Samsung Odyssey G3 24' 144Hz ghosting normal kullanımda sorun yaratır mı?

Bütçe
4.000₺

Hüseyin1834

Hectopat
Daha fazla  
Monitör
Samsung Odyysey G3 144hz 24'
Merhaba, yakın zaman içerisinde bir monitör almayı düşünüyorum. Bütçem 4.000₺. Sürekli olarak oyun oynayan biri değilim. Oynadığım oyunlar da en fazla Valorant, CS:GO, Forza Horizon vb. oyunlar. Çok fazla konu ve yazı okudum. "VA panel alınmaz, ghosting çok var, gözü rahatsiz eder." demişler. Bu monitörü beğenme sebebim yazılım yaparken kullanabileceğim pivot özelliği ve hareket çokluğu.

Denildiği gibi ghosting normal kullanimda vb. sorun yaşatır mı?
Klasik bir kullanıcının kullanıma engel olur mu?

Veyahut bu tarz hareket çokluğuna sahip IPS panel ve bu bütçede var ise önerilerinizi beklerim.

Teşekkürler...

Oyun deneyiminiz FPS değerine göre değişiyor bu monitörde. Yani her FPS içinde gölgelenme ve Motion blurr yani ghosting dediğimiz şeyler vardır ama en iyi performansı 144 Hz. Alıp 60 Hz ve 60 FPS kullanacaksan yanından bile geçme. AMD FreeSync olayı bu monitörde yalan zaten, açtığın an Hz fark etmeksizin iğrenç bir hareket tepkisi veriyor monitör hani bulanıklıkla kaymalar mevcut oluyor yazılarda sararmalar vs. onu kapattığın zaman yanıt süresi ayarı açılıyor en hızlıya getiriyorsun eminim varsa kullanan forumda çoğu böyle kullanıyordur monitörü. En iyi ayarı o. Stant konusunda iyi bütçesine göre.

Birilerinin bu olaya el atmasi gerekiyor. Hiç bir şey okumayıp sadece model yazıp, yorum mu kasıyordusunuz anlamadım. Amacım istediğim tarz bir şeyler bulmak ve sorularima yanıt almak.

144Hz kullanacağim. Ayar yapıldığı takdirde sorun olmayacağını mı söylüyorsunuz tam anlayamadım.

1 ms sorun yaratmaz. Normal kullanım dediğiniz, sizin kullanımda 5 ms hatta 20-30 ms monitörler kullanılıyor. Bir sıkıntı yaşamazsınız.

O verilen 1 ms değerine bakılıp monitör alınmaz. Ghosting için iki tane tablo geçerlidir, Total response time, bir de fall ve Rise ms değerleri. Üreticiler bu tablodaki en iyi değeri alıp koyuyor ama bu geneli ve gerçeği maalesef pek yansıtmıyor.

144Hz kullanacağim. Ayar yapıldığı takdirde sorun olmayacağını mı söylüyorsunuz tam anlayamadım.

144 Hz şart değilse ve rekabetçi oyun oynamıyorsan çoğu oyundan 100 FPS alamayacaksan 144 Hz monitöre gerek yok bunu söylemeye çalışıyorum. Samsung T450 al geç hem de IPS panel günlük işler için 75 Hz yeterlidir. FPS oyunları için yavaş bir Total response time testi mevcut bu hani sadece G3 değil VA panellerin şu an genelinde yavaş bir tablo çıkıyor. Ben ayar yapılırsa bu bulguları azaltabileceğinizi söylüyorum sorun geçmez. Sorun response time değerinden kaynaklı. Bu yüzden monitörde bunu hızlandırabileceğiniz bir ayar koymuşlar ama pek yeterli değil. Günlük işler için yeterli ama CS, Valorant, gibi rekabetçi ve kamera açısının hızla değiştiği FPS oyunlarında sorun olabilir.
Bu aşağıdaki tablo G3'ün en iyi ayarlarda olan response time ve ms testi diyebiliriz.

Bunu biraz incele gördüğünün gibi 3 tablo var.

Gördüğün gibi bu 1. tablo, G3'ün bu testi güzel diyebiliriz. 45 ms ve 28 ms değerlerini saymazsak IPS paneller ile yarışır bir test sonucu vermiş. Bazı IPS panellerde daha kötü bir tablo bile gördüm. Fena bir sonuç olmadığı için bu tabloyu geçebiliriz kafamız karışmasın bu bizi ilgilendirmiyor. Bu 144 hz için response time en hızlı ayarlardayken monitörün çok fazla Motion blurr yapmayacağı anlamına gelir.

Bizi asıl ilgilendiren tablo budur. Önceki mesajlarımda da bahsettim G3 bir VA panel olduğu için Total response time tablosu gördüğün gibi yüksek çıkmış. Bu kötü bir şey mi? Kullanıcıya göre değişir ama bu test en hızlı ayarlarda bile monitörün yavaş bir yanıt süresi ayarı verdiğini gösterir. Bu tablonun sonucunda monitörünüzün yavaş bir renk geçişi ve gölgelenme yapacağı anlamına gelir G3 için söylersek ufo testinizde gölgelenme yaşamanız garanti gibi bir şeydir buna ghosting diyebiliriz. IPS paneller burada çok daha iyidir. Bu tablo değerleri yalnızca 144 hz için geçerlidir.

Son düzenleme:
Anlıyorum, dediğim gibi bu modeli beğenmemde ki temel sebeplerden biri 144hz akıcılığı ve kod yazarken pivot özelliğindeki rahatlık. Oyunlarda oynanmayacak kadar kötü bir durum yok ise tercihim bu cihaz olacak.

Anlıyorum, dediğim gibi bu modeli beğenmemde ki temel sebeplerden biri 144hz akıcılığı ve kod yazarken pivot özelliğindeki rahatlık. Oyunlarda oynanmayacak kadar kötü bir durum yok ise tercihim bu cihaz olacak.
AMD freesync açtığınızda ise response time ayarını kitler ve böyle bir tablonuz olur buna dikkat ederek alırsanız daha iyi olur.

İşte bu tablo diyor ki AMD freesync kullanamazsın her yer kıpkırmızı. Bu tablo aşırı derecede motion blurr anlamına geliyor.

Gördüğünüz gibi response time ayarı kapandığı için tablo kızarmış. Buda daha kötü bir renk geçişi ve iz anlamına gelir. Yani daha fazla ghosting. Bu monitörü bu ayarlarda kullanırsanız her işinize engel olur maalesef. Dikkatiniz dağılır.

Güzel anlatımınız için çok teşekkür ettiğimi belirtmek isterim. Pekii ya pivot özelliği olan bu fiyat bandında 144hz cihaz bulabilir miyim? Biraz araştırdım fakat rastlamadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…