Sabit Disklerin Sürekli Uyanma Problemi

Mehmet Yaşar

Centipat
Katılım
10 Nisan 2020
Mesajlar
3
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Programcı
Multimedya amaçlı kullandığım masaüstü bilgisayarımda işletim sistemi SSD’ye kurulu olup, iki adet sadece depolama amaçlı kullandığım 12 TB Seagate ıronwolf sabit disk bulunmakta. Bu sabit disklerin kullanılmadığı zamanda ısınmaması ve gereksiz enerji tüketiminde bulunmaması adına güç ayarlarından kapanma süresini 2 dakika olarak ayarladım. Bu süreyi bazen 5-10 dakika yaptığım zamanlarda oluyor. Ancak sabit disklerden bazen bir tanesi bazense ikisi bir birden peşpeşe durduk yere uyanıyor. Ne yaptıysam bu sabit disklerin bilgisayarım penceresindeki simgelerine kendim tıklamadan uyanmasına dışında engel olamadım.

Bilgisayarım hakkındaki bilgileri, sabit disklerin uyanmasına yönelik denediğim yöntemleri ve gözlemlediğim durumları aşağıda sıralıyorum:

1-Bilgisayarımda crackli hiçbir yazılım bulunmamaktadır. İhtiyaç duyduğum tüm yazılımları lisanslı olarak kullanmaktayım.
2-Bu sabit disklerin ikisinde de hiçbir şekilde program yüklü değildir. Sadece görsel medya yedeklemesi için kullanmaktayım.
3-Önceden antivirüs programından kaynaklandığını düşündüğümden gerekli tarama ayarlarını kapattım. Sonuç: Sabit diskler uyanmaya devam ediyor.
4-Antivirüs programını kaldırdım. Sonuç: Sabit diskler uyanmaya devam ediyor.
5-Sanal bellek yönetimi kısmından “tüm sürüclerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet” seçeneğini pasif konuma aldım. Disk belleği sadece Windows’un kurulu olduğu sürücü için sistem tarafından yönetilebilir halde. Diğer sabit disklerde “yok” ifadesi bulunmaktadır. Sonuç: Sabit diskler uyanmaya devam ediyor.
6-Video oynatıcıya, altyazı düzenleme programına, görev yöneticisine, Windows Update butonuna tıkladığımda bazen birisi bazense ikisi birden uyanıyor.
7-USB aygıt bağlandığımda veya çıkardığımda uyanıyor. Klavye-fare, USB alıcı, vb.
8-Sabit diskleri kullanmadığım zaman aygıt yöneticisinden devre dışı bırakmayı denedim. Ancak bu seferde diskler sürekli çalışır hale geliyor ve aşırı derecede ısınıyor. Ayrıca devre dışı bıraktığımda neden sürekli çalışıyorlar bunu da anlayabilmiş değilim.
9-Sabit disklerin uyanma süreleri bazen 5’er dakika da bir gerçekleşmekte, bazen 1 saat hiç uyanmadıkları oluyor. Bazense bilgisayar boşta ve hiçbir klavye-fare hareketi olmadığı halde uyanıyorlar.
10-Sabit disklerle ilgili Seagate'in SeaTools uygulaması ve web sitesinden kontrol ettiğim kadarıyla firmware güncellemesi de bulunmuyor. Daha doğrusu SeaTools uygulaması yeni bir firmware olup olmadığını da göstermiyor. Sosyalde bununla ilgili de bir konu görmüştüm. Sanırım Seagate bu konuda son kullanıcı tarafında destek vermiyor.

Durum bu şekilde. Bu disklerde beni en çok rahatsız eden şey, uyanırken çıkarmış oldukları kafa sesleri. Eskiden kullandığım sabit disklerde bu tarz bir kafa sesi yoktu. Bu sebeple disklerin isteğim dışında uyanması engellemek adına yardımlarınızı bekliyorum.

Bilgisayarıma ilişkin teknik bilgiler:

İşletim sistemi: Windows 10 Pro
Sürüm: 1909
İS Derlemesi: 18363.752
Bilgisayar: MSI Nightblade Mi3
Chipset: Intel B250
İşlemci: i5-7400
RAM: 32 GB DDR-2400
SSD: 1 TB NVMe PCI-e
GPU: GTX1060
PSU: 350 Watt
 
Son düzenleme:
Konuyla alakasız olacak ama söylemeden geçemeyeceğim. PSU almayı düşünüyor musunuz?
Aynı konuyu ben de merak ediyorum. Benim sistemde uyanmaları sık değil, genelde disk üzerinden bir dosya kullandığımda uyanıyorlar. Nadiren de olsa hiçbir işlem yapmadığım sırada uyandıkları oluyor.
 
İş amaçlı kullandığımız bir masaüstü bilgisayar var. Güç kaynağı problemli olduğu için uyku moduna geçmiyordu. PSU değişiminden sonra sorunsuz bir şekilde uyku moduna geçiyordu. Güç kaynağınız bana çok güven vermedi. Bir ihtimal bu söylediğim aklınızda bulunsun. İmkanınız varsa farklı bir güç kaynağı ile deneyip, disklerin uykuya geçip geçmediğini kontrol etmekte fayda var.
 
Bazı programlar çalıştığında HDD'yi uyandırıyor olabilir mi? Örneğin media player gibi bir program çalışınca HDD üzerinde kayıtlı verilerle iletişime geçiyor olabilir mi?
 
@kocaefe88 @luci666

PSU'yu değiştirmeyi düşünmüyorum. PSU, 80+ bronz sertifikalı bir güç kaynağı. MSI'ın hazır sistemi ile birlikte geliyor. Açıkçası istesem de değiştirebilmem mümkün değil. Mini ITX bir kasa olması sebebiyle uygun bir güç kaynağı bulabileceğimi sanmıyorum. Sistemi Schneider APC UPS ile izlediğimde çok düşük bir güç tüketimi olduğu görülmektedir.

@kocaefe88

6. maddede sıraladığım gibi hocam bazı programlar sabit disklerin uyanmasına sebep oluyor. Anlamış değilim. Ancak örneğin C:'de kurulu bir altyazı düzenleme uygulamasının hiçbir şekilde "recent" kaydı tutmadığı için erişebileceği hiçbir medya yok. Sadece txt, sub, srt gibi dosyaları açmaya yarıyor. Her açılışta sabit diskleri uyandırıyor.

@bytesbix

Şimdi uyguladım. Bakalım 8. maddede bahsettiğim gibi mi olacak bekleyip görelim.

@osmanuzn16
Disk birleştirmeler kapalı hocam.
 

Dosya Ekleri

  • Güç.JPG
    Güç.JPG
    48,9 KB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
Görev yöneticisini açınca HDD uyandı. Ancak konu bu değil, HDD kendiğinden uyandığı sırada kaynak izleyicisinde disk etkinliği sekmesini takip edin. HDD'yi kullanan program var mı kontrol edin. Varsa ve program da işinize yaramıyorsa silin. Yarıyorsa başka çözümü var mı bilmiyorum.
disk.jpg
 
@bytesbix
Maalesef çözüm olmadı. Sabit diskler yine uyanmaya devam ediyor.

@kocaefe88
Kaynak yönetiminden durumu şu şekilde. Sabit disklerden birisi uyandıktan sonra erişen sistem uygulamaları ekte görünmektedir. Bunları engellemenin bir yolu var mıdır bilmiyorum.

@sezgin91
Hocam, antivirüs programı Windows Defender uygulaması pasife çekiyor bildiğim kadarıyla. Antivirüs ayarlarından sabit diskleri taramayı kapatmıştım. Öncesinde de antivirüs olmasa da yine uyanma problemi devam ediyordu.
 

Dosya Ekleri

  • f1.JPG
    f1.JPG
    23,2 KB · Görüntüleme: 34
  • defender.JPG
    defender.JPG
    56 KB · Görüntüleme: 32
  • antivirüs.JPG
    antivirüs.JPG
    47,1 KB · Görüntüleme: 48
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı