Ryzen 9800x3D vs 7800x3D

Kaldı ki bazı oyunlar Ray Tracing'e ihtiyaç duyarken bazıları önbelleğe ihtiyaç duyuyor bazısı GPU çekirdeğine ihtiyaç duyarken bazısı daha çok işlemciye ihtiyaç duyuyor bazısı da o kadar düşük sistem ister ki daha çok internete ihtiyaç duyar. Bazı oyunlarda i9-12900 7800x3D'den 100FPS fazla veriyorken 5800x3D 14-14900Ks'e 100FPS fazla veriyor. Beni yanlış anlama lütfen ama AMD'nin Cezanne Vega 8'i veya 780M'i her oyunu açiyor zaten. Arkadaş sadece paçamı kurtaracak sistem nedir onu bilmek istiyorum diyor. Ben de diyorum ki bu olaylar işlemciye ekran kartına RAM'a pek bakmaz. Isı'dan ötürü bile e-sporcular performans düşüşü yaşadığı için daha düşük sistemleri tercih ediyor. Çünkü oynadığın o belirli bir oyunun ihtiyaç duyduğu gereksinimleri nedir? 8-12 GB RAM? 4-12 GB VRAM? Minimum I3-10xxx işlemci mi? Bunlar da paçayi kurtariyor kardeşim. Ryzen 5-5600 1080 Ti ne demek biliyor musun? Ama günü gelecek 4090 ekran kartı FHD ekran kartı olacaktır bu sözümü unutma. Oyunlar ve teknoloji boyutu değişiyor. Benim demek istediğim şey gönlünü kasma güzel bir şey al geç. İlla son sistem olması gerekmez. Evet anakartı değiştir desteklenebilir en iyi RAM'ı al orası net. Sonra işlemci ve GPU olarak finansyel durumun neye yetiyorsa onu al. RAM çok etki etmiyor diyorsunda Gaming latency nedir? Millet o kadar 4090 aliyor ama monitör için ayrı fare klavye için ayrı işlemci için ayrı sürücüler dosyalar ve de başka türlü yöntemler arayıp Latency'yi düşürmeye çalişiyor? Neden? RAM'ın önemi yok olur mu? Adamlar manyak mı işlemci güncel olarak 5600MHz desteklerken 10.000 üstü MHz'li RAM üretsin? Bence bazı şeyleri daha detaylı incelemeni öneririm.

Şunları açın da rica ederim ne demek istediğimi anlayın.

RAM Benchmark Hierarchy: DDR5, DDR4 for AMD, Intel CPUs şurası da RAM benchmark. 8000MHz RAM tam 4 kat üstün performans gösteriyor 3600MHz'e göre. Bu ne demek düşünebilir misiniz?

Son düzenleme:

Tüm hepsini okuyamayacağım hocam yanlış anlamayın bir şey anlamıyorum lütfen biraz daha anlaşılır biçimde yazın. i9 12900 nerede 7800x3D'den 100 FPS fazla veriyor?

Bu arada işlemcinin frekansı ile RAM frekansını karıştırıyorsunuz, dedikleriniz ile yaptıklarınız çelişiyor. Ayrıca bir oyun niye interneti kullansın? He Online oyundur ona sözüm yok ama sistem gereksinimleri çok düşükse işlemci biraz daha fazla kullanır ekran kartı az kullanır, gidip de interneti kullanmaz, internetin kare çizme, veri işleme gibi herhangi bir işlevi yoktur.

Gaming latency diye bir şey yok bu arada, dediğin şey CAS latency ya da normal gecikme olabilir mi? Gecikme değerin çok yüksek olmadığı sürece hiçbir şey hissetmezsin. Fazla abartıyorsun RAM konusunu. Lütfen beni cahil yerine koymayın. Ayrıca attığınız kaynak sadece RAM benchmark değildir, bir şeyi ölçmek istiyorsan tek 1 şeyi değiştirmen gerekir, demek istediğim şu;

Eğer ki RAM frekansının FPS üzerindeki değişimini gözlemlemek istiyorsan;
Kontrol değişkeni: Ekran kartı, işlemci, anakart, RAM markası, güç kaynağı, kasa yani her şey.
Bağımsız değişken: RAM frekansı.
Bağımlı değişken: Aldığımız FPS.

Senin attığın linkte DDR4 sistemde
Intel işlemcili: 2080 Ti ile 10900K,
AMD işlemcili: 5900X ile 2080 Ti.

DDR5 test sisteminde;
Intel işlemcili: 13900k ile 4080.
AMD işlemcili: 7700X ile 4080.

Burada sen zaten 2080 Ti'dan 4080'e geçiyorsun, arada bir zahmet o kadar fark oluşsun, senin test ettiğin şey 2080 Ti vs 4080 resmen, bana akıl vermek yerine biraz kendini akıllandırsan keşke.

Allah yardımcın olsun kardeşim, zor yani... Şu kadarcık şeyi anlayamadiysan harbi diyorum üzüldüm. Seninle konuşacak bir şeyim kalmadı. Merak edecek olanlara yazıyorum; CAS'i oyun pinginden ayıramayan sana ben o kadar şey mı yazdım gerçekten diye üzüldüm şu an diyerek konuyu tamamlamak istiyorum. The Difference Between RAM Speed and CAS Latency - How to improve your gaming latency. eğer ki RAM frekansının FPS üzerindeki değişimini gözlemlemek istiyorsan... Diye yazdığın cümle de aslında her şeyi anlayabilirdim, yani senin bir şeyi anlayamadığından. Zira: Yüksek frekanslı RAM'ı FPS için değil, RAM'ı; ekran kartını ve işlemciyi hızlandırmak ve yükünü hafifleterek dolayısıyla pingi en aza düşürmek için alırsın. Bak Kingston ne diyor: Ne kadar RAM’e ihtiyacınız var? Gerçek bellek gereksiniminizi değerlendirin- Kingston Technology yani sen git en ölü ekran kartını al, git en ölü işlemciyi al, ama git adam gibi RAM al diyor sana. Zira düşük FPS'de alsan, yeterli RAM'lar sebebiyle gecikme olmadığı için en düşük oyun pingine = Gaming Latency'e sahip olduğun için SSD'yi bile kafana çok takma diyor sana. Ekran kartı halbuki SSD'den alır ve ondan sonra işler. Halbuki bilgisayarı açınca ilk RAM, sonra işlemci sonra SSD ve en son ekran kartı çalışır. Düşün. Bu ne demek? Bu demek ki bunların hepsini yükünü taşiyacak olan RAM'ı sen düzgün kullan ki başın ağrımasın diyor Kingston. Sen bunu da anlamayacaksan hiçbir şey anlayacak değilsin. Bu konuları kavrayamayışın seni haddi aşmaya zorladı ve aklıma laf atmaya itti. Benim ne iş ile meşgul olduğumu da merak ediyorsan hamburg-Apple macOS bölümünde çalışıyorum. Konuyu da burada bitiriyorum, herkese iyi oyunlar dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bir şey öğrendiğimi sandım, daha Türkçeyi bilmeyen kişi bana teknoloji öğretecek. Yahu doğru düzgün konuş diyorum düzgün laftan anlamıyorsun A1 türkçen var gelmişsin burada bir şeyler anlatıyorsun, konu ne sen bana Power butonuna basınca olanları anlatıyorsun, RAM'i çok abartıyorsun diyorum, sen gidip ekran kartından kısıp RAM alacak adamsın, Allah bilir kaç GB RAM takmışsındır FPS'im artar diye
Seninle doğru düzgün tartışırdım ama bundan önce senin bana doğru düzgün anlatabilmen gerekiyor dostum, CrossFire denen olayı değil SLI denen şeyi biliyordum, CrossFire AMD'nin SLI'si işte, daha ne uzatıyorsun? Herkesi cahil bir kendini zeki zannediyorsun, dediklerinden bir şey anlasam ona göre bir şeyler anlatacağı m ama şu yani zekice olmayan yazıyı okumak hiç istemiyorum, kime okutsan hiçbir şey anlamaz yazından, Allah korusun makale falan yazmaya kalkışma sen. Çok boş yapıyorsun, 9800x3D vs 7800x3D konusuna gidip masal yazmışsın resmen. En bilgili olan sensin, mutlu musun şimdi? Bilgini göstermek için yok AMD'nin X3D chipleriyle Intel'in XE2 işlemcili ekran kartı senkronize çalışacakmış falan bir şeyler zırvalayıp durdun, eski konularına bakınca zaten pek akıllı birisine benzemiyorsun, daha değişkenleri belirleyemiyorsun geliyorsun bana ders veriyorsun, oldu dostum. Elinde 4070 Ti Super var gidip İntel ekran kartı alacağım diyorsun, hâlâ konuşuyorsun, kalbini kırmak istemedim saf birine benziyorsun diye, iyi niyeti suistimal ediyorsun, kaç kez yazın insanı tahrik edecek şekilde yazılmış, yok ''şöyle düşün'' ''şunu aç ne demek istediğimi anla'' önce sen konuşma biçimini bir değiştir, insanların sinirine dokunacak cümleler kullanma, o türkçe sende yoksa hiç konuşma derim, boşu boşuna tartışma çıkartıyorsun çünkü.

He bu arada zaten Almanya'da yaşıyormuşsun, bende diyorum bu adamın Türkçesi niye kıt

Ayrıca dediklerini pek okumadım, zaten bir şey anlaşılmıyor.

Zaten sen bir performans farkından bahsetmişsin tam şurada

Sen performans dediğin için bende FPS dedim, boş yapıyorsun şuan. Eski konuşmaların zaten senin zeka seviyeni belli ediyor.

Türkiye'deyiz çünkü, yoksa beklerdim, benim durumumun el verdiği seri 70 serisi, oda 2025'in ilk çeyreğinde piyasaya sunulması bekleniyor, o zamana kadar ne zamlar gelir kim bilir. O sebepten dolayı beklemiyorum.

30 Eylül gibi 9800x3D'nin gelmesi bekleniyormuş lakin bir konuda kafam karıştı.
  • 9800x3D - CCD başına 32 MB (32 MB L3) + 64 MB 3D V-Önbellek (96 MB) + 8 MB L2 + 512 KB L1
  • 96 + 8 +512 = 104 MB
9800x3D CCD başına 32 MB (32 MB L3), 64 MB 3D V-Cache ve 8 MB L2 + 512 KB L1 önbellek miktarına işaret edildi.
  • 7800x3D 96+8+512 = 104 MB
Ne değişti? Performansta zen 4'ten zen 5'e nasıl büyük bir artış kaydedildi?

Çekirdek performansları artacaktır. Olay sadece bellek değil yani.

Yeni nesilde çekirdek performansları bayağı bir artacak, hatta İntel'i tahtından edecek deniliyor hem de düşük güç tüketimi ile.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…