Ryzen7 2700X sistem toplama

cagri.unal

Hectopat
Yer
Antalya
Daha fazla  
Meslek
Mimar
Merhabalar. Mimari çizim ve render işlemlerim için yeni bir PC toplamayı düşünüyorum. Kullandığım programlar Autocad, 3d Max, Sketchup, Archicad, Artlantis gibi CPU ağırlıklı programlar. Bütçe olarak max 8000 lira gibi bir bütçe ile çözebileceğimi düşünüyorum. Gerekli olması durumunda dahada çıkabilir ama ne kadar uyguna çözülebilirse o kadar iyi.

Aklımdaki Sistem :
İşlemci: Ryzen 7 2700X 2070 TL
Anakart: MSI X470 Gaming Plus 965 TL
RAM: Corsair Vengence 3000MHz C15 - 16 GB 906 TL
Ekran Kartı: MSI 1060 Gaming X 2044 TL
SSD: Samsung 970 Evo - 250 GB 516 TL
Hard Disk: Toshiba 2 TB 7200MHz 378 TL

Sormak istediklerim:

1. Anakart konusunda kararsızım. X370 yada B serileri ile ne farkları var. Seçtiğim kart uygun olur mu? Eger X470 Serisi kesinse Asus Tuf X470 Plus yada Gigabayt X470 Aurus Ultra modellerinden hangisi seçilmeli?

2. Seçtigim RAM konusunda kararsızım. Çok fazla çeşit var 3000 MHz ve CL 15 olduğu için bunu seçtim ancak önerilere açığım. Seçilen anakart dogrultusunda da değişebilir. Bu RAM'ler MSI'ın uyumluluk listesinde var.

3. Ekran Kartı fiyat performans olarak 1060'ın yeterli olacağını düşündüm ancak hangi marka ve modeli önerirsiniz? Örneğin Asus GTX1060 Turbo (referans tasarıma benziyor-Tek Fanlı) Yaklaşık 200 lira daha ucuza buldum. Hangi 1060 kart tercih edilmeli ?

4. R7 2700X'in içerisinden çıkan stok fan yeterli olur mu ? Olmazsa ne önerirsiniz?

5. Bu donanımları içerisinde barındıracak, sıkıntı çıkarmayacak, görüntüsü 2. planda olabilecek bir kasa önerisi ve power supply. Ben 650 yeterli olur diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorularına gelelim:
1. X470 O.C konusunda hepsine fark attırır. ASUS TUF X470 Plus diyorum tasarımı sevdiğimden
2. RAM'in iyi. Kalsın öyle.
3. GTX 1060 yerine RX 580 almak daha mantıklı olacaktır.
4. Yeter ışıklı mışıklı daha ne yapacaksın
5. Şu ikili sizin için iyi olur:
Phanteks Eclipse P350X Dahili RGB Işıklandırmalı Siyah Bilgisayar Kasası
SilverStone 650W 80+ Bronze Essential Serisi Aktif PFC Güç Fiyatı
820 TL
Hem ışıklı mışıklı hem de sağlam kasadır bence havada kapmanız lazım. PSU daha ucuza bulunabilir ben şimdilik böyle koyayım diğer arkadaşlar daha ucuza bulabilir.

Yalnız phanteks p350x için fan masrafı yapacağınıda unutma.

RX580 almanızı tavsiye ederim. 500-600 TL daha ucuza gelicektir sisteminiz. Üstüne 300 civarı TL ekleyerek RAM'ı 32GB yapabilirsiniz. Dual Chanel kullanmanız ekstra performans sağlayacaktır.

Üstad şimdi eğer OC yapacak isen 2700X in stok fan ı her ne kadar iyi de olsa yetmeyecektir. Ek bir kule tipi yada sıvı soğutma (önerimdir) almanız daha sağlıklı olacaktır. Örneğin Cooler Master MasterLiquid 240 düşünülebilir. 500-600 TL arasında fiyatı var diye biliyorum.
Ram'ler eğer QVL listesindeki uyumda tam 3000MHz olarak XMP profilde çalışıyor ise almanız gayet isabet olur.
Anakart konusunda ise her X470 aynıdır diyemeyeceğim fakat yinede daha güvenli ve uzun ömürlü kartlara bakmanız taraftarıyım. TUF serileri ASUS'ta genelde sağlam malzemeler kullanır.
Kasa konusuna gelecek olursak NZXT S340 Elite yada H500 kasalarını öneririm orta bütçede gayet güzel hava akışı sağlar. Üst bütçede Cooler Master H500M öneririm fan masrafınız olmaz yada H500P Mesh Panel olanına bakabilirsiniz.
Fan olarakta CFM değeri yüksek bir fan seçmeniz taraftarıyım. Sıvı soğutma almaz iseniz Arctic Fan öneririm. 104 CFM değere sahip, ve ekleyeyim RGB değiller. RGB istiyor iseniz de led strip alıp daha hoş bir dizayn yapmanız bence iyi olacaktır.
Gelelim ekran kartı ve kullanım amacınıza, ben de kişisel olarak ve işimden dolayı 3DS MAX,Vray ve AutoCAD kullanıyorum uzun uzun süreyle fakat bunların yanında oyunda oynamayı seven biriyim. Bu konuda ben işlemcime çok yük bindirmemek amaçlı ve oyun içinde olmasını istediğim için yeni sistem kurarak RTX serisi almıştım. Tabii bu birazda bütçe işi ama size önerim herşeyi işlemciye yüklememeniz adına olacaktır bu tip işlemlerde ve benzerlerinde RX Vega 56 öneririm eğer bütçeniz var ise yok isede GTX 1060 sizi gayet götürecektir. Eğer bütçede biraz düşmem gerek der iseniz 3GB lık modeli de düşünebilirsiniz ancak oyun konusunda sorun olabilir size. Aklınızda bulunsun isterim.
Tüm bunlara da bir power gerekli tabii ki 1060 için 650W sertifikası olan temiz bir PSU işinizi görecektir Silverstone olabilir, FSP olabilir ama RX Vega 56 düşünür iseniz bi tık daha yükseltmeniz gerekecektir. Örneğin bi 750W 80+ Silver sertifikalı dahi yetebilir
Umarım sorularınıza bir miktar yardımcı olmuşumdur.

@DeviLZydar
Kasaya bölgelerine göre takılabilecek fan tavsiyeleriniz nelerdir?
Valla hocam ben kendim Arctic F140 ile NZXT AER kullanıyorum. Arctic olanın birini egzoz yaptım birini de ön üste yerleştirdim. Diğer 2 Aer olanı da üst tavana tek ve ön alta yerleştirdim.
Genel olarak kasalar ile birlikte gelen fanlar egzoz da yeterli olabiliyor ama tabii değerleri ve havayı itmesi-çekmesi önemli, ve bildiğim kadarı ilede eklemek isterim RGB fanların bu değerleri bir tık daha düşük olabiliyor.
Mesela Akasa Viper düşünülebilir 120mm 1900RPM de 83 CFM sağlıyor.
Cougar Vortex 120mm düşünülebilir 70CFM değere sahip.
Thermalright TY-141 yine düşünülebilir aynı benzer değerlere sahip.
Noctua'lar var birde onlar biraz istisna kalabiliyor yani durumuna göre ama birazda size kalmış bölgeye nasıl takmak istediğiniz konusu. Yani ben mesela stok işlemci fanı kullanıyorum bu yüzden yüksek değerli olanları karşılıklı yaptım ve akım oradan daha hızlı bir şekilde geçerek iyi bir soğutma sağlıyor.Tamamen tecrübe ederek kazanacağınız bir konu bu
Kısaca ufak bir araştırma yaparsanız fanlar ile ilgili birçok şey bulabilirsiniz. Ama TY-140 serisi Cougar ve SilenX olması lazım bu konularda gayet iyi markalardır.
Ses konusunda ise diyeceğim şu ki her ne kadar sessiz çalışan fan da olsa aldığınız yada alacağınız malzemeler o akımın yarattığı bir ses olacaktır. Saygılar

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…