Dostlar, verdiğiniz bütün bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Son güncel durum olarak evet, satıcı dolandırıcı çıktı. WhatsApp üzerinden uzun uzun konuştuk. Kendisi, laptopla ilgili istediğim her testi yaptı; her türlü garanti belgesini ve faturasını bana gönderdi. Ayrıca istersem Dolap veya Sahibinden üzerinden satış yapabileceğini, yüz yüze gelip nakit olarak da alabileceğimi söyledi. Gayet güven veren birisiydi, hatta kendisi kadındı ve laptopun kocasına ait olduğunu belirtti.
Buluşma günü geldiğinde, acil bir işim çıktığını ve gelemeyeceğimi söyledim — zaten hiçbir şekilde gitmeyecektim, çünkü başka bir şehirdeydim. Aslında sadece test amaçlı “geleceğim” diyerek yem atmak istemiştim. Yine de “Sahibinden üzerinden alayım, ben gelemesem de sıkıntı değil, size güveniyorum.” dedim. Bunun üzerine ilanı açıp bana gönderdi. (Arkadaş, “kesin alacağım” deyince ilan satın alınmasın diye önceden kaldırmıştı.)
Linke tıkladım ve bir terslik fark ettim: beni uygulamaya yönlendirmedi, tarayıcıda açıldı. Giriş yapmaya çalıştım ama yapamadım; yine de arayüz birebir Sahibinden gibiydi. Şüphelendim ve uygulama üzerinden ilanı filtreleyerek aradım ama bulamadım. Bunun üzerine site linkini ChatGPT’ye yolladım ve orijinalliğini sorgulattım. Bana bunun sahte, kopya bir site olduğunu söyledi. Zaten giriş yapmamış olması ve uygulamada açılmaması belliydi ama insan inanmak istiyor; çünkü o “fırsat” hayaline kapılınca peşinden sürükleniyorsun. Açık bir kafayla bakınca ne kadar bariz sahte olduğu çok net anlaşılıyor.
Her neyse, iki günlük bu test ve konuşma sürecinin sonunda dolandırmaya çalışan kişiye sinirlendim ve biraz uğraşmak istedim. Site şu şekilde ödeme alıyor: “Param güvende” benzeri bir arayüze giriyorsunuz ama küçük bir ibareyle “havale” yazıyor. Gönderilecek miktarı siz belirliyorsunuz ve dekontu siteye yükleyerek güya sipariş onaylanmış oluyor.
Öncelikle 1 TL göndererek kişinin isim-soyisim ve IBAN bilgilerine ulaştım, ardından deneme amaçlı gönderdiğimi söyledim. Daha sonra o 1 TL’lik dekontta gönderilen miktarı ve saati değiştirip “ödeme yaptım ama para kartıma geri yansıdı” dedim. Bir anda çok şaşırdı ve “İlanı güncelliyorum, muhtemelen 1 TL attığınız için böyle oldu.” dedi, ardından yeni bir ilan açtı.
Tekrar yazdım; önceki paranın hesabıma yansırken kesinti olduğunu, o yüzden ödeme yapmadığımı söyledim. Bu kez alelacele fiyatı bir anda 500 TL düşürerek yeni ilan açtı ve linki gönderdi. Aynı senaryoyu, fiyat 33.500 TL’den 30.000 TL’ye düşene kadar tekrarladım. Arkadaş sürekli yeni ilanlar açtı, her defasında farklı IBAN ve isim-soyisim bilgileri gönderdi.
Yani gerçekten epey uğraştı; yaklaşık 2 saat boyunca benden o parayı alabileceğine inandı. En sonunda sinirlenip küfür etti çünkü onunla uğraştığımı anladı.
Arkadaşın sinir krizi geçirdiği kısmın ekran görüntüsünü sansürleyerek buraya bırakıyorum.
Kendimce çıkardığım ders ise şu:
Bedava peynir, fare kapanında olur.