Satranç İçin Kitap Önerisi

Makaleler
2
Daha fazla  
Açılışlar,oyun ortası taktikleri,varyasyonlar ve oyun sonu taktikleri konularını içeren kitap önerisi istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

Satranca yeni mi başladınız; yoksa var olan bilgilerinizi mi geliştirmek/pekiştirmek istiyorsunuz? Ona göre öneri yapmak daha doğru olur.

İkisi için de öneri yapar mısınız? Birden fazla alabilirim.
Bobby Fischer Satranç Öğretiyor kitabı fena durmuyor; lakin belirli bir düzey gerektirdiğini söyleyen yorumlar okudum. Başlangıç için ne kadar doğru ne kadar yanlış, tartışılır. Yazarın satranç alanında bilinirliği olması da ister istemez kitabı kendine çeken bir referans.

Yaklaşık 1 haftadır oynuyorum ama iyi bir ilerleme kaydettiğimi düşünüyorum. Genelde sezgilerime güvenerek oynasam da karşıma güçlü rakipler geldiğinde bunun yetmediğini ve taktik öğrenmem gerektiğini farkettim.

Taktikten hariç, bunun yanında satranç bir tecrübe oyunu. Geçmişte bolca kaybeden, oyunları analiz edip gelecekte çokça kazanıyor. Kaybetmek ya da kazanmak değil, yapılan gözlem önemli.

Benim attığım kitap hiç bilmeyene anlatır gibi anlatıyor, 170 sayfalık kitabın ilk 130'unda temel kurallardan bahsediyor. Sonrasında 30 sayfa kadar açılış, taş değişimi, açmaz ve oyun sonu anlatıp bırakıyor. Taktik için faydalı olmayabilir.
Bence önce biraz açılış öğrenin, İtalyan ve İspanyol açılışı başlangıç için idealdir mesela. Tabi internette oynarken d4'lü daha kapalı oyunlar veya değişik oynayan oyuncular karşınıza çıkacaktır. Onları da zamanla öğrenirsiniz ama bence.

Hepsini içeren ve aynı zamanda tarihçe değerinde olan mükemmel bir kitap öneriyorum size. Okurken hem oyunun her safhasıyla alakalı bilgilere sahip olacaksınız hem de satrancın ilk ustalarını tanıyacaksınız. Başlangıç için biraz anlaması zor olabilir fakat ortalama biri için gayet açıklayıcı ve öğretici. Zaten yazarı da eski ustalardan Reti.

Taktikten hariç, bunun yanında satranç bir tecrübe oyunu. Geçmişte bolca kaybeden, oyunları analiz edip gelecekte çokça kazanıyor. Kaybetmek ya da kazanmak değil, yapılan gözlem önemli.
Her oyun sonrası blunder ve kusurlu hamleleri gözden geçiyorum. Ona göre açılıştaki hamlelerimi değiştiriyorum.
Açılış olarak genelde İspanyol açılışını kullanıyorum zaten. Onu kullanmadığım zamanlarda ise İskandinav veya Sicilya Savunmasını tercih ediyorum. Taş değişimi, baskı kurma ya da mat etme konularında çoğunlukla sıkıntım yok. Benim istediğim iyi bir açılışla kısa yoldan mata götürecek taktikler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…