Ryzen Sistemde DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL Mavi Ekran

caesium

Megapat
Daha fazla  
Merhabalar. Bilgisayarımın bazı parçalarını yeniledim. Yeniledikten sonra sürekli bir problem. İlk başta Rainbow Six Siege oyununda crash yemeye başladım. Araştırdım sorunun ryzen işlemci kaynaklı olabildiğini söylemişler. Üzerinde pek durmadım. Daha sonra mavi ekran yedim. Driver IRQL not less or equel hatası. Dedim bir format atayım. Attım fakat şimdi de PUBG de crash yiyorum. Acaba ram frekansından mı diye düşünüp Frekansı 3000 çektim. Biraz önce ilk mavi ekranımı yedim sanırım. Ekran görünmedi fakat minidump dosyasu burada. 031618-5859-01.dmp
Anakartın sitesinden chipset de güncellemiştim. En son WHQL sürümü olanı. Sitede 17.40 sürümü diyor. İndirince 17.7 sürümünü kuruyor.

Test
1.Ramleri Windows Bellek Tanılama ile test ettim. Bir sorun çıkmadı.

Sistem Özelliklerim
Anakart: Asus Tuf B350M-Plus Gaming
İşlemci: Ryzen 5 1600
Ram: Gskills Ripjaws 5 3200 MHZ
Ekran Kartı: Asus R7 260x Çift Fanlı
SSD: Corsair LS 120 GB
HDD: Toshiba P300 500 Gb HDWD105

Ek: ntoskernl hatası format atmadan önce de vardı.

Teşekkürler.
@Murat5038
@Recep Baltaş

Son düzenleme:
Ben de bu hatayı alıyorum ama başında Driver yok. Sadece irql not less or equal. Pubg'de 3 oyunda 1 crash yiyorum. Bir de Pubg oynarken aniden donup kalıyor bilgisayar. Tek çaresi reset. Bir tek Pubg'de yapıyor bu sorunu ama en sevdiğim oyun da o. Kısacası Ryzen alan aklımı seveyim.

Gtx 1060 6gb
Ryzen 1200

Temiz kurulumdan sonra tekrar mavi ekran mı aldınız? BIOS'u defaulta çekip XMP'yi açın. Ek olarak RAM'e overclock yapmayın. Dosya sistemi hatası alıyorsunuz ve yüksek ihtimelle de ekran kartınızda bir arıza söz konusu. Son paylaştığınız minidump dosyalarından sonra tekrar mavi ekran hatası aldınız mı? Aldıysanız güncel döküm dosyalarını paylaşın.

Temiz kurulumdan sonra tekrar mavi ekran mı aldınız? BIOS'u defaulta çekip XMP'yi açın. Ek olarak RAM'e overclock yapmayın. Dosya sistemi hatası alıyorsunuz ve yüksek ihtimelle de ekran kartınızda bir arıza söz konusu. Son paylaştığınız minidump dosyalarından sonra tekrar mavi ekran hatası aldınız mı? Aldıysanız güncel döküm dosyalarını paylaşın.

Kasaya dahil eski bir kart okuyucu vardı. Onun driverı baya eski. Onu devre dışı bırakmıştım. Hata almadan oynadım. Ama hala emin değilim. Mavi yemedim daha. Minidump klasöründeki dosya da gitmiş bu arada. Ramlerin XMPsi açık. Gerçi AMD de OCP gibi birşey. Kendim oynamadım ayarları. Otomatik herşey. Son minidumptan sonra almadım. Alırsam güncelleyeceğim.

CCleaner ve benzeri sistem bakım/temizlik yazılımlarını şimdilik kullanmayın. Minidump klasör içeriğini temizliyor bu gibi yazılımlar. Mavi ekran alırsanız döküm dosyalarını paylaşırsınız.

Kesinlikle kullanmam. Mavi aldığımda tekrar paylaşacağım.

Kesinlikle kullanmam. Mavi aldığımda tekrar paylaşacağım.

Dün Unexpected Store Exception hatası aldım. Tabi sonrasında SSD görmedi. Bilgisayarı kasadan kapatım açtım. Normale döndü. Herhangi bir minidump dosyası bulunmuyor. Fakat PUBG de crash yer oldum. Sinir bir durum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Evet. Üstte ki yazıyı yazdıktan sonra mavi aldığımı düşünüyorum. PUBG oynarken ekran kırmızı bir renk aldı. Bilgisayar yeniden başladı. Minidump dosyasını kontrol ettim ve bir güzel dosya ile karşılaştım. Buyrun. Küçük minidump dosyamız. Ekran kartı olmasın yani. Yenisini alacak durum yok şuan. Fİyatlar da uçtu gitti.

Memtest86 v7.5 sonucum. Memtest86 Ram benchmark sonucum. Sanırım ramler arızalı.

Ramlerin yerlerini değiştirdim ve tekrar test ettim. Bu da sonucu. Benchmark da budur.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı