Efenim merhabalar. Öncelerden açmış olduğum
şu başlığı belki görmüşsünüzdür, büyük ihtimal görmemişsinizdir. Sorunumuzun yaşandığı bilgisayar aynı, sistem özellikleri ve bilgisayarımın tarihçesi için o başlığı ziyaret etmeniz gerekmektedir. Evet! Bir tarihçesi var(!)
Şimdi, olayı kısa bir şekilde özetleyeceğim. Az önce belirtmiş olduğum başlığa gelen cevap üzerine, laptop'un RAM'ini arttırmaya karar kıldım. Youtube'dan, Technopat'ın hazırlamış olduğu Laptop RAM değiştirme rehberine baka baka adımları atmaya başladım. Ve çok ilginçtir ki daha emekleme aşamasını geçemeden, soluğu forumda aldım. Videoda belirtildiği üzere, CPU-Z adlı programı indirdim ve SPD kısmından boş slot var mı diye baktım. Bir de ne göreyim! Dört adet boş slot var! Pekala, yeni bir RAM almak için mevcut RAM'in özelliklerini bilmem gerekiyor. Peki mevcut RAM nerede?
Yukarıda fotoğrafta da görünen dört slotun hepsi boş görünmekte. Bir de memory kısmının fotosunu vereyim:
Velhasıl, eğer yanlış çıkarım yapmadıysam RAM, anakarta entegre. Diğer başlığa gelen cevaptan görmüştüm ne demek olduğu hakkında pek bir fikrim yok.
Tabii ki burada bitmedi, programla falan olmaz bu açayım bi bakayım şu laptop'a dedim. Karşılaştığım tabloyu hemen göstereyim:
Tabii bu temizlenmiş hali. Macunu falan yeniledim birde. Her neyse, bu işlemleri yaptıktan sonra RAM'e bakayım dedim ancak videolarda gördüğüme benzer herhangi bir şey göremedim maalesef. Şu sağ tarafta kalan gri materyali kaldırdım, sanırım orası RAM'in olması gereken yer:
O materyali kaldırdığımda RAM'e benzer bir şey göremedim. Videolarda gördüklerime dayanarak söylüyorum tabii.
Sorularım şunlar:
1-RAM, anakarta mı entegre? Eğer öyleyse, yapabileceğim hiçbir şey yok mu?
2-Eğer anakarta entegre değilse, doğru RAM'i nasıl bulacağım? Gerekli özellikleri nereden öğreneceğim?
3-Sağdaki gri materyalin altında hiçbir şey olmaması normal mi? Laptop'umun RAM'i nerede? Yeni RAM alırsam nereye takacağım?
Bonus: Bir de bu görüntülere bakarak, hangi sistem bileşenlerinin değiştirilebilir olduğuna dair bir bilgi verebilirseniz, çok müteşekkir olurum efenim. Teşekkürler, iyi forumlar.