Şarj 100 olmadan çıkarmak telefona zarar verir mi?

Şarj olayını gözünüzde bu kadar büyütmeyin. Sanki telefonlarınızı 10 sene kullanacaksınız. Takın şarj etsin çıkartın kullanın. Zaten 2 sene sonra ölmeye başlayacak. Çok da şey etmeye gerek yok. Orjinal ya da kaliteli ürün kullanın yeter.

Arkadaşlar şarj 100 olmadan çıkarmak telefona zarar verir mi?
Genel olarak bilinen %100 şarj etmenin pile zarar verdiği kanısı şuradan gelmekte: Li-Po ya da Li-IOn piller tam dolduğunda bataryanın hücresinde ara yalıtkan olarak görev gören Polimer ya da benzeri malzemeler daha fazla aşınmaya uğramakta. Bu da pilin ömrünün daha kısa sürede bitmesi demek. Bundan dolayı da son birkaç yıldır hem üreticiler hem de bu işin içerisinde olanlar pili uzun süre %100'de tutmanın pek sağlıklı olmadığı yönünde bilgi veriyor. Buna göre de %80-85 gibi maksimum dolma kapasitesi gibi ayarlar sunuyorlar.

Sizin sorunuz için şunu söyleyeyim: %100 yerine %95'te çekmeniz arasında pilin sağlığı yönünde ufak bir olumlu fark olacaktır. %90'da çekmeniz durumunda da %95'e göre bir fark olacaktır.

Yukarıda @R.B.D hocamın dediği " işlemci, yazılım zaten siz %100 görseniz bile hata payı dahilinde tam dolum yapmaz. Limiti asla göremezsiniz." görüşü mantıklı. Mesela telefon %0 şarj deyip kapandığında aslında batarya tamamen bitik duruma gelmiyor. Üretici, pil derin uyku moduna geçip de tamamen ölmesin diye şarjı %0 deyip telefonu kapatıyor ama aslında bataryada hala şarj var. Bunun gibi daha yeni nesil telefonlarda da R.B.D hocamın bahsettiği %100 dolmama meselesi vardır bence.

Özet olarak sizin yaptığınız %100 olmadan şarjdan çekme zararın aksine bataryanın sağlığı için olumlu katkıda bulunacaktır.

Bana sorarsanız sen nasıl yapıyorsun diye: Aşırı uç kullanımlar yapmadan kafama göre kullanıyorum. Ha %100 olmuş ha %90. Dışarı çıkacaksam fuller çıkarım %90 şarjla bile rahat edemem. Ama kesinlikle %10 veya altına pek düşürmemeye çalışırım. Zaten şöyle de yapsanız böyle de yapsanız bataryalar 2-3 yıl sonra ilk performansını veremez. İstersen telefonu al kullanmadan bir köşeye at 2-3 yıl önceki performansını veremez Li-po ya da Li-Ion bataryalar.

Hocam tam bunu yazmaya gelmiştim. Mesajımda ekleme yapacaktım zira bahsetmediğimi fark ettim. Siz demişsiniz.

Saygılarımla.

Hocam tam bunu yazmaya gelmiştim. Mesajımda ekleme yapacaktım zira bahsetmediğimi fark ettim. Siz demişsiniz.

Saygılarımla.
Teşekkürler hocam Bir konuda fikir birliğinde olmak güzel

İyi günler dilerim.

Ulan bende de Xiaomi Redmi Note 10 Pro var yeni aldım. Cihaz yurt dışı. Pil daha %80 de iken pilin dolduğunu uyaran o şarja takma sesi çıkartıyordu. Çok moralim bozulmuştu yurt dışı cihaz bozukmuş falan diye meğer %80 de çıkarmak gerekiyormuş yeni öğrendim bende.

peki şarj 100% olmadan çıkarmak adaptöre zarar verirmi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…