İşlemcinin belli bir ömrü yoktur 15 yılda kullanırsın kullansan işlemcilerde aşırı bir fark olmuyor programlar güçleniyor. Lakin anakarta vs zarar verebiliyor o derece sıcaklıklar maksimum 100 derece ise bunu sınırında kullanmak akıl karı mı? Yüksek sıcaklıklar her zaman sorun teşkil ediyor işlemciden işlemciye bu oranlar değişse de sağlıklı değil.Peki islemcinin omru kac yildir?
Peki 100 derece kime gore neye gore zararli. Sen 100 dereceye maruz kalirsan sana zararli onu anliyoruz da erime sicakligi 2600 derece olan silikon bundan o kadar etkileniyor mudur sence?İşlemcinin belli bir ömrü yoktur 15 yılda kullanırsın kullansan işlemcilerde aşırı bir fark olmuyor programlar güçleniyor. Lakin anakarta vs zarar verebiliyor o derece sıcaklıklar maksimum 100 derece ise bunu sınırında kullanmak akıl karı mı? Yüksek sıcaklıklar her zaman sorun teşkil ediyor işlemciden işlemciye bu oranlar değişse de sağlıklı değil.
Ghz değeri düşmediği sürece 100 dereceler bile sağlıklı olduğunu söylüyorsunuz haklı olabilirsiniz. Lakin çoğu işlemci o derecelerde düşürmeye başlıyor ghz değerini diye biliyorum.Peki 100 derece kime gore neye gore zararli. Sen 100 dereceye maruz kalirsan sana zararli onu anliyoruz da erime sicakligi 2600 derece olan silikon bundan o kadar etkileniyor mudur sence?
GHz değeri düşmediği sürece 100 dereceler bile sağlıklı olduğunu söylüyorsunuz haklı olabilirsiniz. Lakin çoğu işlemci o derecelerde düşürmeye başlıyor GHz değerini diye biliyorum.
3.60 GHz olarak çalışıyor.
Excalibur P core'leri 100 derecede kısar, E core genelde kısmaz. İşlemcisi thermal yiyor belli çünkü 3.6 ghz değil 4 ghz turbo ile çalışması lazım zaten çalışır ama Gpu ile Cpu aynı bakır boru ile soğutulduğundan birbirini etkiler ve işlemci böylece limit yer ve o limitte thermal, thermal yiyince 3.6 ghz çalışıyor oradan anlıyorum yani. Asıl sorun BD Prochot limiti yemesi çünkü o zaman donmaya başlıyor o limit işlemciyi resmen 0 ghzlere düşürüyor ama G870 eğer tozlanma vs. çok sıcak ortamda değilseniz BD Prochot (yediği nadir) yemez yani oyunlarda bir problem yaşatmaz o thermal limit biraz FPS kaybı olur kalabalık yerlerde. Yani amacı işlemciyi korumak aslında iyi bir limit yoksa o olmasa 100 dereceyi çok rahat geçecek İ5 12. nesil. İşlemcinin yediği genelde limit thermal olsa da asıl takıldığı limit PL1 limitidir PL1'e baya takılır o yüzden 35W 40W ile çalışır sabit böyle olduğunda PL1 prochot yemesine engel olur ve sürekli 3.6 ghz 40W 84 86 derece şeklinde çalışır. GPU kısmında ise bence başarılı bir model, GPU ısınıyor yalan yok 102 derece hostpot görüyor ama BD Prochottan bir şekil kendini koruyor o da yani thermal vs. yiyor ama W çekişi vs. yine limit yokmuş gibi 100W civarı devam ediyor sanırım thermal ekran kartında wat değil mhz kısıyor yani 8000 mhz olan değil normalde 4060 mobile 2500 mhz şeklinde çalışır bu da turbo frekans galiba thermal veya power limit yiyerek oyunda drop yememesi BD prochot yememesi için bu limitler yeterli geliyor 2490 mhz yerine 2340 mhzlere düşüyor sonra tekrar artıyor öyle bir olayı var çok etkilediğini söyleyemem. Aslında çok akıllıca bir limit sistemi var ve marka limiti de değil bunlar belki kaliteli macun ile çözülebilecek şeyler ama AAA oyunlarda G870 her zaman %8 ile 10 arası throttle ile çalışır. Sebebi soğutmadan ziyade 180W şarj adaptöre de sahip olması. O işlemci R23 testinde 100.5W görebiliyor ekran kartı da oyunlarda 105W görebiliyor. İkisi full w güçte çalışması mümkün değil ama işlemci en optimum 4 ghz ve 50 60W arası çalışıyor. Kaliteli bir thermal macun ile denemedim ama 60W ile thermal pl1 yemesi önlense aslında anakart kalitesi harici güzel laptop. Marka limiti olmadığı için sadece ısı kaynaklı limiti var yani ısınmayı çözerseniz limitlemelerde çözülüyor kolay çözümü. @erengore hocamın rehberi saolsun bir şeyler öğrendik. Hepsi ısı kaynaklı limitler aslında.Yani islemcilerin 100 dereceye ulastiginda yavaslamasi islemciyi zarar gormekten alikoymaktan daha cok sicaklik arttikca guc ihtiyaci artacagi ve islemci stabilitesini kaybedecegi icin. Islemci bir bilgisayarin en dayanikli parcasi, cok daha yuksek sicakliklara dayanabilir.
Dedigimi yaptin mi? Sen benimkinden farkli bir mimaride bir islemci kullaniyorsun tek tek cekirdek hizlarini gormedigin surece islemcinin gercekten hangi hizda calistigini duzgun gosterebilen bir program yok.
Monster ve Casper'larda bu tür sorunlar var,bir soğutucu ya da kaliteli bir termal macun kullanın.Daha öncesinde i7 12650H RTX 4050 Excalibur G870'imin fazla ısındığı ile ilgili bir paylaşım yapmıştım. Yaptığım paylaşımda 95-97 derece işlemci sıcaklığı gördüğümü belirtmiştim. Daha sonrasında bilgisayarı bakıma gönderdim. Termal macun değişimi vs. yapıldı ama hala cayır cayır yanıyor. Hala 95-97 derece işlemci sıcaklığı alıyorum. Bu durum normal mi? Başka Excalibur G870 kullanıcısı varsa böyle bir sorun yaşıyor mu?
Bu arada laptoplar genel olarak böyle maalesef, masaüstü kullanıyordum bende laptopa geçince şok olmuştum senin gibi. Forumda sürekli itina ile önerilen Lenovo ideapad 3 markalı laptopa sahip arkadaşım var. Yeni aldı o da, i5 11. nesil ve Gtx 1650 özellikleri (kendisi aldıktan sonra Nvidia ekran kartına desteği kesti klasik Türkiye). Dur bir merak ettim deyip elinden almıştım. Furmark yaptım kendisine, ben RTX 4060 güçlü ve Excalibur kötü diye 85 dereceleri buluyor sanıyordum, bende 5. dakikalarda 83 84 dereceyi bulan GPU Lenovo'da bir baktım 1 dakika daha erken 83 dereceleri gördü. Tabii onun cihazı benim cihazdan 1 ay daha eski ama G870 diye Casper almasaydın diyen yorumlara aldanıp hafife alma bence. Clevo kasa değil bu kasa.Hocam baktım da bu kadar aşırı ısınmayı beklemiyordum.
Daha öncesinde i7 12650H RTX 4050 Excalibur G870'imin fazla ısındığı ile ilgili bir paylaşım yapmıştım. Yaptığım paylaşımda 95-97 derece işlemci sıcaklığı gördüğümü belirtmiştim. Daha sonrasında bilgisayarı bakıma gönderdim. Termal macun değişimi vs. yapıldı ama hala cayır cayır yanıyor. Hala 95-97 derece işlemci sıcaklığı alıyorum. Bu durum normal mi? Başka Excalibur G870 kullanıcısı varsa böyle bir sorun yaşıyor mu?
O 86 derecenin Excalibur'la alakası var mı net konuşmak istemem ancak işlemci sıcaklığı 90+ derecelerde olduğundan o derecelere çıkıyor ekran kartı. Aynı cihaza sahibiz o yüzden uyarmak istedim niyetimi umarın anlamışsınızdır. Yaptığım testlerde ekran kartı ısısı 80 ile 82 derece arasında zaten ekran kartı 105W yani fiyat muadili ürünler 140W bu laptopun o yüzden 80 derece şaşırtıcı bir derece değil hatta sıradan. Ne kadar yüksek w o kadar ısı çünkü. İşlemci ile ekran kartı aynı bakır boru hattında olduğundan ekran kartı sıcaklığınızı arttırıyor işlemciniz.Bende sucuk pişiriyorum laptop sayesindebenim de çok ısınıyor işlemciyi ölçmedim ama benim ekran kartım 86 dereceye sabit bakıma göndermeme raģmen hala 86 derece ısınması kronik Excalibur'ların yapacak bir şey yok ona sponsorlu video gördüysen buz gibi çalışan laptop falan sponsor övüyorlar sadece leş gibi ısınıyor Excalibur'lar.
Benimki bugün 120 derceye çıktı laptop neden bilmiyorumBende sucuk pişiriyorum laptop sayesindebenim de çok ısınıyor işlemciyi ölçmedim ama benim ekran kartım 86 dereceye sabit bakıma göndermeme raģmen hala 86 derece ısınması kronik Excalibur'ların yapacak bir şey yok ona sponsorlu video gördüysen buz gibi çalışan laptop falan sponsor övüyorlar sadece leş gibi ısınıyor Excalibur'lar.