Berkay Ata
Femtopat
Daha fazla
İstiyorum dememiş ki soruyor.Böyle bir şeyi ne amaçla yapmak istiyorsun?
Amaç ne onu sordum ben de. Diyelim ki Technopat'ın GPU tanıtım videosunun önizlemesinde Ciguli'den Binnaz şarkısı oynuyor. Amaç ne izleyenlere şaka yapmak mı?İstiyorum dememiş ki soruyor.
Zararlı link olursa diye sormuş.Amaç ne onu sordum ben de. Diyelim ki Technopat'ın GPU tanıtım videosunun önizlemesinde Ciguli'den Binnaz şarkısı oynuyor. Amaç ne izleyenlere şaka yapmak mı?
Google normalde bu siteleri trackerı ekleyip gösteriyor. Böylelikle linki tam olarak göremiyorsunuz. Bunu düzeltip sadece linki görmek için ClearURLs ya da Don't track me Google kullanabilirsiniz. Bu eklentiler sayesinde linkin tam olarak ne olduğunu görebilir, böylelikle zararlı olup olmadığına karar verebilirsinizSelamlar. Öncelikle bunu nasıl anlatacağımı tam bilemiyorum. Elimden geleni yapacağım ama saçma bir şekilde açıklayarak bir yetkiliyi falan uğraştırırsam şimdiden özür diliyorum.
NOT: Burada Technopat ve Kaspersky sadece örnek amaçlı seçilmiştir.
Şöyle bir örnek vereyim;
Technopat veya başka bir platform üzerinden birinin size Kaspersky linki attığını düşünün. (örnek olması için Technopat'dan bir görsel alacağım.)
Normalde şu şekilde görünüyor;
Eki Görüntüle 981204
İmleci linkin üzerine getirdiğimizde ise şu şekilde görünüyor;
Eki Görüntüle 981205
Buraya kadar gayet normal.
Benim sorum şu;
- Google'ın site ön izlemesi (veya artık her ne deniyorsa) güvenli görünmesine rağmen, araya zararlı bir link eklenebilir mi?
Üzerine geldiğinizde
Eki Görüntüle 981223
Olarak gözükmeseydi yapılabilirdi fakat bu şekilde imkânsız bence.
Çok güzel anlatmışsınız.
Böyle bir şeyi ne amaçla yapmak istiyorsun?
Zararlı link olursa diye sormuş.
Google normalde bu siteleri trackerı ekleyip gösteriyor. Böylelikle linki tam olarak göremiyorsunuz. Bunu düzeltip sadece linki görmek için ClearURLs ya da Don't track me Google kullanabilirsiniz. Bu eklentiler sayesinde linkin tam olarak ne olduğunu görebilir, böylelikle zararlı olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Eğer anlatmak istediğiniz buysa ClickJacking nedir araştırmanızda yarar var. Bazı ClickJacking tekniklerinde URL üstüne gelsen bile asıl adresini göremiyorsun.
Clickjacking | OWASP Foundation
Clickjacking on the main website for The OWASP Foundation. OWASP is a nonprofit foundation that works to improve the security of software.owasp.org
Fakat siz temiz görünen bir siteden yönlendirme yapmak istiyorsanız redirect edilebilecek yerleri bulmanız lazım. Ona göre bir saldırı düzenlenebilir. Örneğin aşağıdaki gibi, tıkladığınızda sizi doğrudan Technopat'a atar, adres Google ve doğrudan bağlantı olmamasına rağmen.
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net!
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net! Güncel teknoloji, internet, donanım, yazılım, oyun ve daha fazlası haberlerle, pratik bilgiler ve rehberler ile Technopat'ta...www.google.com.tr
Google’a Bile Güvenme | Hack 4 Career
Milliyet.com.tr web sitesinde yer alan bir haberde, dolandırıcıların Gelir İdaresi Başkanlığı'na (www.gib.gov.tr) ait olan internet vergi dairesi sitesinin bir kopyasını oluşturdukları ve benzer bir alan adı altında (www.gib.gen.tr) site kurarak insanları dolandırmaya çalıştıkları ortaya çıkmış...www.mertsarica.com
Eğer anlatmak istediğiniz buysa ClickJacking nedir araştırmanızda yarar var. Bazı ClickJacking tekniklerinde URL üstüne gelsen bile asıl adresini göremiyorsun.
Clickjacking | OWASP Foundation
Clickjacking on the main website for The OWASP Foundation. OWASP is a nonprofit foundation that works to improve the security of software.owasp.org
Fakat siz temiz görünen bir siteden yönlendirme yapmak istiyorsanız redirect edilebilecek yerleri bulmanız lazım. Ona göre bir saldırı düzenlenebilir. Örneğin aşağıdaki gibi, tıkladığınızda sizi doğrudan Technopat'a atar, adres Google ve doğrudan bağlantı olmamasına rağmen.
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net!
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net! Güncel teknoloji, internet, donanım, yazılım, oyun ve daha fazlası haberlerle, pratik bilgiler ve rehberler ile Technopat'ta...www.google.com.tr
Google’a Bile Güvenme | Hack 4 Career
Milliyet.com.tr web sitesinde yer alan bir haberde, dolandırıcıların Gelir İdaresi Başkanlığı'na (www.gib.gov.tr) ait olan internet vergi dairesi sitesinin bir kopyasını oluşturdukları ve benzer bir alan adı altında (www.gib.gen.tr) site kurarak insanları dolandırmaya çalıştıkları ortaya çıkmış...www.mertsarica.com
Evet, mümkün. Bir süredir kullanımda olan IDN (Internationalized domain name) özelliği sayesinde farklı bir alan adını (domain) siz kendi ekranınızda orijinal alan adı gibi görüntüleyebilirsiniz. Bunun sonucu olarak phishing saldırısına da uğrayabilirsiniz.Benim merak ettiğim kısım, örnekteki gibi doğru bir link görünmesine rağmen zararlı bir şey olabilir mi?
Selamlar. Öncelikle bunu nasıl anlatacağımı tam bilemiyorum. Elimden geleni yapacağım ama saçma bir şekilde açıklayarak bir yetkiliyi falan uğraştırırsam şimdiden özür diliyorum.
Not: Burada Technopat ve Kaspersky sadece örnek amaçlı seçilmiştir.
şöyle bir örnek vereyim;
Technopat veya başka bir platform üzerinden birinin size Kaspersky linki attığını düşünün. (örnek olması için Technopat'dan bir görsel alacağım.)
Normalde şu şekilde görünüyor;
Eki Görüntüle 981204
İmleci linkin üzerine getirdiğimizde ise şu şekilde görünüyor;
Eki Görüntüle 981205
Buraya kadar gayet normal.
benim sorum şu;
- Google'ın site ön izlemesi (veya artık her ne deniyorsa) güvenli görünmesine rağmen, araya zararlı bir link eklenebilir mi?