Sample kullanılırsa dava yenir mi?

  • Konuyu başlatan Quewer
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 17
  • Görüntüleme 5.117
Katılım
29 Nisan 2020
Mesajlar
1.044
Makaleler
2
Çözümler
9
Arkadaşlar ben bu sample kullanma olayını anlamadım gitti. Farazi, Sagopa Kajmer gibi eski şarkıların pitch değerini vs. değiştirerek beat yapmak istiyorum ancak yayınladığım zaman telif işi nasıl oluyor onu çözemedim. Hadi telif yemek yine sıkıntı değil de dava yeme olasılığım var mı?

Bunu hangi mod düzenledi yahu? Cümle yapısını bozmuş.
 
Son düzenleme:
Hocam sample'ı orijinalinden yeteri kadar değiştirdiyseniz dava vs. yemezsiniz.
 
Dostun değilim senin. Ona şarkının sahibi karar verir.
Niye bu kadar gerildin anlam veremedim :D Spotify da dahil bütün marketlere sample içeren 2 tane tekli çıkarttım. Hiçbir sorun yaşamadım. Kaldı ki Spotify, Youtube, Apple gibi mağazaların orijinal şarkıyı tespit edebilen bir yapay zeka mekanizması var. Onu da geçtim koskoca Roland, Korg, Akai gibi markaların "sampler" adını verdiğimiz ürünleri var. Bu ürünler sıfırdan melodi üretmek için kullanılmıyorlar. Var olan melodiyi, acapellayı vs. artık neyse, kesip biçmek için kullanılıyorlar.

Ayrıca sampling'e hırsızlık demek hangi yüzyılın düşüncesine ait bir bakış açısı çözemedim. Sagopa Kajmer, Farazi gibi üstadlara hırsız demek garip olmalı :D
 
Son düzenleme:
Spotify da dahil bütün marketlere sample içeren 2 tane tekli çıkarttım. Hiçbir sorun yaşamadım. Kaldı ki Spotify, Youtube, Apple gibi mağazaların orijinal şarkıyı tespit edebilen bir yapay zekası var.

Spotify, Youtube, apple gibi mağazalar tescil makamı ve hukuk alanları değilir. MESAM ve ilgili noterler vasıtası ile şarkı hakları alınır. Hırsızlık yaparsan; Mahkemede hakim; "Youtube ne demiş? diye bakmaz.

koskoca Roland, Korg, Akai gibi markaların "sampler" adını verdiğimiz ürünleri var. Bu ürünler sıfırdan melodi üretmek için kullanılmıyorlar. Var olan melodiyi, acapellayı vs. artık neyse, kesip biçmek için kullanılıyorlar.

Bıçak, balta, beyzbol sopası üretenler; adam öldür / yarala diye üretmiyor.
Aynı şekilde O firmalar da sana hırsızlık amacı ile kullan, meşrulaştır diye teknoloji vermiyorlar.
 
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı