Sayısal vs eşit ağırlık

elfssl

Femtopat
Daha fazla  
Şu an 11. sınıfa geçtim sosyal bilimlerde okuyorum ve yurtta kalıyorum okulun uzaklığında dolayı. Alan secimi konusunda çok kararsızım. Sayisala geçmek istiyorum fakat bunun için okul değiştirmem gerekli ayrıca yapamama korkum var ve gideceğim okul şu anki okulum gibi başarılı değil ama yine de bir Anadolu lisesi, bilemiyorum evde bazen ders çalışamıyorum ev ortamından dolayı, yurtta böyle bir sorunum olmuyor fakat yurtta da çok yalnizim, takildiğim herhangi bir arkadaşım yok. Genelde hep tek takılırım, ne yapmam gerektiği konusunda çok kararsızım.
Sadece fikir almak için yazıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
İstediğiniz meslek, üniversite sınavında hangi bölümden alıyorsa onu seçmenizi tavsiye ederim. Örneğin tıp okumak istiyorsanız gidip eşit ağırlık okumanızın bir mantığı yok. Tıp sayısaldan alıyor.

Sayısaldan hazırlanmak kolay değildir. Fizik, kimya ve biyoloji işin içine dahil oluyor ve bu dersler öyle yabana atılacak dersler değil. Doğru düzgün çalışma olmadan özellikle AYT'de de bu derslerden yüksek netler yapmak hayal olarak kalacaktır. Bu derslerde iyi misiniz, üstesinden gelebilir misiniz bunun cevabını kendiniz bilmelisiniz. Tabi bunların yanı sıra bu işin en önünde gelen matematik var. Eşit ağırlık da olsanız sayısal da olsanız matematiği çok iyi yapıyor olmalısınız. O yüzden bu konuya hiç girmiyorum bile. Geri gelelim dediğim gibi sayısalda yapabileceğinize inanıyorsanız bence kesinlikle geçin derim. Bölüm olanakları daha fazladır sayısalda. Ayrıca matematiği de baya iyi derecede yaparsanız eşit ağırlık sıralamanız da çok kötü olmayacaktır ve olası bir sayısaldan bölüm tercih etmeme durumunda işinize yarar.
Yurt ortamı ve aile ortamından bahsetmişsiniz. Bu da çok öznel bir konu. Kendimden örnek vermem gerekirse ben aile evinde üniversite okuyorum ve bundan yana bir pişmanlığım yok çünkü düzgünce geçinebiliyorum. Bu durumda da gidip yurtta kalmanın hiçbir anlamı kalmıyor ama ailenizle aranızda problem çoksa uzakta olmak tabi sizin için iyi olabilir.
Yine de nolursa olsun bu konu bence biraz geride kalmalı çünkü hayatınızın önemli bir dönemecine giriyorsunuz ve ömrünüz yettiği takdirde uzun yıllarınızı etkileyecek adımları şu an atacaksınız. Başarı varsa işin ucunda bazı zorluklara da muhakkak katlanmalısınız. O yüzden önceliği derslerinize vermenizi, ilerde seçeceğiniz bölüm ve yaşantınızı da kafanızda detaylıca planlayıp ona göre hareket etmenizi tavsiye ederim. Bunun doğrultusunda da geri kalan konularda sabredeceğiniz şeyler olursa da varsın sabredin. Unutmayın, sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır.

İşin sonucunda kararı sen vereceksin tabii ki ama tavsiye istemişsin sonuç olarak bence gözünü karart risk al ben yaptım hiç pişman değilim.

Sayısal, zaten arkadaşın yok evde oturup test çözersin.

2 yıl sayısaldan hazırlanıp ardından 2. mezun senesinde eşit ağırlıkta derece yapmış birisiyim. Eğer sağlık sektörü istemiyorsan ya da aklında spesifik bir bölüm yoksa ben eşit ağırlık öneririm. Öncelikle eşit ağırlık müfredat ve rekabet açısından sayısaldan kat ve kat kolay bir bölüm. Sadece AYT fizik bana kalırsa tüm sözel derslere bedeldir ki rekabetten söz etmiyorum sana istersen puan hesaplama sitelerinde aynı TYT-AYT netlerini iki bölüme de gir sonuçlara kendin bak. Eşit ağırlıktan hazırlanacaksan hedefin kesinlikle derece olmalı çünkü sayısalda 20k iyi bir sıralama sayılırken EA'da 5K bile iyi bir sıralama değil hukuk tercih etmeyeceksen. Özetleyecek olursak sayısal alan sana birçok seçenek sunar fakat rekabeti fazladır, müfredatı zordur, daha çok emek ister. Ortalama bir sıralama hem sayısal hem de eşit ağırlıkta düşünüldüğünde sayısal bölüm bence tercih edilmelidir. Eşit ağırlığın müfredatı daha kolaydır, derece yapıp top okullarda okumak daha kolaydır fakat derece yapamayıp top okullarda okuyamadıktan sonra (hukuk değilse hedef) insana tercihlerini kara kara düşündürür, risklidir bana kalırsa. Son olarak henüz 11. sınıfsın her iki alanda da iyi bir sıralama yapabilecek süreye sahipsin o yüzden burada bence okumak istediğin bölümü veya alanı netleştir önce.

Bu senin tercihine kalmış bir konu.

Ben fizik ve kimya sevmediğim için sayısal tercih etmemiştim ancak sayısal bölümünde de birçok mühendislik bölümü, tıp ve meslek grubu var.
ona göre tercih yapmalısın.

İşin ders kısmı yukarıda anlatılanlar gibi aşağı yukarı işliyor ancak senin sosyalleşme problemin varsa bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Herkese "ceviz yiyelim mi?" diye sorabilirsin ama edineceğin dost sayısı bir elin parmağını geçmez.

Hangi sosyal bilimler acaba merak ettim?

Eşit ağırlıkta hukuk dışında adamakıllı para kazanacağın bir bölüm yok bildiğim kadarıyla. Hukukta da avukat olursan çevrenin ve bilgilerinin çok iyi olması lazım, hakim savcılık düşünürsen önce hakim savcılık sınavını kazanmalısın ki gerçekten zor bir sınavdır. 25k kişi katılır ve genelde ilk 3K yapanlar alınır. Sonrasında tabii mülakatı da var. Sayısalda ise birçok güzel para kazanacağın alan var. Tıp, mühendislik, mimarlık vesaire. Üniversite sınavında ilk 300k girip çok da ahım şahım olmayan bir üniversitenin mühendislik bölümüne girebilirsin. Ha buradan mezun olup nasıl para kazanacağım dersen kendini geliştirmen gerekir. Sürekli okuyup her yaz staj yapacaksın ki gittiğin üniversiteyi telafi edesin. Zaten ODTÜ, İTÜ, KATÜ gibi üniversiteler dışında tüm üniversitelere aynı gözle bakılıyor çok değişeceğini sanmam. Ben sayısalcıyım ve bu sene üniversitedeki ilk yılım olacak inşallah. Pişman değilim kesinlikle öneririm sayısal alanını.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…