Arkadaşlar Türkiye Cumhuriyetinde Cumhurbaşkanı seçilme sayısı 2 defa diyor internette, o zaman neden 3 defa R.T Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi? Aklıma takıldı nedense merak ettim.
Cumhurbaşkanı'nın tartışmalara girmeden üçüncü defa aday olmasının tek istisnası meclisin seçimleri yenilemesidir. Bu duruma ilişkin istisna Anayasanın 116. maddesinde yer alıyor. Bu da Cumhurbaşkanı'nın ikinci dönemi sürerken Meclisin beşte üç çoğunlukla seçimleri yenilemesidir.
Cumhurbaşkanı'nın tartışmalara girmeden üçüncü defa aday olmasının tek istisnası meclisin seçimleri yenilemesidir. Bu duruma ilişkin istisna Anayasanın 116. maddesinde yer alıyor. Bu da Cumhurbaşkanı'nın ikinci dönemi sürerken Meclisin beşte üç çoğunlukla seçimleri yenilemesidir.
Sorunun cevabı bu değil direkt ilk çıkanı kopyalamışsın sanırım.
Aslında hukuki olarak aday olmaması gerekiyordu ama "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine" göre 2018 yılında ilk defa seçildiği, ondan önce (2014) seçimindeki kazanmasının buna dahil edilmediği bu sebeple 2023 seçiminde aslında 3. defa değil 2. defa seçileceği söylendi. Evet mantıklı değil ama burası Türkiye.
Sorunun cevabı bu değil direkt ilk çıkanı kopyalamışsın sanırım.
Aslında hukuki olarak aday olmaması gerekiyordu ama "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine" göre 2018 yılında ilk defa seçildiği, ondan önce (2014) seçimindeki kazanmasının buna dahil edilmediği bu sebeple 2023 seçiminde aslında 3. defa değil 2. defa seçileceği söylendi. Evet mantıklı değil ama burası Türkiye.
Normalde zaten 3 dönem de başbakanlık yaptı. Bu şekilde habire sistem değiştirilirse maksimum 2 kere kalması gereken koltuğa 6 kere oturur. Mesela rahmetli Birand 2012'lerde de Erdoğan'a başkan diyordu çünkü o zaman da onun haberi olmadan ülkede kuş uçmuyordu. Başbakanlık eski sistemin en büyük makamıydı, cumhurbaşkanı sembolikti.
Başbakan Erdoğan'ın sözü: "Bu ülkenin başbakanı olarak açıkça ifade ediyorum ki, Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı bir koyun bile benim mesuliyetim altındadır."
Tanım genişletilerek direkt ülke yönetiminde en üst kademede süre alma kısıtlaması olmalı ve anayasanın ilk 3 maddesinin nasıl değiştirilmesi teklif dahi edilemiyorsa bu da edilememeli. Bu 2 dönem sınırının da elbette gerekçeli mantığı var. Kim olursa olsun bu kadar gücü 20 sene elde tutmak insanı ister istemez yozlaştırır. AKP bile eskiye göre çok farklı yani.
O iş öyle olmuyor işte. Kafana göre yapamıyorsun. Oylamaya ss ile gideceksin çoğunluk seçim isterse meclisi fesh edeceksin sonra seçim yapacaksın. Kanun bunu emrediyor. Geçici hükumet kurmadan erken seçime gidip 2 kere seçilen birisini 3.'e aday göstermezsin. Bu kadar basit.
Yasa dışı bir şekilde aday oldu. Ülkede onu durduracak düzeyde yetkiye ve etkiye sahip yasal kurum yok. Örneğin ABD'de olsa kesinlikle üçüncü kez aday olamazdı. Neyse, hassas bir konu. Bu nedenle fazla uzatmak istemiyorum. Oldu ve bitti artık. Bence Türkiye'nin önünde başka büyük sorunlar var.