Sadece oyun için PC vs XSX vs PS5

Makaleler
1
Sizce sadece oyun için, Türkiye şartlarında, hangisini almak mantıklı? Şahsen iyi denilebilecek bir PC'ye sahibim. Fakat şu anki kafamla seçim yapacak olsam XSX alırdım. Çünkü bilgisayarda oyun harici bir iş yapmadığımı fark ettim. Xbox alsaydım ayar kısma derdim olmazdı. Game Pass gibi bir sistem olduğu için oyunsuzda kalmazdım. Aynı bütçede toplanacak PC'den çok daha güçlü ve optimize bir cihaza sahip olurdum. PS5 seçmememin başlıca sebebi oyun fiyatları. Tamam, güzel özel oyunlar var fakat o oyunları alacak para var mı? Takas sistemiyle bir süre idare edebilirim fakat nereye kadar?

Peki siz neden ve hangi cihazı seçerdiniz veya seçtiniz? Türkiye şartlarını ve sadece oyun için alacağınıza düşünerek görüş belirtirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun zevkine bağlı. Ben şahsen konsolda olmayan bu strateji (Age of Empires, Hearts of Iron 4, Company of hereos) oyunları olur bazı FPS (Insurgency, Payday) oyunları olur vs oynarım. Bilgisayarda daha çok oyun bulunur ama konsollarda fazla oyun olmadığı için ben bilgisayar kullanıyorum. Siz kendinize sorun nasıl oyunlar oynayacağım ve bu oyunlar konsolda ya da bilgisayarda var mı diye ona göre karar verin. Elbette sadece oyun değil. Bilgisayar her konuda işe yarar. Tabi bu sizin tercihiniz.

Dediğiniz gibi, Game Pass'lar sayesinde Xbox daha iyi bir seçenek. Bunun dışında PS5 bence Türkiye şartlarında uzak durulması gereken bir aygıt. Geçenlerde kuzenim 6000 TL'ye aldı. Oyunları ise 499TL. Şurda 6 oyun alsa 3000 TL yapıyor. Neredeyse full sistem üst düzey bir bilgisayar toplayabilir. Bilgisayar ise malumunuz, oyundan tutun yeme içmeye varıncaya kadar her işinizi yapabildiğiniz bir platform.

PC'de oyun harici bir şey yapmadığınızı fark etmişsiniz. Bir de ne tip oyunlar ve ne kadar süre oynadığınızı belirlerseniz daha net karar verebilirsiniz.

Kimler PS5 almalı?

1-Günde en fazla 1-2 saat, haftada 15 saat civarı oyun oynayabilen kişi bence PS5 tercih etmeli. Özellikle yılda 1-2 tane FIFA, COD gibi crossplatform oyunları alan, yanına yılda adam gibi en fazla 2-3 tane çıkabilen AAA third party oyun alıp PS özel oyunlarını oynamak isteyenler PS5 almalı. Zaten ülkemizdeki PS5 kullanıcı profilinin büyük çoğunluğu bu şekilde kullanıyor konsolu.

2-Bunun dışında ayda 100-150 saat oyun oynayabilecek kadar zamanı olup bugüne kadar PS4 ve önceki nesillerini kaçırmış kişilerin de PS5 alması uygun olacaktır, çok fazla oynanabilir içerik var hem Collection hem PS Plus ile gelen ücretsiz içerikler hem de geçmiş neslin oyun fiyatlarının ciddi düşmüş olduğundan/olacağından dolayı.

3- Indie oyunları, online oyunları seven ve oynatabilecek herhangi bir dizüstü, masaüstü bilgisayara sahip kişiler hem özel oyunları için hem de third party AAA oyunlar için sistem gereksinimleriyle uğraşmamak isteyerek PS5 tercih edebilirler.

Kimler Xbox Series S|X almalı?

1-Bu nesilde PS tarafından Xbox'a geçen çok kişi var, bu kişiler PS serilerini oynamış ve şu an oynanabilir olarak sadece 3. partiler olduğu için Gamepass içindeki çok çeşitli oyunları oynamak için tercih ediyorlar. Malum PS tarafında genelde "aa bu oyun neymiş bi alıp bakayım" diyemiyorsunuz indie oyunların bile malum fiyatlarından dolayı. Bu nedenle çok fazla oyun ücretsiz erişilebilir ve konsol rahatlığında olsun diyenler Gamepass için Xbox almalı.

2- PS tarafında ilk maddede yazdığım her sene FIFA, COD, NBA, AAA third party oyunları alıp oynayan, çok fazla zaman ayıramayan kişiler Xbox Series X almalı.

3- Şu anlık neler gelecek ne zaman gelecek tam olarak belli değil ama Xbox Game Studios oyunlarına ilgi duyan, day 1 Gamepass'e eklenmesini ciddi bir avantaj olarak gören ve yine konsol rahatlığında oynamak isteyenler de Xbox tercih etmeli.

Fiyat özelinde kimseye tavsiye vermeyi doğru bulmuyorum, iki tarafta da ekonomik çözümler var fiyatlar için. Öncelikle hangi oyunları oynamak istediğinizi ve ne kadar süre oynadığınızı belirlemenizi öneririm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…