Şarj aleti yanık kokuyor

Kerem Güçük

Femtopat
Daha fazla  
2 hafta önce aldığım mi 13T telefonun 67W'lık şarj aleti birkaç gündür çok yavaş şarj ediyor ama çok ısınıyordu. Normalde 1 saate yakın sürede doldurması gerekirken 3 saatte dolduruyor. Az önce baktığımda USB çıkışından plastik yanık kokusu geliyor. Sizden cevap gelene kadar şarj aletini kullanmayacağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sıcaklıktan dolayı erimiş olabilir hocam. Çevrenizde 67W şarj aleti kullanan başka birileri var mı?

Plastik yanık kokusu ise adaptörün içindeki birtakım elektronik komponentler aşırı ısınıyor ve bu durum da plastiği kavurmaya başlamış demektir. Bu durum önce adaptörde aşırı ısınmayla başlar sonra da tam bozulmaya kadar varabilir. Bu son etapta telefonun da zarar görmesi olasıdır. Bu nedenle garanti kapsamında servise gitmeniz faydalı olur.

Ancak şarj işlemi esnasında (yavaş şarj halinde bile) telefon da aşırı ısınmaktaysa o zaman da telefondan şiphelenilmesi gerekir. Zira hızlı şarjda (1 saatlik sürede) telefon 3A ile şarj ediliyorsa, yavaş şarjda (3 saatlik sürede) 1A ile şarj ediliyor demektir ki normal koşılda telefonun hızlı şarjdakine göre daha az ısınmasını gerektirir.

Ampere diye bir yazılım var; güvenlidir. Bunu yükleyin ve telefonun ne değerde bir akımla şarj edidiğini tesbit edin. Sonra eğer bulabiliyorsanız başka bir orijinal 67W'lık adaptörle şarj ederken aynı ölçümü yapınız. (Ancak Ampere anında sonuç vermez, şöyle 20-30 saniyeden sonrasını beklemeniz gerekli...)

Öncelikle bu kadar yazı yazdığın için teşekkür ederim. Telefonda bir ısınma yok ama adaptör hem ısınıp hemde yanık kokusu yayıyor.

Birde 67W lık adaptör buldum bir tane normal sürede (1 saate yakın) şarj ediyor

Son düzenleme:
Bu durumda adaptör gitti gidiyor. Garanti kapsamında değiştirirler ama umarım gerçekten orijinali ile değiştirirler. Zira piyasada çok çakma Xiaomi 67W adaptör dolanıyor. Servise gitmeden bozuk adaptörün özellikle bilgilerini içeren yüzünün fotosunu iyice okunur şekilde çekiniz (adaptör nasılsa kutuyla gelmemiştir...) ki elinizin altında bulunsun. Acaba nerede oturuyorsunuz; Xiaomi'nin değişik illerde değişik servisleri oluyor.

Normalde kıbrıs ta yaşıyorum telefonumda orda aldıydım. Şuanda mersindeyim. Acaba türkcell de satılıyor mudur? İnternette çok değişik fiyatlar var o yüzden hiç birisine güvenemiyorum.

İş biraz karışık. Kıbrıs'taki durumu bilmiyorum. Garanti konusunda nerede ve nereye başvuracağınızı biliyor musunuz? Ya da Kıbrısta alım söz konusu olduğundan telefon zaten "garantisiz mi"?

Şimdi açıkçasını isterseniz ben bu mobil telefonlardaki (özellikle de Xiaomi'de) kullanılan 67W adaptör konusunu çözebilmiş değilim. Mobil telefonlarda kullanılan bataryalar (Li-Ion tipi) 3.7Vdc terminal voltajlıdır ve 5.0Vdc ile şarj edilmeleri yeterli ve sağlıklıdır. Çok hızlı şarjlar bataryanın kullanım ömrünü her halükarda kısaltacaktır. Şimdi, 67Watt'lık bir adaptör 5.0Vdc çıkışta 13A şarj akımına kadar verebilir. Bu hem çok yüksek bir değerdir hem de telefonla verilen kablonun bu çaptaki bir akımı taşıyacağı şüpheli. Yok, batarya daha yüksek (9.0Vdc gibi) bir gerilimle şarj edimeye başlanıp sonra 5.0Vdc'ye düşürülüyorsa bu yine de 7.0A gibi gene yüksek bir (başlangıç) şarj akımı demektir.

Ben size telefonu 5.0Vdc ile şarj etmenizi önereceğim. Ama bugünlerde alacağınız ciddi adaptörler zaten akıllı (smart) modeller olduğundan bunlar çıkış gerilim ve voltajlarını güç kapasiteleri sınırına kadar değişkenlikle ayarlayacak adaptörlerdir. Telefon ne kadar isterse onu saülayacaktır.

Size USB-C çıkışı olan ve 30-35Watt'lık bir adaptör almanızı tavsiye ederim. Bazı modellerde USB-C çıkışı dışında USB-A çıkışı da olur ama USB-A çıkışına kablo bağlarsanız şarj akımı daha düşük ve şarj süresi de daha yüksek kalacaktır.

Hepsiburada, Amazon , MediaMarkt gibi internet sitelerinden Anker, Spigen, U-Green (bu markayı Teknostore sitesinde de bulabilirsiniz), BaseUS , CellularlLine gibi markaları güvenle alabilirsiniz. Aslında Xaomi'nin de 33W'lık böyle çift çıkışlı bir adaptörü var (ve ben Xiaomi Redmi Note 12 ile bunu kullanıyorum, orijinal adaptör kutusunda...) ama bunu internetten bulabileceğinizi (ya da bulduğunuzun çakma olup olmadığını) bilemem. Ben de zaten (İstanbul'daki) resmi mağazadan almıştım. İlla ki 67W adaptör almak isterseniz bu markaların 67W'lık modelleri de var ama oldukça pahalı olur; 800-1000 Tl ve daha üzeri. Bence ihtiyaç da yok.

Son bir tavsiye: Telefonun şarjını mümkün olduğunca %15-20 altına düşürmeyin ve %80-85 üzerine de çıkartmamaya çalışın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…