Selam. Şunu net söyleyeyim: Yazılım, bilgisayar falan kulağa hâlâ çok havalı geliyor ama piyasa artık tıkanma noktasına geldi. Herkes yazılımcı olmak istiyor ama iş yok denecek kadar azalmış durumda. Top 6 üniversite mezunları (Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ, Koç, Bilkent, Sabancı) bile staj ya da iş bulmakta zorlanıyor. LinkedIn ilanları var ama başvuran bin kişi, alınan 2 kişi. Artık CV değil torpil dönüyor sektörde. (Torpiliniz varsa seçebilirsiniz)
Örnek vereyim benim Harran Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaşımın Sahibinden'de amcası çalışıyor, sahibinden staj için 1 kontenjan açmıştı başvuranlar arasında o saydığım üniversitede okuyanlarda başvurmuştu ama arkadaşım alındı
Bir de yapay zekanın devreye girmesiyle işler daha da karıştı. Basit frontend işleri, script yazmalar, hatta bazı backend işler bile LLM'ler (ChatGPT gibi modeller) tarafından yapılabiliyor. Şirketler “neden maaş vereyim ki” kafasında.
Yurt dışı hayali kuruyorsan, orası daha da acı. Global şirketler fiyat/performansa bakıyor. Sen ayda 2 bin dolar istiyorsun, Hindistan'daki adam 800 dolara razı. Üstelik adam sabah 6'da kalkıp Zoom'a hazır. Aradaki fark ciddi yani.
Bunlara rağmen yazılımcı olursun, ama eskisi gibi garanti değil. O yüzden şu an makine, elektrik-elektronik veya elektronik-haberleşme mühendisliği gibi bölümler daha mantıklı geliyor. Çünkü yazılım gibi tek bir alana sıkışmazsın. Donanım, otomasyon, sinyal işleme, savunma sanayi, enerji sistemleri gibi birçok sektöre dağılma şansın olur.
Ve bu bölümleri bitirip yine yazılımcı da olabiliyorsun. Ama yazılıma güvenip tek yol oymuş gibi düşünmek şu an ciddi risk. Zaten fark etmişsinizdir her sene sıralamaları geriye çekiyor bu sene de geriye çekecek hem de fazlasıyla.
Uzun lafın kısası, herkes yazılımcı olmak istiyor ama sektör artık kaldırmıyor. İş az, rekabet yüksek. Bölüm seçerken sadece “ne yapmak istiyorum” değil, “ne kadar alanım olacak” diye de düşünmek lazım. Yoksa mezun olunca KPSS'ye bakarsın.
Layoff'dan bahsetmiyorum bile. Başarılar…