Sevk İrsaliyesi Fatura Yerine Geçer mi?

  • Konuyu başlatan Equi
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 3
  • Görüntüleme 13B

Equi

Kilopat
Katılım
10 Haziran 2014
Mesajlar
79
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar, Asus GTX 1080 Ti bir ekran kartım var şirket üzerine alındığı için sadece sevk irsaliyesi mevcut bende, acaba olası bir garantilik durumda bu sevk irsaliyesi işimi görür mü? Fatura olmaması sıkıntı yaratır mı ? Sevk irsaliyesi'nde Ürün ismi ve Seri Numarası yazıyor.
Not: Vatan Bilgisayar'dan Alınma
 
Garantilik bir durum olduğu zaman, firma sizden ya garanti belgesini ya da faturayı ister. İrsaliyeyi isteyen görmedim.

Sevk irsaliyesi malın bir yerden bir yere sevk edildiğini gösterir. Zaten bu belge malın satın alındığını ya da sevk edilip daha sonra ödeneceğinin kanıtıdır. Özetle taşıma belgesidir bir mal için. Fatura yerine geçmez. İkisi farklı ticari belgelerdir.

İrsaliyenin üzerindeki seri numarası sizin ekran kartınızın üzerinde bulunan seri numarası ile eşleşiyorsa garanti durumunda sorun oluşmaz. Zaten o eşleşen numaralar ile ürünün Vatan'dan alındığını kanıtlarsınız. Ekran kartını seçtiniz, ödeme yaptınız, ekran kartı size gelmesi için sevk aracına yüklendi, irsaliye düzenlendi. Fatura ödeme anında şirkete kesildi.

Faturanın bir fotokopisini almaya çalışın şirketten.

Ödemeyi ne ile yaptınız? Kredi kartı slipi, havale vb. banka makbuzları ile ürün fiyatı ve işlemin yapıldığı tarihi kanıtlayan bir makbuz ile ürünün Vatan'dan alındığını kanıtlayabilirsiniz.

NOT: Aldığınız ürün ne olursa olsun, satıcıdan fatura kesmesini isteyin. Fatura sınırı şu anda 1000 TL. Ama müşteri isterse satıcı fiyatı 1 TL olan bir ürün için dahi fatura kesmek zorundadır. Faturasız ürün satın almayın. Üzerinde ''mali değeri yoktur'' yazan belgeleri almayı reddedin. Fatura isteyin daima.
 
Sevk irsaliyesinin yasal anlamda bir değeri yok. Sadece taşınan malı gösterir ve 10 gün içinde fatura kesilmesi zorunludur yoksa cezai işlemler başlar. Yalnız irsaliyeli fatura var ona dikkat edin o kabul ediliyor. Birde fatura açık mi kapalı mı dikkat etmekte fayda var.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı