Hocam şöyle anlatayım sana kısacası. Öncelikle 4. sınıfım üniversitede. Ve dışarıdayım.
Eğer ailenle geçinme sıkıntın yoksa, anlaşabiliyorsan, ne bileyim eve gitmeni falan dert etmiyorlarsa ailenin yanında da kalabilirsin. Emin ol yemek vs. gibi konularda fazlasıyla rahat edersin. Anne yemeği illa farklıdır.
Dışarıda okumaya gelirsek @Kunget 'in de dediği gibi masraflar illaki beklediğinden fazla çıkacaktır. Hesapla falan çıkılmıyor o işin içinden. Zamanla yoluna giriyor. Özgürlük konusu illa farklı oluyor. Rahat hissediyorsun. Başka bir şey düşünmüyorsun. Aklına hiç bir şey takılmıyor.
Ama şunu dikkate al 4-5 saatten fazla uzak bir yere gitme. Öyle bir durumda eve gitmek zor gelecek ve onun sıkıntısını çekeceksin. Olabildiğince yakına gitmeye çalış. İlla Ankara, İzmir olacak diye bir şey yok sonuçta.
Bu tamamen senin vereceğin bir karar. Daha iyi eğitim evinde yatağında yatmaktan önemli ise şehir dışı. Ben İstanbul'da oturuyorum, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini yazdım ama 3 puanla kaçırdım. Ondan sonra yazdığım ama sonradan sevmediğimi fark ettiğim bir yerdeyim. Evimin kapısından 10 dakikada okulun servisini de kullanarak okula gidebiliyorum. Ama bölümü sevmiyorum. Ben de merkezi yerleştirme puanı ile Kocaeli Üniversitesine gitmeye karar verdim. Sırf o yatağımı sevdiğim için İstanbul dışı yazmamış olmam sonucu 1 yıl kaybetmişim gibi düşünebilirsin. Her ne kadar kendim o şekilde görmüyor, eğleniyor çeşitli şeyler yapıyor olsam da. Ki zamanında bu şekilde sınıfta kalmışlığım bile var.
Katılıyorum. Ev yaşamı ile dışarıdaki farklıdır. Ya tolerans gösterirler kaç senedir arkadaşız derken bir bakarsın naşet ederek bırakırsın evi. Kimisi kirayı geç verir, sen vaktinde yatırmak için adamın peşinde koşarsın. Biri faturayı unutur onu kovalarsın. Hani bunlar 1-2 olur ama kimisinde alışkanlık halini alır. Eve çıkma konusunda eğer okulda kafa birini bulursan onunla çıkman. İkinizde ya koca şehirde birbirimizi bulduk düzgün insan mantığı ile daha dikkatli davranacaktır. Ama yine de tercih senin. Eve çıkarlen kurallar konulabilir. Temizlik beraber yapılacak, mutfata kullanılan eşya hemen yıkanılacak varsa makine koyulacak vb. gibi. Yoksa bir yerden sonra iş çığrından çıkıyor
Katılıyorum. Ev yaşamı ile dışarıdaki farklıdır. Ya tolerans gösterirler kaç senedir arkadaşız derken bir bakarsın naşet ederek bırakırsın evi. Kimisi kirayı geç verir, sen vaktinde yatırmak için adamın peşinde koşarsın. Biri faturayı unutur onu kovalarsın. Hani bunlar 1-2 olur ama kimisinde alışkanlık halini alır. Eve çıkma konusunda eğer okulda kafa birini bulursan onunla çıkman. İkinizde ya koca şehirde birbirimizi bulduk düzgün insan mantığı ile daha dikkatli davranacaktır. Ama yine de tercih senin. Eve çıkarlen kurallar konulabilir. Temizlik beraber yapılacak, mutfata kullanılan eşya hemen yıkanılacak varsa makine koyulacak vb. gibi. Yoksa bir yerden sonra iş çığrından çıkıyor
İlk yıl yurtta kalarak insan profillerini öğreniyorsun. Kime nasıl yaklaşılır. 4 senedir yurttayım daha fazla olamaz derken her sene farklı bir tip gördüm. Bu sene aile eğitimi görmemiş biri geldi mesela. Adama temizliği öğretemiyoruz imkanı yok. Her koşul altında yaşamayı öğretiyor birazda yurt. Bende sosyal bir insan değilim. Sende öyleymişsin. O zaman sana önerim ilk sene eve çekmazsan en fazla iki kişilik odada kal. Yoksa yapamayabilirsin. Yurttakilerle tanış et odana davet et çay kahve iç ama bir odada iki kişi uyumak başka 4 kişi uyumak başka. Gerçi şimdi yeni düzenleme çıktı 1-3-5 kişi şeklinde oldu odalar. O yüzden yurda çıkarsan 1 veya 3 kişilik seçebilirsin. 1 seçersen asosyal olarak devam edersin odadan çıkmadan kimseyi görmeden. Birileri ile tanışayım üç beş arkadaşım olsun sağa sola gezelim dersen 3 kişilik idealdir.İlk yıl yurtta kalmayı herkes öneriyor ama açıkçası sosyallik veya ortam benim için pek önemli şeyler değil. 4-5 sene üniversitemi okuyup dışarı açılmak istiyorum. Bu yüzden evde kalmak istiyorum. Veya belki 2 kişi yurtlarda.
Work and Travel yapmayı kesinlikle istiyorum dilim zaten fena olmayan bir seviyede üstüne koymak çok daha yararlı olacaktır benim için.
Aile yanında okumak dediğiniz gibi ekonomik olarak çok daha rahattır. Zaten para vermiyorsun üstüne birikim de yapabiliyorsun. Bilmiyorum çok düşünüyorum bu konuda. ODTÜ, İTÜ gibi üniversitelerin güzel yerleri gelirse kesinlikle giderim lakin diyelim istediğim olmadı ve 50.000 gibi bir sıralama yaptım. Ankara'da "fena olmayan" bir üniversiteye gitmektense burada kalmayı tercih etmek daha mantıklı geliyor sanki bana. Kafam çok karışık bu konularda.
Benim için öncelik tabii ki eğitim. Zira zaten önce Ankara İstanbul gibi şehirlerden başlayacak tercihlerim Konya ile sınırlı kalmam. Okuyacağım bölümleri seveceğimi düşünüyorum hepsi beni cezbediyor. Bilemiyorum hocam.
Ankara'nın havasına alışmış olursun. Yeni arkadaş edinirsin hem biraz daha, dışarı ortamda yaşamayı öğrenirsin. Bana göre şehir dışında okumak ki, bende öyle yapıyorum. Konya'da Mevlana varken kalan yobazlara bak.Çıldırmak isterim doğrusu.
Birkaç gün kalmakla senelerce kalmak baya farklıdır haberin olsunHahahahTemizlik konusunda tabularınız varsa zor bir durum. Ama biz zaten üçümüz pek temiz kişiler değiliz. Ama hani evi de çöp pislik götürmez. Kaldık çünkü bir kaç gün beraber oradan deneyimledim