilir misiniz merak ettim.

Zaten 4K Ray Tracing denen olayı 4090 zor yapıyor, kıçıkırık intel işlemci ekran kartı her neyse ona l3 önbelleğini doldursan ne olacak? Ray Tracing çok zor bir olay, hele hele o kadar piksel varken her yiğidin harçı değildir bu, biraz daha gerçekçi bakmanız lazım bence. Bu arada benim bildiğim kadarıyla Xe2 ekran kartlı işlemciyi tanıttılar, F1 24 oyununda 1080P 60 FPS'i başarmış (XeSS ile).

Birde neden DDR5'e geçecekseniz DDR4'e o kadar yatırım yaptınız? Birde o ''Xe2 işlemcili ekran kartı'' ile işlemcinin L3 önbelleği senkronize çalışacak mı? Niye çalışsın ayrıca, onun L3 önbelleği ona, bunun L3 önbelleği buna. Biraz hayal kuruyorsunuz gibime geldi.
 
Son düzenleme:

Merhaba kardeşim az geç cevap verdim kusura bakma. Öncelikle benchmark results sayfaları var resmi benchmark sayfaları. Orada misal veriyorum 5800x3D CPU seçip 3060 GPU seçip sonuç görmek istiyorsundur, gerçek benchmark uygulaması üzerinden dünyanın her bir çapından listelenmiş halde 100 kişinin sonuçlarını göre biliyorsun. Intel Arc 750 Ray Tracing'i ile 4060 Ray Tracing'i aynı çıktı kardeşim. Intel'in kendi sayfasında veya yaptıkları konferanslarında ve de aynısını AMD veya NVIDIA için yaparsan dediklerimi daha detaylı okur veya dinleyebilirsin. Intel'in ve AMD'nin GPU performansları düşük ve Ray Tracing'leri düşük. AMD Intel'den iyi ve bu kadar düşük GPU gücüne rağmen eşit gitmesi önbelleklerini yüksek tutmasındandır. GTX 3080'e bak önbelleği 5MB iken RX 7600'ün önbelleği 32MB. Intel'inde Arc 770'in RX 7600'e veya 4060'a daha da düşük GPU gücüne rağmen yetişe bilmesi Ray Tracing'i olağan üstü yüksek tutturduğundandır. İddiaları gerçekleşirse X3D'ye sahip olacak olan ekran kartları ( ki neden çakışsın ve AMD'nin 3xd CPU'larına uyum sağlayamazsın? ) çooook büyük faklar yaratacaktır. Ray Tracing konusunda NVIDIA'yi geçer geçmez orayı bilmem de AMD'nin 3in1 olacak yeni GPU işlemcileri yani 3 işlemci tek kartta projesi de tutarsa zaten diyeceksin ki la Intel'in X3D ekran kartları hiçbirşeymiş! Zaten AMD'nin önbellekleri çok yüksek. NVIDIA'nin yaptığı tek şey ekran kartı çekirdeklerini yüksek tutması ve bus hızını yüksek tutmasıdır. AMD ve Intel daha az voltaj tüketiyor. AMD Radeon R9 Fury X2 ekran kartını bilmeyenlere söylüyorum; 1Gbps hız ile şu anki 4060'den 14% daha güçlü AMD Radeon R9 Fury X2 vs Nvidia GeForce RTX 4060 çünkü bus hızı 8192 bit kardeşim. Biz mühendis değiliz biz bu ince ayarları anlamayiz. BIOS'tan birkaç volt ile oynayarak kendimizi bir şey saniyoruzdur bazen ama adamlar ekran kartı üretiyor. Bu adamlar hiç düşünmez mi benim ekran kartım başkasının işlemcisiyle çalışamacak vs diye? i9-14900KS Extreme overclock ile 7800x3D'den %9 kötü performans sergilemiştir. Sen YouTube'dan karşılaştırmalı video çekenleri izleme neredeyse hepsi sahtekar hiçbirisi doğru değil. Ayrica senin izlediğin o F1 videosu işlemcinin IGPU'su o. Intel Arc Xe2-HPG "Battlemage" BMG-G21 and G10 GPUs spotted in shipping manifests - VideoCardz.com - battlemage isimli yeni ekran kartlarından konuşuyorum ben. İstersen şuradan oku Intel’in Battlemage Grafik Kartı: Çıkış Tarihi, Özellikler ve Bilgiler - I4-14900ks OC haliyle her türlü diğer işlemilere mükabil 40-70 FPS fark gösteriyor. Ve 7800x3D 20-40FPS fazla veriyor ona rağmen. Kaldı ki 5800x3D ile i9-14900KS stock aralarında %3 fark var oyun performansında. Bunu ben söylemiyorum Benchmark'lar belirliyor bu değerleri.
 
Hocam çok teknik şeylerden bahsediyorsunuz emeğinize sağlık ancak ara ara yeni paragrafa geçseniz ve noktalama işaretlerini uygun kullansanız çok daha güzel bir anlatım olacak. Yazdıklarınızı anlamakta zorlanıyorum.

Kendi fikrim elinde yeterli sistemi olanın yeni jenerasyonu beklemesinin uygun olacağı. Ama çok eski jenerasyon ürünler kullanıyorsanız elbette şuan 7800x3D ve yanına 4070ti super almak çok mantıklı bir şey. İleride 5000 serisi geldiğinde sadece ekran kartınızı değiştirirsiniz, sisteminizin diğer tüm parçaları da uzun yıllar güncel kalır.

Günümüzde yeni sistemlerde 5200mhz ram tercih ediliyor. Bu bile yeterince fazla ancak ileriyi görmek isteyen 6000mhz ram tercih etse daha iyi olabilir. Bunun dışında ramlerin frekanslarındaki artışlar fiyatına göre pek anlamlı olmayacaktır diye düşünüyorum.

Şuan sistem toplasaydım bunu yapardım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…