Sistemi 2 yıl önce toplamıştım, kasanın içini açtım ve fanların toz tuttuğunu gördüm. Egzos fanı, işlemci fanı ve ekran kartı fanlarını güzelce temizledim. PSU'nun altında filtre vardı, bir güzel toz birikmişti onları da temizledim. Kasanın tozlarını da aldım. İşlemcinin termal macununu yeniledim. (i5 6500'e geçen sene overclock yapmıştım 3.2'den 4.5'a çıkarmıştım ve 1-2 saat The Witcher 3 oynadıktan sonra 70-75 dereceyi görünce eski haline getirdim. İyi ki getirmişim çünkü işlemciye baktığımda üstüne siyah is kalmış, çıkmıyor. Yani az kalsın yakacaktım, eğer işlemciniz bu sıcaklık ayarlarında geziyorsa hemen düşürün değerini. Dark Freezer X90 almıştım, O.C. yapacaklar almasın hiçbir işe yaramıyor paramı çöpe attım.) Bios pilini çıkartıp taktım. UEFI BIOS ayarlarını varsayılana aldım.
Fan ayarlarım sıcaklıkla doğru orantılı;
Kasayı bir güzel temizlememe rağmen boştayken sıcaklık hala 45 derece. Bir de tarayıcıda gezerken arada fare takılıyor sonra tekrar geri geliyor. Bu birkaç kez başıma geldi, sık olmasa da arada oluyor ekran kartından mı işlemciden mi kaynaklanıyor bilmiyorum.
Oyundayken fan hızı %75'deyken 75 derece alıyorum (Little Nightmares - Ultra 1080p), tabii oyundan oyuna değişiyor sıcaklık değerleri. Ama ben masaüstünde neden ısındığını anlamadım. Arkaplanda gereksiz bir şey de çalıştırmıyorum. Bugün Malwarebytes yükledim belki bitcoin virüsü bulaşmıştır da sistemimi kullanıyordur diye ama arama sonuçları temiz çıktı. Sistemi kullanabilecek uygulama olarak sadece Wallpaper Engine var, onu da kapatınca yine bir şey değişmiyor. Sistemi yoracak bir antivirüs kullanmıyorum, Windows Defender var varsayılan olarak. Kulaklığım için Razer Synapse, indirme için IDM & MEGAsync ve bir de resimde Radeon Ayarları görüyorsunuz.
Başlangıç kısmını da bu şekilde; (En alttaki WPS_TOOL_AUTO.vbs virüs değil, masaüstü bilgisayarımda Wi-Fi Adaptörü kullanıyorum onun programı.)
Sorunu saptayabilen var mı?
- Sorunu tekrar diyorum; hava buz gibi esiyor şu an oturduğum yerde. Yaz ayından çıktık ve ekran kartı boştayken 45-50 dereceyi görüyor.
- Oyundayken 70 dereceyse, ALT+TAB yapıp masaüstüne geldiğimde ekran kartı sıcaklığı 76-80 dereceye çıkıyor. Oyuna girdiğimde sıcaklık tekrar azalıyor. Bence masaüstüyle alakalı bir şey var, boştaki sıcaklık da o yüzden yüksek olabilir. Ama ben çözemedim, eğer bilen, benim yaşadığım sorunu yaşayıp çözen varsa lütfen yardımcı olsun