Sapphire R9 380X donma ve siyah ekran

Ugur biber

Centipat
Daha fazla  
Merhaba Sapphire R9 380X 4 GB GDDR5 ekran kartim var. Son zamanlarda ekranda donmalar oluyor ve birkaç saniye sonra siyah ekran geliyor, bu sorunu genelde internette gezinirken oyun oynarken yapıyor her yontemi denedim ama bir türlu sonuca varamadim. PC calisiyor mouse ve klavye gorev yapmiyor, ama ekran siyah oluyor. Reset atinca duzeliyor birkac dakika sonra yine ayni sekilde donuyor. Ekran kartimi arkadasima verdim, PC'ye takti herhangi bir donma veya tikanma olmadi ama oyunlarda 95 dereceyi gördüğünü söyledi benim PC'de kullanırken 95 dereceleri görmüyordu 70 ile 75 derece arası görüyordum sizce ekran kartindan mi kaynaklaniyor yoksa PC de farkli bir parcasinda sorun olabilir mi?

Sistemim =
İslemci Intel i9 9900K, 5.00 GHz.
RAM bellek Crucial Ballistix 2x8 GB, DDR4 3000MHz.
Anakart ASUS TUF Z390 PRO GAMING.
SATA SSD Kingston UV300 480 GB.
NVMe M.2 SSD Samsung 970 EVO Plus 500 GB.
Ekran karti Sapphire R9 380X 4 GB.
Power Supply Xigmatek hera Gold 850W.
Monitör LG 27 gl 650F-B Full HD 144 Hz.

Belki sizin dediğiniz gibi olabilir ama iş yerindeki bilgisayarların işlemcisi i5 9400 F ve kullanılan ekran kartı HD 5450 buna rağmen iş yerindeki PC'lerde herhangibir donma ve tıkanma sorunu olmuyor. Bence işlemci ekran kartını zorlamıyor ya da ekran kartı işlemciye düşük gelmiyor ayrıca arkadaşımın makinesindede i9 9900K işlemci var ama onun bilgisayarında euroturuck Simulator gibi bir oyunda ekran kartı sıcaklığı 95 dereceyi görüyor benim bilgisayarda ben hiçbir zaman 95 dereceleri görmedim 70.ile 75 derece arası oluyordu.

Bizim iş yerinde i5 9400F işlemcili ve HD 5450'li bir PC var ve bu PC'lerde bendeki sorun yok o zaman bizim iş yerindki PC'ler HD 5450 gibi bir ekran kartı eski bir kart olmasına rağmen çalışıyor ve bir sorun çıkarmıyor.
Hocam arkadaşlar yanlış bilgi vermiş çok takılmayın.

Hiçbir alakası yok. İsterseniz GT 710 takın bir şey olmaz. Bilmeden yorum yapmayın lütfen.

Sorununuz sanırım driver kaynaklı. DDU ile sürücüyü kaldırın ve en son WHQL sürücüyü bir daha kurun. FurMark testi yapın, eğer bir sorun olursa sorunun ekran kartı kaynaklı olduğundan emin olabiliriz.

DDU ile driver kaldırdım yükledim ama maalesef yine aynı yapıyor belki de sizinde dedeğiniz gibi kartta bir arıza olduğundan ve bendeki anakart TUF serisi oldugundan ekran kartının aşırı ısınmasını engelliyor ve kendini korumaya alıyordur.

DDU ile driver kaldırdım yükledim ama maalesef yine aynı yapıyor belki de sizinde dedeğiniz gibi kartta bir arıza olduğundan ve bendeki anakart TUF serisi oldugundan ekran kartının aşırı ısınmasını engelliyor ve kendini korumaya alıyordur.
Hocam kartınızı Furmark testine sokar mısınız? 20 dk boyunca kalsın testte. Eğer test sonunda bir kasma, donma, ısınma vs. olursa söyleyin.

Hiçbir alakası yok. İsterseniz GT 710 takın bir şey olmaz. Bilmeden yorum yapmayın lütfen.

Sorununuz sanırım driver kaynaklı. DDU ile sürücüyü kaldırın ve en son WHQL sürücüyü bir daha kurun. FurMark testi yapın, eğer bir sorun olursa sorunun ekran kartı kaynaklı olduğundan emin olabiliriz.

DDU ile sürücü kaldırmayı denemedim bir de o şekilde deneyelim ama bende ekran donuyorsa ve de ardından siyah ekran geliyorsa arkadasımda niye donmuyor ve kart sıcaklığı 95 derecelerde geziniyor bende sıcaklık 95e hiç ulaşmamıştı 70 ve 75 arası ancak çıkıyordu arkadaşımın anakartı ROG serisi işlemciside i9 9900K.
Siyah ekrandan sonra reset attığınızda bildirimlerde WattMan gözüküyor mu?

Siyah ekrandan sonra PC'yi açtığımda hiç bakmadım gözüküyor mu ya da gözükmüyor mu bilmiyorum.
Sıcaklıklar tamamen kasanın soğutmasıyla alakalı.

Doğrudur size katılıyorum ama benim kasam arkadaşımın kasasından küçük ve bende sıcaklık artmıyor arkadaşımın kasasına kartı takınca oyuna giriyoruz ve sıcaklık 95'lerde geziyor soğutma olarak kasa içerisinde 5 adet sadece kasa fanı var.
Hocam kartınızı FurMark testine sokar mısınız? 20 dk boyunca kalsın testte. Eğer test sonunda bir kasma, donma, ısınma vs. olursa söyleyin.

Tamam ben dediğinizi yapacağım once DDU ile sürücü kaldıracağım ve kuracağım sonra furmak testine sokacağım deneyeceğim duruma göre yine cevap yazarım.
DDU ile sürücü kaldırmayı denemedim bir de o şekilde deneyelim ama bende ekran donuyorsa ve de ardından siyah ekran geliyorsa arkadasımda niye donmuyor ve kart sıcaklığı 95 derecelerde geziniyor bende sıcaklık 95e hiç ulaşmamıştı 70 ve 75 arası ancak çıkıyordu arkadaşımın anakartı ROG serisi işlemciside i9 9900K.

Siyah ekrandan sonra PC'yi açtığımda hiç bakmadım gözüküyor mu ya da gözükmüyor mu bilmiyorum.

Doğrudur size katılıyorum ama benim kasam arkadaşımın kasasından küçük ve bende sıcaklık artmıyor arkadaşımın kasasına kartı takınca oyuna giriyoruz ve sıcaklık 95'lerde geziyor soğutma olarak kasa içerisinde 5 adet sadece kasa fanı var.

Tamam ben dediğinizi yapacağım once DDU ile sürücü kaldıracağım ve kuracağım sonra furmak testine sokacağım deneyeceğim duruma göre yine cevap yazarım.

Merhaba iyi geceler sizin dediğiniz gibi DDU ile sürücü kaldırdım tekrar yükledim ama değişen bir şey olmadı PC dondu furmak testi yapamadım.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı