Sağlam PSU'lar neden bozulur?

Makaleler
8
Evet, sağlam olarak nitelendirilen güvenilir PSU'lar neden patlar sorusunun cevabını vereceğiz bugün. Sağlam olmayanların patlamasının çok çok başka sebepleri var. Oraya girersek 20 sayfa mesajdan çıkamayız diye düşünüyorum:) Sağlam olmayanların ilk patlama sebebi kapasitörlerinin ömürlerinin bitmesidir, onu da belirteyim.
Öncelikle MLCC nedir bunu açıklayalım. MLCC yani Çok katmanlı seramik kapasitör'ün İngilizce kısaltması. Genelde filtreleme için kullanılan güvenilir ve gürültüye dayanıklı küçük kapasitörlerdir. Dielektrik versiyonlarının ilginç bir özelliği ise ne kadar yüksek voltaj uygularsanız kapasitesi o kadar düşer. Çok bilinmez ama kapasitörler de CW sebebi olabilirler. Bir diğer konu ise bu kapasitörlere voltaj verildiğinde küçük bir şekil değişikliğine uğrarlar ki bu da bildiğimiz sızlamaya yol açar.
download.jpg

Resim: MLCC Capacitors: More Turbulence Ahead
1-> Kırılmış veya bozuk MLCC'ler.
Çok küçük bu parçalardan birisi bile hasar görse PSU'nuz bozulabilir, önemli görevleri var. Genellikle üretim aşamasında olan sorunlardan ötürü bu problem gerçekleşir.
2->Üretim aşamasında lehimlerle yüksek sıcaklık kullanılırsa komponentlerin ömrü azalacaktır ki bu da hata oranını arttırıyor.
3->Yüksek voltaj ve yüksek akım. Yüksek akım, sistem başlarken çekilen yüksek akım ve ani isteklerde ortaya çıkan bir sorun. NTC gibi çözümleri vardır ama sınırları aşarsa korumaların esprisi kalmayabilir.
4->PCB kırılması.
5->Dalgalı Voltajlar. MOV korumasının da bir sınırı var.
Kaynak: Tom's Explains: Why Power Supplies Fail
Bunlar yanında ikinci kalite anahtarlama elemanları da dahil ama burada konumuz yüksek seviye PSU'lar.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı