Salça yapıyoruz, komşumuz domatesleri doğrarken arkasında kedilerin su içtiği bir kap vardı, o da bıçağı tuttuğu eli ile o kabı az bir şey kenara çekti. Ama eli o içindeki suya değdi mi bunu tam olarak bilmiyorum, ama kabın kıyısına kesin değdi. Sonra işte ellerini yıkamadan domates kesmeye devam etti. Ama domates kestiği büyük kaba hortum ile sürekli su geliyordu. Ki sağ elindeki bıçak ile değdi hep domateslere, sol eliyle kesilenlere yeni bir kaba koydu. Daha sonrada işte kesilen domatesler pişirilmeye ve de kaynamaya verildi. Şimdi eğer eli pis ise, domatesler kaynayınca, ya da çekilip tekrar kaynatılınca, yani iki kere kaynayınca mikrop falan varsa mikroplar da gider mi?
Arkadaşlar ben bir de netten baktım, kaynayan bir şey, eğer en az 120 derecede 20 dakika kaynarsa yüzde 99 mikrop olmazmış. Asıl sorun şu, altındaki odun ateşi 120 dereceyi geçmiş midir? Yani en az 45 dakika, 1 saat kaynadı... Ve dediğim gibi, domatesler kesildikten sonra kazanda kaynayana kadar ve en az yarım saat kaynayınca da karıştırırdı. Kaynadıktan sonra da süzgeç makinesinden dış kabukları geçirildi, tekrar sil baştan kazana verilip ateş ile pişti ve yine en az yarım saat kaynayarak karıştırıldı.
(Garip gelebilir, saçma gelebilir size. Ama bende takıntı, yani OKB hastalığı var. Rica ediyorum mantıklı ve içimi rahatlatabilecek şeyler söyler misiniz?)
Arkadaşlar ben bir de netten baktım, kaynayan bir şey, eğer en az 120 derecede 20 dakika kaynarsa yüzde 99 mikrop olmazmış. Asıl sorun şu, altındaki odun ateşi 120 dereceyi geçmiş midir? Yani en az 45 dakika, 1 saat kaynadı... Ve dediğim gibi, domatesler kesildikten sonra kazanda kaynayana kadar ve en az yarım saat kaynayınca da karıştırırdı. Kaynadıktan sonra da süzgeç makinesinden dış kabukları geçirildi, tekrar sil baştan kazana verilip ateş ile pişti ve yine en az yarım saat kaynayarak karıştırıldı.
(Garip gelebilir, saçma gelebilir size. Ama bende takıntı, yani OKB hastalığı var. Rica ediyorum mantıklı ve içimi rahatlatabilecek şeyler söyler misiniz?)