Sabit disk çıkartılırsa veriler ulaşılmaz olur mu?

Daha fazla  
Dban yazılımı ile diski sıfırlayacağım ama işimi garantiye almak istiyorum. Böyle bir şey yapmak mantıklı mı? Ayrıca ben bendeki sabit disk diye biliyorum ama harici disk vs de varmış bendeki hangisi nereden anlayabilirim? Cahilce geldi ise kusura bakmayın pek bilmiyorum. Teşekkürler.

Harici disk dediğiniz cihaz USB ile kasanın USB portlarına takılan donanımdır bu da sabit disktir.
Bir de dahili disk var kasanın içindeki portlara bağlanan ve içine vidalanan disktir.
Tam ne yapmak istediğinizi yazarsanız yardımcı olabiliriz.

Bilgisayarınızda takılı olan disk dahili disktir. Haricen bir bağlantı kullanarak(USB vs) taktığınız disk ise harici disktir. Diskten silinen dosyalara normal koşullarda ulaşmak mümkündür. Üzerine ne kadar veri yazılırsa eski verilere ulaşmak o kadar zorlaşır. Silinen dosyaları ulaşılamaz hale getirmek için Windows'un bu konuda yerleşik bir özelliği mevcuttur.

Cipher komutunu çalıştırarak diskinizden sildiğiniz verilere ulaşılmasını engelleyebilirsiniz. İşlemin başarılı olup olmadığını anlamak için komutu çalıştırdığınızda harddiskinizdeki bölümleri gözlemleyerebilirsiniz. Bölümlerdeki boş alanın azalıp diskin dolduğunu görürseniz işlem başarıyla gerçekleşiyor demektir. Bu noktada işlemin tamamlanmasını bekleyin. Ben kesinleştirmek için komutu ayrı ayrı iki kez çalıştırıyorum.

Not: Cipher komutu mevcut verilerinizi silmez, daha önce silinen verilerin olduğu boş alanların üzerine veri yazıp siler.

Buna rağmen içinize sinmezse harddiski söktüğünüz zaman verileriniz ulaşılamaz olur. Genelde bilgisayarını satmak isteyenler bu konuda soru yöneltiyor.

Bilgisayarımı satacağım. Bazı dosyalara banka vs. şifreleri yazdım. Şifre değişimi yaptım ama içim hala tam güvende değil. Bir sonraki kullanıcı onlara ulaşamasın istiyorum. Bunun için dban yazılımı kullanıp dosyaları sileceğim ama fiziksel olarak da önlem almak istiyorum. Sabit diski çıkartırsam kesin bir önlem almış olur muyum?
Ben dban yazılımı kullanacaktım. Dban iyi midir? Ben de bilgisayarımı satacaktım.

Bu kadar önemsiyorsanız diski vermeyin kesin çözüm olur.

Harddiski satmayıp ilerde kendiniz kullanabilirsiniz(Dahili veya harici). Böyle bir ihtimal yoksa sıfırdan kurulum yapıp Cipher komutunu kullanın. Bahsettiğiniz program hakkında bir bilgim yok, Cipher işinizi görecektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…