Öncelikle frekansın ne demek olduğunu iyi anlamamız gerekli. Frekansa, herhangi bir olayın tekrar sıklığı diyebiliriz. Buradan yola çıkarak ses frenkansının, ses dalgalarının belirli bir aralıkta kaç kere çıktığı denilebilir, ki bu aralık SI (
Système international) -bilim dünyasının referans aldığı birimler- birim sisteminde saniyedir. Frekansın SI birim sistemindeki karşılığı da Hz'dir. f = 1/T
Dalga boyu, yukarıda söylediğim "herhangi bir olay"dır. Ses örneğinde, ses dalgalarının 2 zirve (crest) veya 2 dip noktası (trough) arasındaki mesafeye "dalga boyu" denir, bu noktalar birbirini takip eden noktalardır.
Teoride, en temel seviyede, formül f = 1/T olsada, kaynağın iki ucu açık, bir ucu açık bir ucu kapalı ve iki ucu kapalı olma durumunda formülü değiştirmemiz gerekir. Bunların hepsini burada anlatmaya kalkarsam çok uzun olur. İlgin de olduğuna göre aşağıya birkaç link bırakacağım - güvenebileceğim Türkçe kaynak sayısı kısıtlı olduğu için çok koyamadım, eğer İngilizce biliyorsan mutalak oku ama-.
Sorunu cevaplayayım ben, 440Hz'in "zehirli" olduğu yanlış bir bilgidir. Enstrümanları akort etmek için kullanılan referans frekansdır. 4. oktavda bulunan La notasının frekansıdır ve tarih boyunca hem bu notanın frekansı hem de bu frekansın "zehirli" olup olmadığı tartışımıştır. Açıkçası ben piyanomda La notasına basınca hiçbir fark hissetmiyorum. Ancak 432Hz'in daha kolay dinlendiği, daha berrak, daha hoş bir ses çıkardığı bir araştırmada söylenmiştir.
Bilimsel konulara yaklaşırken toplumun dediklerini daha bir şüpheyle bakmak gerek. Çünkü yanlış bilgi çok kolay yayılabiliyor. Aynı zamanda "zehirli" ve "iyileştirici" gibi uç ifadelerden de kaçınmak gerekiyor. Ki, ses çok ta abartılacak bir şey değil. Beyinin farklı frekanslara verdiği tepkiler elbetteki farklı olacaktır ancak dediğim gibi uç noktalardan kaçınmak lazım.
Ses frekansını ölçmek için hazırlanmış deneyler var - bunun da linkini koyacağım -, ses hızının havada sabit olduğunu ve hızının ne olduğunu bildiğimizden iki dalga arasındaki süreyi ölçüp, formülü kullanarak bulabilirsin. Burada bahsettiğim formül f = 1/T formülü değil yalnız.
Ses frekansları vücuduna zarar veremez, sadece beynine potansiyel olarak zarar verebilir. Dünyada olmayan bir frekansı nasıl keşfedebilirsin bilemiyorum açıkçası ancak keşfettiğinde zaten zarar verip vermediğini anlamış olursun
Çoğu zaman farkında olmasak da dalga ve dalga hareketinin yaşamın ve hayatımızın her alanında etkisi var. Bazen hayatımızı kolaylaştıran dalgaların bazı zaman da yıkıcı etkileri ile karşılaşıyoruz. Peki, dalgalar olmasaydı hayatımız nasıl olurdu?
A standing wave pattern is a vibrational pattern created within a medium when the vibrational frequency of the source causes reflected waves from one end of the medium to interfere with incident waves from the source. This interference occurs in such a manner that specific points along the...
Regardless of what vibrating object is creating the sound wave, the particles of the medium through which the sound moves is vibrating in a back and forth motion at a given frequency. The frequency of a wave refers to how often the particles of the medium vibrate when a wave passes through the...
To find the speed of sound in air at room temperature using a resonance tube by two resonance positions.