Sanal CD/DVD sürücüden ISO ile Windows başlatılabilir mi?

655432

Decipat
Bildiğiniz gibi artık CD ve DVD'lerin yerini USB bellekler aldı.
Bu nedenle pek çok bilgisayarda DVD bulunmuyor. HDD'nin üzerinde sanal DVD sürücüsü oluşturularak bilgisayar bu sanal DVD sürücüden boot edilebilir mi?
Edilebilirse nasıl?

Farklı bir anlatımla; sanal DVD sürücü ve içerdiği ISO'nun bootable olması nasıl sağlanır?

** Şimdiden yardımcı olacak herkese teşekkürler.***

Konu başlığı hatalı olmuş, kusura bakmayın. ''Windows'' kelimesinin yerinde '' Bilgisayar ya da PC '' olmalı idi.

Son düzenleme:
Sanal DVD sürücüsü boot olmaz. Anladığım kadarı ile elinizde USB bellek yok. Bunu şöyle çözelim.
EasyBCD programı ile çözebilirsin. Windows 10 Hiren's Boot CD'yi indir. Easy bcd ile Windows boot menüsüne indirdiğin ISO dosyasını ekle. Diskten yürüt işaretli olsun. Windows 10 ISO dosyasını bir dizine çıkart D sürücüsüne. Sonra PC'yi yeniden başlat boot menüsünden eklediğin ISO kaydını seç Hiren's Boot CD ile başlar. Sonra çıkardığın Windows 10 ISO dosyasından Windows kurulumunu yaparsın. Bunu tek seferde yapabileceğini unutma. C sürücüsünü biçimlendirdiğinde geri dönüşü olmayacağını bilmeni isterim.

Sanal DVD sürücüsü boot olmaz. Anladığım kadarı ile elinizde USB bellek yok. Bunu şöyle çözelim.
EasyBCD programı ile çözebilirsin. Windows 10 Hiren's Boot CD'yi indir. Easy bcd ile Windows boot menüsüne indirdiğin ISO dosyasını ekle. Diskten yürüt işaretli olsun. Windows 10 ISO dosyasını bir dizine çıkart D sürücüsüne. Sonra PC'yi yeniden başlat boot menüsünden eklediğin ISO kaydını seç Hiren's Boot CD ile başlar. Sonra çıkardığın Windows 10 ISO dosyasından Windows kurulumunu yaparsın. Bunu tek seferde yapabileceğini unutma. C sürücüsünü biçimlendirdiğinde geri dönüşü olmayacağını bilmeni isterim.
- Baya bi karışık anlatmışsın ama muhtemelen bana yardımcı olacak bilgi sende olabilir.

Öncelikle amacım windows kurulumu değil. Elimde çeşit çeşit ve zaman zaman kullandığım veya kullanma ihtiyacı duyduğum bootable iso dosyaları var.
Mesela Hiren Boot CD ' nin iso dosyası, Aomei backupper'in bootable iso dosyası, Easesusun bootable iso dosyası vs vs gibi.
Amacım bu iso dosyalarını DVD ye yazdırmadan ya da bootable USB oluşturmadan Sanal DVD sürücü ile çalıştırabilmek.

Sanal DVD sürücü boot olmaz demişsin, buraya kadar tamam.
Sonrasında sanki EasyBCD sayesinde herhangi bir bootable iso dosyası ile bilgisayar boot edilebilir anlamını çıkarttığım bilgiler yazmışsın. Çıkarttığım anlam doğru mudur?

Yani EasyBCD'ye Hiren'in iso'sunu değilde Aomei'nin ki gibi herhangi bir bootable iso'yu windows boot menüsüne ekleyebilir miyim?

Evet yapabilirsin.
Denedim olmadı malesef. Yeni teknoloji güvenlik önlemleri adına kendi bilgisayarımız üzerindeki hakimiyetimizi bile kaybediyoruz. TPM denilen şeyden sonra bir VDM diye yeni bir şey çıktı. Windows bile HD yi göremiyor kurarken. Yani bootable medya ile booot edebilsek bile HDD yi göremedikten ve içindekilere ulaşamadıktan sonra ne anlamı var ki değil mi? :(
Bazı bilgisayarlarda veya pek çok bilgisayarda oluyordur belki ama benimkinde çalışmıyor.

Denedim olmadı maalesef. Yeni teknoloji güvenlik önlemleri adına kendi bilgisayarımız üzerindeki hakimiyetimizi bile kaybediyoruz. TPM denilen şeyden sonra bir vdm diye yeni bir şey çıktı. Windows bile HD'yi göremiyor kurarken. Yani bootable medya ile booot edebilsek bile HDD'yi göremedikten ve içindekilere ulaşamadıktan sonra ne anlamı var ki değil mi? :(
Bazı bilgisayarlarda veya pek çok bilgisayarda oluyordur belki ama benimkinde çalışmıyor.

Hangi ISO dosyasını boot ettiniz?

Hangi ISO dosyasını boot ettiniz?
Eklemeyi düşündüğüm iso Hiren isosu idi ama açıkçası amacım HDD üzerindeki dilediğim herhangi bir bootable iso ile pc yi boot edebilmeyi öğrenmekti.
EasyBCD'nin kendi sitesinde de mevcut bir uyarı var.
Mealen şöyle idi : Microsoftun güvenlik politikalarından dolayı UEFI sistemlerde .....EasyBCD sınırlı çalışıyor. Yine de teşekkürler. Şimdilik çok uğraşmadım ama olmadı. İlerde müsait olduğum zaman eğlencesine, vakit öldürmek için uğraşacağım bir konu.
*** Siz bana yardımcı oldunuz. Bilgi paylaşmak güzel şey. Bende size yaptığım araştırmalardan kesin olmamakla beraber çıkardığım sonucu söyleyeyim.
- Evet , UEFI modunda da mümkün ama donanımdan donanıma, sürümden sürüme farklılıklar gösterebileceği gibi farklı biosların değişik özelliklerinden dolayı ince bios ayarları gerekebilir.
Kanımca en stabil yol biosu ''lagacy'' modda çalıştırmak ve öyle işlem yapmak. Aksi takdirde EFİ sisteme zarar vermek / ayarlarını bozmak sözkonsu olabilir. Ben bozdum. Standart kurtarma boot seçenekleri kayboldu. Bu yüzden EFİ bölümünü imaj dosyasından geri yükledim ve öyle düzeldi.
TEŞEKKÜRLER VE İYİ AKŞAMLAR.

Son düzenleme:
Eklemeyi düşündüğüm ISO hiren ISO'su idi ama açıkçası amacım HDD üzerindeki dilediğim herhangi bir bootable ISO ile PC'yi boot edebilmeyi öğrenmekti.
EasyBCD'nin kendi sitesinde de mevcut bir uyarı var.
Mealen şöyle idi: Microsoft'un güvenlik politikalarından dolayı UEFI sistemlerde...EasyBCD sınırlı çalışıyor. Yine de teşekkürler. Şimdilik çok uğraşmadım ama olmadı. İleride müsait olduğum zaman eğlencesine, vakit öldürmek için uğraşacağım bir konu.
*** Siz bana yardımcı oldunuz. Bilgi paylaşmak güzel şey. Bende size yaptığım araştırmalardan kesin olmamakla beraber çıkardığım sonucu söyleyeyim.
- Evet, UEFI modunda da mümkün ama donanımdan donanıma, sürümden sürüme farklılıklar gösterebileceği gibi farklı BIOS'ların değişik özelliklerinden dolayı ince BIOS ayarları gerekebilir.
kanımca en stabil yol BIOS'u "lagacy" modda çalıştırmak ve öyle işlem yapmak. Aksi takdirde EFI sisteme zarar vermek / ayarlarını bozmak sözkonsu olabilir. Ben bozdum. Standart kurtarma boot seçenekleri kayboldu. Bu yüzden EFI bölümünü imaj dosyasından geri yükledim ve öyle düzeldi.
Teşekkürler ve iyi akşamlar.

Ben teşekkür ederim iyi akşamlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı