Merhaba, 2 ay içerisinde telefon almayı planlıyorum. Şu an Xiaomi Mi 9 128 GB 5100 TL, Samsung Galaxy S10E 4030 TL civarında. Mi 9'un bana cazip gelen tek yanı işlemcisi olan Snapdragon 855'in, S10E'nin Avrupa versiyonlarında olan işlemcisi Exynos 9820'den daha stabil, daha performanslı olması. Pil harcaması ve ısı yönetimi konularında da SD 855 daha üstün. S10E'nin ise Mi 9'a göre kamerası, ekranı, Stereo hoparlörü, 3.5mm Jack girişi, suya ve toza dayanıklılık sertifikasına sahip olması (Mi 9, sertifikaya sahip olmamasına rağmen iyi iş çıkarıyor.) ilgimi çekiyor. Telefonda saatlerce oyun oynayan biri değilim fakat güzel bir cihaz aldığımda oynamak isterim. 3-4 yıl boyunca kullanacağım güçlü bir telefon, aldığım günkü gibi olmasa da performansını çok kaybetmemesini istiyorum. S10E'nin pil ömrü konusunda olumsuz geri dönütler aldım. Gerçekten denildiği kadar kötü mü? Günde genelde toplam 2-3 saat Instagram, Youtube, Facebook kullanan, bazen telefonda oyun oynayan, müzik dinleyen, telefonu pil tasarrufu modunda kullanan, kullanmadığımda mobil veri, wifi, bluetooth gibi özellikleri kapatan biri için günü çıkarmaz mı? Başlarda çıkarsa bile 1 yıl sonra durum nasıl olur? Günü çıkarsın diye, oyunlarda thermal throttling daha zor yapsın diye 1070 TL daha fazla harcayıp Mi 9 almalı mıyım? Mi 9 almadım diye telefon performansında çok kayıp yaşar mıyım? 2. el pasaport kayıtlı, sıfırından yaklaşık 2000TL daha ucuza satılan Mi 9 Global versiyonlara ülkemizde değişen IMEI kaydına yapılan caydırıcı düzenlemelerden sonra güvenemiyorum. Sizce güvenmeli miyim? Alternatif olarak Mi 9 64 GB 4700TL fakat Mi 9'a SD kart takılmadığından, önümüzdeki yıllarda hafızasının bana yetmeyeceğini düşünüyorum.
Şu zamana kadar hiçbir telefonumda servise götürtecek sorun çıkmadı, servise veya garanti bayiine götürmedim. Bazı Youtube videolarında Samsung Türkiye'nin garanti servisinin işini hakkıyla yapmadığını duydum. İşlerini iyi yaptığını söyleyenler de var elbette. Bazı S10E'lerde ise işlemcide ve kamerada fabrika çıkışlı hataların olduğunu kanıtlayan Türk Youtube kanalının videolarını da izledim ve biraz kuşkulandım. Böyle bir sorun yaşamadığını, pil ömrünün tatmin ettiğini söyleyen kişiler de var. Sizin de böyle bir deneyiminiz olduysa paylaşırsanız sevinirim.
Dipnot: 2 yıldır Samsung Galaxy S7 kullanıyorum. Dün yaptığım Antutu V7 testinde 145.206 puan aldı. 8 ay önce format attım. Telefonu dikkatli ve temiz kullanıyorum, telefonda oyun az oynuyorum. Instagram'da gezinirken, Whatsapp'ta dolaşırken kasması canımı sıkıyor. Telefon kimi zaman Instagram'da bile 85 dereceyi buluyor. Yukarıda yazdığım kullanım senaryolarında pili genellikle günü çıkarıyor diyebilirim fakat PUBG gibi oyunlarda çok fazla pil tüketiyor. 50 dakikalık PUBG oturumunda %40 şarj bitirebiliyor. S10E de zaman geçtikçe böyle olacak mı? Aldığım zamanda Samsung Türkiye garantili versiyonundan 600TL daha ucuza ithalatçi garantili aldığımdan root atmadan yazılım güncelleme olmuyor, telefonda yazılım güncelleme kısmı bulunmuyor. Çin'den ithal edildiğinden Snapdragon 820 işlemciye sahip, şuan kurulu Rom da Türkiye versiyonundan farklı. Alacağım telefon, S7'den yükseltmeye değsin istiyorum.
Telefonların karşılaştırması için:
Samsung Galaxy S10e - Xiaomi Mi 9 (128 GB / 6 GB) Karşılaştırması - Epey