Şerit LED'i ışık anahtarına 12V alacak şekilde takmak mümkün müdür?

• Konuyu başlatan evrN
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 4
  • Görüntüleme 2.450

evrN

Hectopat
Merhaba, ara sıra ufak projeler yapıyorum;
Arabanın plakalık ışığına şerit LED takmak.
12v adaptör ile odaya LED takmak.
Masa altına 12v adaptör ile LED takmak.
Gibi projelerim var ancak aklıma son zamanlarda bir soru takıldı.
Eve şerit LED bağlamak, bu LED'i ışık anahtarına bağlamak.
Evet bu sorunun cevabını arıyorum. Işık anahtarlarına gelen elektrik 240V oluyor ancak şerit LED'ler bildiğim kadarıyla 12V ile çalışıyor yani bu 240V yere taktığım an patlaması demek. Şerit LED'i ışık anahtarına 12V alacak şekilde takmak mümkün müdür? Araya adaptör mü koymamız gerek nasıl yapılıyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
Lisede Elektrik bölümünü düşünüyorum ve böyle şeylere ilgim var. O yüzden bu konuda aklıma takıldı cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Işık anahtarından çalışan ledler var, kendi trafo sistemleri var. Onu farklı bir kablo ile açılıp kapanmasını anahtara verebilirsiniz fakat ledi ampülün bağlandığı mavi kahverengi kabloya bağlarsanız patlar. Ledi kendi trafosuna ordan da anahtara bağlamanız gerekir.

Işık anahtarından çalışan ledler var, kendi trafo sistemleri var. Onu farklı bir kablo ile açılıp kapanmasını anahtara verebilirsiniz fakat ledi ampülün bağlandığı mavi kahverengi kabloya bağlarsanız patlar. Ledi kendi trafosuna ordan da anahtara bağlamanız gerekir.
Evet led trafoları varmış şimdi baktım. 5 metre lede 1 amper gerekiyormuş.
Peki bu Faz ve Notr olayı ne + - gibi bir şey mi?

Merhaba. 12 volt şerid LED'i direk olarak şebeke prizine yani 220 volt AC' ye bağlayamazsınız, çünkü bu durumda sigortalarınız atar ve şerid LED'iniz mutlaka zarar görür. Bu türden çözümlerde voltaj düşürücü/doğrultucu AC/DC adaptörler (220 volt AC > 12 volt DC) kullanılır. Ancak AC/AC adaptörler de bazen modem gibi cihazlara 220 volt AC > 12 volt AC şeklinde bağlanabilir, doğrultma yani redresör kısmı modemin içinde yer alabilir. Arçelik ıslak & kuru pratik şarjlı el süpürgesinde de besleme adaptörü AC/AC şeklinde olup doğrultma şarjlı (pratik) el süpürgesinin içinden yapılmaktadır.

Evet, şebeke elektriğinde faz ve nötr uçlarından nötr ile DC elektrikteki - kutup şase (toprak) olarak kullanılıp birbirlerine çok benzerdir, hatta ışık modülatörü gibi elektronik cihazlarda DC elektrikteki - kutup ve AC elektrikteki nötr ucu elektronik kartında ortak olarak da kullanılabilir, bu uygulamaya bazen bu tür PCB' lerde rastlayabilirsiniz.

AC elektrikteki faz ve nötr uçları AC elektriğin 2 ayrı kutup ucudur, nötr ucu topraklıdır, ancak AC elektrik ucunun yine canlı (ancak dokunulduğunda daha önceden topraklandığı için çarpmayan) olan elektrik ucudur, toprak ve nötr ucunu ortak (ayni anda) taşıyan AC elektrik ucudur.

DC elektrikteki - şaseli topraklı sistemlerde ise - uç ayni AC'deki nötr ucu gibi hem toprak hem - ucu ayni anda (ortak) taşıyan uç şeklindedir. Yani - şaseli DC elektrikteki - ucu toprak ucu ile DC elektriğin - ucu ayni anda (ortak olarak) taşınır. Kolay gelsin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı