Şark ıslahat raporu nedir ve neden hazırlanmıştır?

Rikaf Adam

Hectopat
Merhabalar; dün gezinirken böyle bir şey gördüm biraz araştırdım ve bunu tam açıklayan bir şey bulamadım bu konuda bilgisi olan varsa ve yazıp beni bilgilendirirse sevinirim, iyi günler.

Merhabalar; dün gezinirken böyle bir şey gördüm biraz araştırdım ve bunu tam açıklayan bir şey bulamadım bu konuda bilgisi olan varsa ve yazıp beni bilgilendirirse sevinirim, iyi günler.
şark doğu demek, ıslahat iyileştirme demek 🤔
Doğuyu iyileştirme bildirisi.
Büyük olasılıkla o dönem doğudaki eşitsizliğe, ağalık dizgesine karşı hazırlanan bir bildiri.
Buldum: Şark Islahat Bildirisi, 1925 Şeyh Sait İsyanı'ndan sonra "Şark Islahat Encümeninin" hazırladığı bir bildiriydi.[1] "Islahat Encümeni", 8 Eylül 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk kurmuş olup başkanlığını İsmet İnönü'nün yapmaktaydı. Üyeleri arasında Genelkurmay başkanı Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak, türe Bakanı Mahmut Esat Bozkurt, dışalışveriş Bakanı Ali Cenani, Kâzım Özalp, Şükrü Kaya, Abdülhalik Renda, Celâl Bayar gibi üst düzey yönetimsel ve çerisel yetkililer bulunmaktaydı.

Son düzenleme:
şark doğu demek, ıslahat iyileştirme demek 🤔
Doğuyu iyileştirme raporu.
Büyük olasılıkla o dönem doğudaki eşitsizliğe, ağalık dizgesine karşı hazırlanan bir rapor.
Buldum: Şark Islahat Raporu, 1925 Şeyh Sait İsyanı'ndan sonra Şark Islahat Encümeni tarafından hazırlanan bir rapordu.[1] Islahat Encümeni, 8 Eylül 1925 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş olup başkanlığını İsmet İnönü'nün yapmaktaydı. Üyeleri arasında Genelkurmay başkanı Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak, Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt, Ticaret Bakanı Ali Cenani, Kâzım Özalp, Şükrü Kaya, Abdülhalik Renda ve Celâl Bayar gibi üst düzey siyasi ve askeri yetkililer bulunmaktaydı.
Teşekkürler hocam, peki neden Kürtçe yasaklanıyor? Bunun hakkında bir fikriniz var mı?

Teşekkürler hocam, peki neden Kürtçe yasaklanıyor? Bunun hakkında bir fikriniz var mı?
Bence insanlar doğudaki saldırgan olaylar yüzünden Kürt ulusunu suçluyor çoğu kişide saldırgan bir ulusçuluk yapıyor.
Ayrıca yeniden eskiden çıktığı gibi başkaldırılar çıkmasından korkuluyor bu yüzdende Kürt dili yasaklanıyor bence böyle.

Bence insanlar doğudaki saldırgan olaylar yüzünden Kürt ulusunu suçluyor çoğu kişide saldırgan bir ulusçuluk yapıyor.

Ayrıca yeniden eskiden çıktığı gibi başkaldırılar çıkmasından korkuluyor bu yüzdende Kürt dili yasaklanıyor bence böyle.
Ben de öyle düşünüyorum hocam, zaten Türk ve Kürt ulusları yaklaşık 1000 yıldır birleşmiş bir halk. O dönem vatansever Kürtler olsa da isyan edenler de çoktu ve dili kullanarak iki milleti ayırmaya çalışıyorlardı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı