Ses sisteminde sigortanın amacı nedir ve ek akü gerekli mi?

TalhaBlr

Decapat
Daha fazla  
Selamünaleyküm.
Öncelikle sormak istediğim bazı sorular var.
Ben toplamda.
4x200 RMS midrange.
2x50 RMS tweeter.
1x800 RMS bass olan bir ses sistemi kuruyorum. 2 adet amfi olacak içinde aracımdaki 70 amper akü bu sistem için yeterli midir?
2- Bu sisteme 4 ga normal kablo kullanacağım bir sorun oluşturur mu?
3- Kablo setinin içinde 100 amper sigorta var ama aküm 70 amper bu sigortadan zaten akü 70 amper olduğu icin sigortanın üstünden 100 amper geçmesi mantıksız geliyor bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
4- Son olarak bu sisteme kapasitör alsam mantıklı olur mu?

Merhaba hocam. Sadece bir bilgim var onu paylaşacağım, onun dışında bir şey sorarsanız bilmiyorum maalesef. Tek akünün yetmeyeceğini düşünüyorum bizde de 500 RMS bass, tweeter aynı şekil sadece hoparlörü bilmiyorum ama 110'luk akünün anca yettiğini duydum. İmkanınız varsa aküye bir el atın derim.

Akü yerine 4 farad kapasitör kullanmak daha iyi değil mi maliyet açısından?

72 amper akü yeterli gelir, ek akü yerine 8 farad kapasitör kullanırsanız iyi olur.
4GA kablo yeterli gelecektir ama hangi kabloyu aldığınıza bağlı.

72 amper akü yeterli gelir, ek akü yerine 8 farad kapasitör kullanırsanız iyi olur.
4ga kablo yeterli gelecektir ama hangi kabloyu aldığınıza bağlı.

Normal aldım ama büyük ihtimal ofc alacağım sonradan.

Dediğim gibi hocam ben sadece akünün yetmeyeceğini düşündüm diğer kısımlar hakkında maalesef bilgim yok.

Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

Geç bir yorum ancak gelecekte buradan destek almaya çalışanlar için yararlı olacağını düşünüyorum. Ses sistemleri hakkında profesyonel derecede bir bilgim yok ancak iş elektrik olduğunda ilgi alanıma giriyor bu yüzden bilgileri buna göre vereceğim.

1- Kullanacağın kablo kalınlığı, 4ga, 2ga, 8ga her neyse kurulacak sisteme göre değişiklik göstereceği için cihazların tam kapasite çalışma anında ne kadar akım çekebileceklerini hesap edip %20-%30 üstüne koyup maksimum akım taşıma kapasitesi o kadar olan bir kablo seçmen iyi olacaktır. 4ga çoğu kaynağa göre 70 ila 120 amper arasında akım taşıyabildiği söyleniyor bu yüzden yeterli olacağını düşünüyorum. Ancak imkan varsa her zaman limitleri yüksek kablo seçmek iyi olacaktır.

2- Sigorta meselesinde, sigorta sistemin en zayıf parçası olması gerekli yani olası bir yüksek akım durumunda içindeki telin kopup enerjiyi kesmesi gerekli ki yangın çıkmasın.
Akünün üzerinde 70aH yazıyor diye akü 70 amper güç vermez. Markaya ve özelliğine göre değişmekle birlikte anlık olarak 600 amper ve üzeri bir güç verebilir. Akünün üzerinde yer alan 60-70-90aH gibi değerler kapasite belirtir yani aküden 70Amper güç çekersen akü 1 saatte biter, 35 Amper güç çekersen 2 saatte biter 7 Amper çekersen 10 saatte akü boşalır gibi bir matematiği var. (hemen hemen bu civarlarda) Dolayısıyla 100A sigorta üzerinden 100A üzeri güç çekilmeye çalıştığında patlayıp seni yangından koruyacaktır. Yani Aküm 70 Amper/SAAT 100Amper sigorta mantıksız diye bir şey yok.

3- Kapasitör anlık olarak çok yüksek akım verebiliyor, subwoofer yani bass vuruşlarında yüksek güç çeken hoparlörlerde gerekli olan anlık yüksek amperi aküden doldur boşalt yapmak, akünün ömrünü olumsuz etkileyeceği için kapasitör kullanmak önemlidir. Kullanmasanda olur ama akü ömrü kısalabilir ve bu bass vuruşlarında far gibi araçtan yüksek güç çeken aksesuarlarda parlaklıklarında kısıklık görülebilir.

Zaten bildiğim kadarıyla yüksek güç gerektiren sistem kuranlar araç çalışmazken çok uzun süreli ve yüksek seviyede müzik dinlemekten kaçınırlar. Şayet araç çalışmazken müzik dinlemek istiyorlarsa da genelde 2. Aküyü sisteme bağlarlar ki kapasiteleri daha uzun müzik dinlemeye müsait olsun.

Dediğim gibi profesyonel derecede ses sistemi bilgim yok ama bence kurmayı düşündüğün sistem yanlış. 4 midrange takacağım demişsin niyetin sağa sola müzik dinletmek ve kuru gürültü yapmak olduğunu tahmin ediyorum. 4 tane dediğine göre ön kapıda 2 hoparlör 2 tweeter yerin var, arka kapı yada pandizotta 2 hoparlör yerin var en azından öndeki hoparlörleri komponentlerle değiştir de bari dinlediğin müziğin sana bi faydası olsun. Sadece orta frekansları çalan genelde 300 Hz ve 4kHz aralığındaki midrange mi ? yoksa insan kulağının işitme aralığı olan 20 Hz ile 20 kHz aralığına en yakın, genelde 60 Hz ile 22 kHz aralığında çalan komponent hoparlörler mi daha iyi ses verecektir ?

Sigorta ve kablolama genellikle bir çok kişinin üstüne düşmediği hatta ölümcül hataların yapıldığı bir konu. Geçenlerde bir yorumda şöyle saçma bir yazıyla karşılaştım. Sistem toplayan arkadaşımız taktığı sigorta sürekli attığı/patladığı için kapasitesinin 3-4 katı bir sigorta takarak devam ettiğini söylüyordu. Aracı yandığında yaptığı yanlışın farkına varacaktır. Çünkü dediğim gibi sigortanın, sistemin en zayıf halkası olması gerekir aksi taktirde yangın kaçınılmaz olacaktır.

Son düzenleme:

Cevapladığınız için teşekkür ederim öncelikle.
Sigortayla ilgili bir soru takıldı aklıma sisteme 100 amper sigorta takacağım sistem 100 üstü amper çekerse sigorta zaten atacaktır. Sigortanın atma nedenini nasıl anlayacağım şaseye değdiği içinde atabilme ihtimali var ya da 100 üstü amper çekildiği içinde atabilir bunu anlamanın bir yolu var mı?

Kurmayı düşündüğüm sistem 3 yollu bir sistem zaten kompanentlerde 3 yollu oluyor genellikle yani kuracağım sistemde 30Hz ile 20KHz araliginda ses alabiliyorum tabii ki de kompanentlerdeki gibi kaliteli ses alamam ama yüksek ses alırım(amacım akşam mahallelerde yüksek ses açıp gezmek değil otobanda yüksek ses açıp gezmek hastası olan çocuğu olan var sonuçta)

Son düzenleme:

Pensampermetre diye dc akımı ölçebileceğiniz bir alet var bununla sistem kurulduktan sonra çekilen akımı kontrol edebilirsiniz. Kabaca şöyle bir hesap yapılıyor 800w rms i olan bir cihaz 12V(araba elektrik sisteminde) 66 Amper çekecektir peek değeri tabiki. Cihazlarınızın Watt değeri bölü 12 yaptığınız zaman çekeceği Amperi bulabilirsiniz. Bütün cihazlarda bu işlemi yapıp çıkan tüm Amper değerlerini topladığınızda sistemin toplam gereksinimini hesaplayabilirsiniz.
Yine multimetre / avometre üzerinde bulunan kısa devre modundan (+ ve - probu birbirine değdirdiğinizde buzzer vasıtasıyla uyarı sesi veren) + tesisatında şase olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Zaten şayet sistem güç verir vermez kapanıyorsa şase olabilir. Ancak belli bir süre çalışıp atıyorsa sigorta yada besleme yetersiz diyebiliriz. 100A bence yeterli olacaktır zaten üstünü kablo kaldırmayacak, sisteminde bundan fazla çekeceğini zannetmiyorum.

Dediğim gibi bu işin profesyoneli değilim sadece edindiğim bilgi buydu. Bilinçli olup yüksek sesle insanları rahatsız etmemeniz güzel bir şey.

Çok teşekkür ediyorum yardımcı olduğunuz için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…