Sayısal okumak için notlar ne düzeyde olmalı?

Ssykes54

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, benim sorum bu notlarla sayısal okunur mu? Notlarımın kötü olmadığının farkındayım fakat Matematik benim için düşük ve sayısal 11. sınıfta benim galiba cidden güzel bir Matematik bilgisine ihtiyacımın var olduğunu düşünüyorum ama henüz ulaşamadım. Eşit Ağırlıkta da Matematik var ama emin olamıyorum. Fikirleriniz neler? Bu arada Fizik ve Kimyayı yapan bir kişi Matematiği de aynı şekil yapabilir mi?

Eki Görüntüle 2482939

Dosya Ekleri

• 1746225235642.png
    52,4 KB · Görüntüleme: 53
Son düzenleme:
İleride hangi mesleği yapmak istiyorsunuz? Ona göre öneri verilebilir.

Ne okumak istiyorsan ona göre karar ver, matematiği fiziği falan kafaya takma, hepsi hallolur.

Uçak mühendisliği ya da Eczacılık

Yani ben az çok 11. sınıf Fen derslerine baktım. İyi bir geometri ve mat isteyen konular var gibi duruyor. Beni biraz korkuttu. Soruyu sormamı sağlayan şey de bu zaten.

Matematik adına...
Tercihen, üniversite öncesi matematiği, notlarınızan ziyade, kavramış olmanız, üniversitede üzerine inşa ederken yararlı olacaktır.
Üniversite öncesi matematiği, kavramadan, sadece sınav odaklı halletmişseniz ya da hem kavramadan hem de düşük ama geçer notlarla halletmişseniz... üniversitede, birinci dönem matematik dersinde önce sıfırdan tüm orta-liseyi (analiz hariç) kapsar, geometri ve trigonometri çok hızlı geçilir, dizi, seri, limit, türev pekiştirilir. Bundan itibaren... müdendislik ise dal... alan bilgisiyle kurgulanmış matematik kullanırsınız. Bundan itibaren -yine- matematik oturmadıysa, sadece mezun olursunuz.

Eczacılığı bilmiyorum ama tahminim... tersinir tepkimelerin hızlarının hesabı (Kimya) nedeniyle 1 değişkenli fonksiyonların türev ve integrali yeterli olacaktır. Mesela Fourier Dönüşümü var mı Eczacılık'ta bilmiyorum.
Ama...
Uçak Mühendisliği...
Çok değişkenli fonksiyonların analizi (türev, integral, tam ve kısmi diferansiyel denklemler, hem de yüksek mertebeden, (örneğin u''''''' + c = 0), karmaşık değerli sayılar ve fonksiyonların analizi ve bunların pratik uygulamaları. Ha bu, yalnız matematik kısmı.

Alakasız bir örnek...
Matematik dert değil, süre dert. Ünide final sınavları 1,5/2 saat olurdu. Arkadaşım ve ben... korunum yasaları, üç dört tane kritik trigonometrik bağıntı ile Euler bağıntısı ve e sayısı cos ilişkilerini ezberler, önce onları kağıda döker, gereken alan (fizik) formüllerini, ezberlemeye gerek kalmadan onlardan oluşturur devam ederdik.

Lisedeyken siz Matematik dersini nasıl öğreniyordunuz? Özellikle Geometri kısmını. Çünkü ben o konuda zorlanıyorum.

Ben Eczacılık derslerine bakmıştım ve açıkçası şu an sağlam bildiğim tek ders Kimya. Kimya dersini seviyorum, bu yüzden Eczacılık ilgimi çekiyor. Ama bir yandan da Uçak Mühendisliği aklımda çünkü Fizik dersi gerçekten ilgimi çekiyor. Hatta Fizik, Kimya’dan daha çok ilgimi çekiyor diyebilirim.

Kararsız kalmamın bir sebebi de artık yapay zeka gibi teknolojilerin gelişmesi. Bu yüzden Eczacılık gibi sağlık alanları daha "garanti" gibi geliyor. Sağlık biliminin hep var olacağına inanıyorum. Bu nedenle Eczacılık da cazip geliyor.

Kafam oldukça karışık anlayacağınız… Bu durumda sizce ne yapmalıyım? İlgiye mi göre karar verilmeli, yoksa geleceğe yatırım gibi mi düşünmeli?

Son düzenleme:
Benim, ortaokul ve lisede matematiği öğrendiğim kitaplar, benden önce de sonra da başka bir çok okul tarafından resmi ders kitabı olarak kullanıldı. Bana pek bakmayın, bizim hocalar ta babamın öğrencilik zamanından itibaren seçmedir. Dahası biz, tüm fen ve matematik derslerini İngilizce olarak gördük ve Türkçe üniversite sınavına girdik. Sorunuza kısmen bile yanıt olacaksa... limit kavramını anlamakta zorlanmıştım. Arkadaşlarla kafa kafaya verip, bir iki hocamızı da ikna edip ders dışı anlattırınca oturmuştu... ki limit (dizi, seri, vs) analizin (calculus) temeli. Bu arada, kuadratikler, polinomlar, mutlak değer... hakim olduğunzu varsayarak.

Geometri için tek söyleyebileceğim... boğulacağınızı hissetseniz de, bıksanız da, yalayıp yutun geometriyi. Geometri temelleri, trigonometride şart. Trigonometri analizde (calculus) ve ötesinde şart.

Fiziği sevmeniz çok güzel ama... Uçak Mühendisliği fiziği bambaşka bir şey. Matematik ve hesaplamalı yöntemler (bilgisayar ile hesaplama, analitik değil) Bir örnek, anlaşılır gelmese bile... Sıkışabilir ağdalı türbülanslı ses üstü hızdaki akışta değişken kesit alanlı yüzey üzerindeki sınır tabakadaki ısı hariç enerji dağılımının sonlu farklar yöntemi kullanılarak üç boyutlu görselleştirilmesi. Yani çok da eğik atış değil bunlar.

Hayatınız matris çözmek olacak aşağı yukarı. Belki henüz hiç duymadığınız özdeğer, özvektörler yoldaşınız olacak. O matrisleri hazırlamak için de alan bilgisi gerekli.

Benim şimdiki aklım ve hevesim olsa, Eczacılık okur, eczane açar parayı götürürdüm de... Biyoloji'den hazzetmedim bir türlü, ben de fizik seviyorum.

Not: Evet biliyorum, her Eczacılık mezunu eczane açar da zengin olur diye bir şey yok.

Ek:
Moleküler Biyoloji ve Genetik de ilginç.

Vakit ayırıp bu kadar detaylı ve içten yazdığınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten ufkumu açtı, bazı şeylerin ciddiyetini daha iyi kavradım. Özellikle Uçak Mühendisliği kısmında verdiğiniz örnek çok etkileyiciydi. Her ne kadar anlamamış olsam da.

Geometri ve trigonometrinin sadece birer lise konusu değil, sonraki tüm analiz ve mühendislik alanları için temel olduğunu söylemeniz çok yerinde. Bu alanlarda eksiklerim var ama üzerine gidip öğrenmeye niyetliyim.

Biyoloji konusuna gelince… Orada sanırım sizinle aynı taraftayım Biyolojiyle hiçbir zaman bağ kuramadım. Ezber ağırlıklı yapısı, kavramların dağınıklığı ve genelde ilgimi çeken şeylerin dışında kalması beni hep uzak tuttu. Kimya ise bana çok daha sistemli ve mantıklı geliyor, o yüzden daha rahat anlıyorum.

Eczacılık ilgimi çekiyor çünkü kimya temelli olması, doğrudan biyolojiye bağlı olmaması ve sağlık alanında olması gibi yönleriyle bana mantıklı geliyor. Her ne kadar biyolojiden çok hoşlanmasam da, eczacılığın içeriğinde doğrudan biyolojiyle boğulmadan ilerleyebilmek mümkün gibi duruyor. O yüzden hâlâ seçeneklerim arasında.

Moleküler Biyoloji ve Genetik ilginç dursa da, biyoloji sevgisi şart gibi; o da bende yok maalesef.

Tekrar çok teşekkür ederim.

Eczacılık ya da mühendislik okumak istiyorsanız, sayısaldan ilerlemeniz gerekiyor.

Kimya seviyor, fiziğe göz kırpıyor, matematiğe de hevesliyseniz...
Malzeme Mühendisliği/Bilimi düşünmez misiniz? Metalurji temelli olmayan.
Ben şu yaşımda, sınavların adları her ne ise artık, TOBB Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği'ne taktım bir kaç senedir. Mesela kazansam... mesela... rahatça Elektronik ve Bilgisayar ile de iki ÇAP yaparım diye düşünmüyor değilim. İçimde kalmasın. Neyse... Modern malzeme temelli Malzeme dallarını da bir değerlendirin. Polimerler, diğer organikler, ve nano.

Yapay Zeka için ben ve kısıtlı çevrem bambaşka düşünüyoruz. Ha ben kimim ki? Toplamda 5 tane YZ dersi aldım YL'ta. İşyerinde iki projede, dersin ödevi olarak uyguladık zamanında. Ama, YZ değil o, YZ yöntemleri. Şimdiki de YZ değil, biraraya getirilmiş YZ yöntemleri. Benim gözümde YZ, bilgi tabanı (knowledge-base. Sağduyu demeye çalıştıkları şey) yardımıyla çıkarım yapabilen ve daha önce yapılmamış doğru çıkarımları bulan sistemdir. Bir iki protein sentezinde bu gerçekleşti geçenlerde galiba.

Mekatronik'e de bir göz atın. Kimya muhtemelen hiçe yakındır, boya, kaplama, malzeme dışında o alanda ama... Matematik ve Mekanik sağlam ötesi, yazılım ve elektronik/haberleşmenin yanında.

Ek:
Şaka gibi ama çok ciddi bir yaklaşım.
Gruplu/klanlı bir Android oyun dolayısıyla hem yaşıtlarım hem de üni öncesi ve çağındaki gençlerle kaynaştım. Hiç hoşlanmasam da size önerim onlara olanla aynıdır. Kaçın gidin bu ülkeden. Gidemiyorsanız futbolcu ya da aktör/oyuncu olun. Ötesi tercih önerimi açıkça yazmam, süresiz yasaklanmama neden olur. Özür dilerim, durum bu.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…