Samsung EVO 860 SSD'nin sağlığı ve ses sorunu

formica

Femtopat
Merhaba, 10 Temmuz 2020 Cuma günü Amazon.com.tr'den Samsung EVO 860 500GB SATA3 SSD sipariş verdim ve 13 Temmuz 2020 Pazartesi teslim aldım. SSD'ye 14 Temmuz 2020 günü temiz kurulum yaptım, o andan itibaren bir ses geliyordu SSD'den aslında ancak HDD'den sese alışık olduğum ve bu sesin fanlardan geldiğini düşündüğüm için pek sorun etmedim. Çünkü bilgisayarım oldukça hızlanmıştı. Sonra Windows 10'u kurup hemen CrystalDiskMark'ı yükledim ilk aldığım sonuç da şöyleydi:
ekran-alıntısı.PNG

Bu sonucu gördükten sonra şoka girdim çünkü vadedilen sıralı okuma ve sıralı yazma değerlerinin oldukça altında değerlerdi bunlar ancak şöyle bir durum var bu benchmarkı yaparken ekran kartı sürücüsünü ve çeşitli programları yüklüyordum. Ardından indirme işlemlerini tamamlayıp tekrarladım sonuçlar da şöyle:
ekran-alıntısı-1.PNG

Bu sonuçlar da beni oldukça rahatlatmıştı. Şimdi testleri yine tekrarladım ve sonuçlar da şöyle:
ekran-alıntısı-12.PNG

ekran-alıntısı-13.PNG

Bir de sağlık yukarıda da göreceğiniz şekilde bir haftada %1 düşmüş bu normal mi?
ekran-alıntısı-14.PNG

ekran-alıntısı-15.PNG

ekran-alıntısı-16.PNG

Bu değerler sizce nasıl, 1 haftada %1 düşüş olmuş SSD'nin sağlığında. Ayrıca SSD'den ses gelmesi sağlığını etkileyebilir mi, SSD'den neden ses gelir?

Şöyle, %100 diyelim. Sen 1 kilobayt veri ile işlem yapsan dahi o yüzdelik dilim bu kadar küçük bile olsa bozuluyor. merak etme %98'e yine 1 haftada düşmeyecek. Şuan ki %1'i tam doldurmadın.

Bendeki Nvme SSD 2 yılda %98'e indir. Sata SSD lerde durum nasıl bilmiyorum ama buna benzerdir.

Ufak da olsa bir çalışma sesi olur tabii ki ama ne pek fark edilmez bu ses. Ses duyulabilir ve rahatsız edici bir seviyedeyse bir sıkıntı vardır. Ayriyeten hızlar SATA ara biriminin verebileceği en yüksek hızlar zaten. Daha hızlı bir SSD istiyorsan M2 SSD'lere bakman gerek orada 3 GB civarında şuan ortalamalar.

Şöyle, %100 diyelim. Sen 1 kilobayt veri ile işlem yapsan dahi o yüzdelik dilim bu kadar küçük bile olsa bozuluyor. merak etme %98'e yine 1 haftada düşmeyecek. Şuan ki %1'i tam doldurmadın.

Bendeki Nvme SSD 2 yılda %98'e indir. Sata SSD lerde durum nasıl bilmiyorum ama buna benzerdir.
Peki, Technopat'ın incelemesinde sağlığı %100? Şuradan resime gidebilirsiniz.
Ufak da olsa bir çalışma sesi olur tabii ki ama ne pek fark edilmez bu ses. Ses duyulabilir ve rahatsız edici bir seviyedeyse bir sıkıntı vardır. Ayriyeten hızlar SATA ara biriminin verebileceği en yüksek hızlar zaten. Daha hızlı bir SSD istiyorsan M2 SSD'lere bakman gerek orada 3 GB civarında şuan ortalamalar.
Dizüstü bilgisayar kullanıyorun ve NVMe M.2 SSD slotu yok M.2 SATA var ama ona taktığım SSD'leri çalıştıramadığım için HDD'nin yerine takmak zorunda kaldım. Aslında sesi ben de tam olarak kulağımı bilgisayara dayamaıkça duymuyorum ancak açılış hariç. Yani açılışta bayağı net duyuluyor. Bu durum beni biraz şüphelendirdi açıkçası.
15 gün dolmadıysa iade edin. Şansınıza bozuk disk gelmiş olabilir. Gerçi başka marka olsaydı şu anda kronik sorunlu damgasını yemişti.
Sanırım 30 gün iade hakkım var ancak iade etsem de bu SSD'den iyi SSD bulamam. Garantiye göndersem testleri yapıp disk sağlam diyecekler. Kafam oldukça karışık.

Son düzenleyen: Moderatör:

Dediğiniz mantıklı ama ben de 2 aydır 860 EVO kullanıyorum ve 1205 GB yazma işlemi yapmışım. Buna rağmen sağlığı %100 gözüküyor. Sizin dediğinize göre herkesin SSD'si ilk yazmadan itibaren %99 ile açılması gerekmez miydi?

Sonuç olarak konu sahibinin ürününde sorun olabileceğini ve iade etmesi gerektiğini düşünüyorum.

@sthtoremember

Kullandığım nvMe ve Sata olmak üzere tüm SSD lerde böyle olmuştu. Farklı bir program ile SSD sağlığınızı tekrar ölçer misiniz? Eğer %100 gösteriyorsa hala benim dediğim her zaman öyle olmuyor demek ki. Bir kaç SSD'de de bu anlattığım gibi olunca hep böyle oluyor zannediyordum. Sanırım öyle değilmiş, siz bir farklı program ile ölçüp bilgilendirirseniz ben de öğrenmiş olurum 🙂

@Silinen üye Anlattığım olay sanırım tüm SSD ler için her zaman geçerli bir şey değil. Bende hep öyle olunca tüm SSD lerde her zaman öyle oluyor zannettim. Ha aslında bu da iyi bir şey direk kullanıp %99'a hemen inenlerin de aklında şüphe kalmaz. 2 yılı geçti %98'de. Benim de hemen %99'a inmişti.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı